Засега не се мисли за паметник на княз Борис I в София

Рашидов: Има административни процедури преди това!
16
Засега не се мисли за паметник на княз Борис I в София
Архив: Булфото

Въпреки заявките на неправителствени организации в Министерството на културата не са постъпвали материали във връзка с инициативата за изграждане на "Паметник на княз Борис I Покръстител" в София. Това обяснява в писмен отговор министърът на културата в оставка Вежди Рашидов на въпрос на депутатите от РБ - Мартин Димитров и Петър Славов, и от ГЕРБ - Методи Андреев.

Това означава, че към момента в столицата не се мисли за новия монумент, за който се заговори при откриването на паметника на цар Самуил през 2015 г.

Тогава главният архитект на София, вече бивш, Петър Диков, коментира, че няколко инициативни комитета са изявили пред Столична община желание да работят за вдигането на статуя на княз Борис I. Той заяви, че четири инициативни комитета подкрепят идеята, като един от тях била фондация "Българска памет", която спонсорира и изграждането на паметника на цар Самуил.

Като възможни места за издигане на паметника бяха посочени Борисовата градина, районът около Художествената галерия, пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски".

Идеята беше откриване да има през есента на миналата година за 1150-годишнината от присъединяването на държавата ни към християнската религия.

Сега министърът в оставка напомня на депутатите, че за да се стигне до поставянето на паметник на княз Борис I е нужно провеждане на процедура по съгласуване по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, а решението ще се вземе от Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства.

А за да се стигне до обсъждане, първо е нужно решение на Столичния общински съвет, схема за поставяне на паметника, издадена от главния архитект на София, инвестиционен проект, както и макет, илюстриращ пластичното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 7 години
Руснаците много обичат да пренаписват Историята, но Светите Седмочисленици не са творили там по техните земи.. Св. Киприан като отива в Киев започва да им превежда Евангелието от гръцки на Български език. Ленин не е бил роден тогава за да им напише буквите. иначе пари за паметници на терористи ще се намерят веднага. Я чешма, я подводница.....
9
3
 
8
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Абе прескочете го и направо на хан Тикван Банкянски направете.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затриха държавата, но паметници не и вдигат!
7
5
 
10
 
! Отговори
Pustinqka22 преди 7 години
Бе ако ставаше въпрос за строеж на джамия ,всички веднага щяха да се задействат и бързо бързо да се направи.
6
5
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мюсюлманин ...министър на културата на (уж) православна държава...ще прави паметник на царя-кръстител.Да се смееш ли...да ревеш ли - не знам!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван Стоянович беше невероятно успешен успешен министър. Добре, че не беше с Чобанов в белия автобус, за да си получи и той оценката. В България дойдоха Роджър Уотърс, световни холивудски звезди, тракийските съкровища ни прославиха в Лувъра, в Брюксел - изложба на старобългарски книги. ***, само с пълен долап не се живее!!!
4
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
На този като му видя снимката заглавието "засега не се мисли" е напълно достатъчно. Да не кажа излишно.
3
2
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Знаем ги тези процедури на веждито... ядини и пиини докът забие сурата в шопската салата.г
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toja pomak koito s jivkov dagarov i dr komunagi sedesche po masite kak ne se mahne ot tv ot iskasvania vse di milionite ot *** nepriaten pomak tur4ulak mnogo hora artisti hudojnizi slup. Ne mogat dy go tarpat stavri kalinov e goljam skluptor 4apkana ne ra6idov
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров: Ново име на Мусала - Сталин, старо име на Цариградско шосе - Ленин, паметник на Путин !