За шефството ни на ЕС София с пряк път до летището

Ремонтират дом №2 на резиденция "Бояна" с 7,2 млн. лв.
14
За шефството ни на ЕС София с пряк път до летището
Снимка: Булфото, архив

За началото на българското председателство на ЕС от януари 2018 г. трябва да бъде построен мост, който да свързва бул. "Брюксел" с Терминал 2, за да не се натоварва движението в района на летището. Това е записано в отчет на подготовката за българското председателство, който е бил приет от Министерския съвет през миналата седмица.

Строителството тече от миналата година, когато транспортното министерство възложи поръчка за 13,4 млн. лв. на консорциум между ПСТ и ТСВ. Началото на строителството на нов 350-метров мост към терминал 2 на софийското летище и 1 км булевард бе сложено още през 2006 г., но след това работата спря. Новият път ще свързва Терминал 2 със сегашния бул. "Брюксел", който пък е строен за посещение на тогавашния държавен глава на СССР Юри Андропов през 80-те години на миналия век.

Самият бул. "Брюксел" бе ремонтиран основно през 2010 г. С ново осветление пък ще се сдобие бул. "България" за председателството.

Той също ще бъде едно от основните трасета за чуждите делегации, които ще участват в събитията в София през първата половина на 2018 г.

По това трасе обаче не се предвижда подмяна на настилката, гласи приетият от правителството отчет.

До есента на тази година трябва да са затворени всички изкопи за строежа на 3-ия лъч на метрото, които са в центъра на София и покрай тях ще минават делегации. В столицата ще се преасфалтира само там, където е имало строителство.

32 събития с присъствието на чужди министри, премиери и държавни глави ще има по време на председателството ни в София, предвижда програмата. В графика е включена и среща на върха на ЕС.

Допълнително ще бъдат проведени и 137 събития от по-нисш ранг.

Правителството е направило и проучване на хотелите, които могат да поемат пристигащите за мероприятията чужденци.

Според неофициална информация са били определени 4 хотела за настаняване на най-високите гости, но по искане на НСО имената им се пазят в тайна. Само две пък били автобусните фирми в страната, които можели да осигурят достатъчно рейсове, за да извозват журналистите и експертите.

7,2 млн. лв. за основен ремонт на Дом №2 на резиденция "Бояна" ще отдели Министерският съвет, става ясно пък от публикувана обществена поръчка за изпълнител.

Резиденцията ще е домакин на част от по-важните мероприятия заедно с НДК. Ремонтът ще включва нови дограми, обновяване на електро- и ВиК инсталацията и дори изграждането на нови тоалетни. Оценка на Дом №2 установила, че в него няма и тоалетни за хора с увреждания. Ще бъде пребоядисан изцяло вътрешно, а отвън сградата трябва да бъде измита. Предвидена е и смяна на мокета в сградата.

Проблем засега е единствено чуждоезиковата подготовка на полицаите, които ще охраняват столицата по време на мероприятията от председателството.

Причината е, че те нямали достатъчно свободно време, за да минат курсове по английски език, а и не били достатъчно мотивирани, било докладвано на работна група в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Марто за Васко и Нас преди 7 години
Пичове, ако си мислите, че родените в София мрем, вие да се изпребивате да идвате тук и да работите и да живеете, увеличавайки населението многократно това, което някога е предвидено по планове жестоко се лъжете. Като искате пари да се дават за друго освен София, кажете на всичките си другарчета дошли тук да се върнат. София е с население практически 1/3 от това на България, е ще ме извинявате, но е нормално да се наливат в нея най-много пари. Хайде сега, желая ви приятен ден и по-малко хейт.
7
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Петър Папазов: Тази песен я слушаме от доста време. Кой не идва оттам за да похвали бат' Бойковото правителство, и той колко пъти се прегръща с Меркел. А си оставаме най-бедната държава в Европейския съюз. Защо ли?
6
3
 
7
 
! Отговори
Платец преди 7 години
Това "шефство" отново ще бъде за сметка на *** Балкански.Пари няма да "дойдат",а отново ще си отидат.Същите тия усърдно помагат за нашата беднотия.Сега ще си направят и разходката върху нея.Без влизането ни в ЕС ние не сме европейци.Щяхме да си останем *** в една бананова република.Банани има,не като при соца,само дето пари нЕма.Друго си е да си европеец.Плюеш върху националните си ценности и приемаш чуждите-европейските.Лошо няма,ама не по този начин...Шефството ни е просто -протокол..
5
9
 
9
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Трябва да се представим добре! Тогава ще дойдат и парите Те не отиват при ония дето само хленчат.
4
7
 
9
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Провинция???!! Колеги защо казвате, че сте от провинцията? Великият Хемингуей е казал "провинция е всичко отдалечено от морето":)))Успешен ден на всички
3
4
 
4
 
! Отговори
Редактор преди 7 години
Всички по-долу грешите!
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че е провинцията,че да ни храни
1
25
 
24
 
! Отговори
Васко от Лесидрен преди 7 години
Надявам се Евродепутатите да се разходят и извън София, за да видят в какво състояние е оставена провинцията за сметка на тези честити хора - софиянците, или както обичат гордо да се наричат - столичаните! :)