Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!

Работна група трябва да излезе с мерки при мръсен въздух в София
23 яну 2017 12:30,
92
Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!
Снимка: архив Reuters

Специалисти ни успокояват, че е нормално поне три месеца в годината в София да бъдат измерени високи нива на праховите частици. Това обаче не променя фактът, че качеството на въздуха влияе и на качеството на живота на столичани.

Основните замърсители в София са използването на твърдо гориво за отопление, емисиите от автомобилния транспорт, включително и общественият.

Още по темата

Мариян Йорданов, колега от Investor.bg обаче следи изкъсо чисотата на въздуха от станциите в "Дружба", "Красно село", "Надежда" и Копитото. Той засича, че в събота и неделя въздухът в София е значително по-чист. Според него в делничните дни именно транспортът създава проблемите с чистотата на въздуха.

На 14 януари той се обръща към Столичната община с предложение: Общественият транспорт да бъде безплатен, ако станциите за чистотата на въздуха в София показват над 200 PM10.

Днес Столичната община връща отговор: В момента се изготвя програма за управление на качеството на атмосферния въздух на София за идните пет години, както и нов план за дейстивие. Предстои документът да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Предвид сериозността на проблема с превишените концентрации на фини прахови частици, СО е поискала от МОСВ и ИАОСВ да се създаде оперативна работна група за определяне на по-ефективни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината.

Една от предвидените мерки е именно въвеждането на безплатен градски транспорт при данни за неблагоприятна метеорологична прогноза.

Именно това е и предложението на редица еколози - да се компенсират гражданите, като в дните с повишено замърсяване, градският транспорт да бъде безплатен.

София, заедно с Пловдив, Плевен и Велико Търново попадат в класацията на градовете с най-мръсен въздух в България. Това показва проучване на Международния институт за приложен системен анализ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 85Споко, това с безплатния градски транспорт никога няма да се случи. Това означава да е постоянно безплатен :)
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безплатен градски транспорт при данни за неблагоприятна метеорологична прогноза......................а при купена карта?
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, в Букурещ градският обществен транспорт бил безплатен, а Онази Маковой дойде тук да ни съветва да направим нашия обществен транспорт безплатен за ромите (не за всички)!Ясно ли ви е сега как се опитват да ни третират? Но никъде не е писано, че сме длъжни да изпълняваме съветите им!
75
1
 
4
 
! Отговори
пена преди 7 години
До комунизъм"Изходът е безплатно БДЖ, безплатен ток и безплатен градски транспорт както си беше преди 1989 г."- месечна заплата от 20 долара :-Д
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смешници, сутрин какво, да погледнем сайта на общината и ако там са написали безплатно да не палим колата, или е безплатен или платен - все някаква средна глупост, аман
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До комунизъмЕй, ***!Кога преди 1989 г. е имало у нас безплатен транспорт? В твоите сънища ли?Или това, което пишеш, е някаква нова предизборна тактика на столетницата?
72
2
 
6
 
! Отговори
комунизъм преди 7 години
Изходът е безплатно БДЖ, безплатен ток и безплатен градски транспорт както си беше преди 1989 г.
71
2
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До До SolarPower"Хайде стига с този по-висок данък! Всеки иска да кара нова кола, но реалностите в България не са такива. За какво ще товариш с висок данък, някой, който ще не ще кола ще има, но не може да си позволи нова кола, както са повечето българи?"Ммммм тук не съм съгласен с теб ! Може да пуши цигари и да търка билети но не може с тези 300 лв. да си изплати нова кола. Това е поредната заблуда,че не можеш да си позволиш кола. Със средната заплата в БГ в момента спокойно можеш !
70
2
 
9
 
! Отговори
МЕРКИ! преди 7 години
1. Забрана на отоплението с твърдо гориво.2. Забрана на дизеловите автомобили в градовете.3. Забрана за старите автомобили да влизат в града особено в работните дни.4. Спиране от свижение на всички Дизелови автобуси от градския транспорт. Ще се заменят със газови, и ел.5. Премахване на всички данъци и такси за електрическите автомобили.6. Инвестиции в нови ЕЛ. мощности и газифициране навсякъде. Както и лобиране да се поддържат конкурентно ниски цени на газта и тока. 7. Саниране...навсякъде
69
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Замърсяването с ФПЧ в София през зимата в последните години се дължи почти на 100% на отоплението на твърдо гориво, вкл. и горенето на стари гуми, което е особено опасно за здравето. Бих казал, че 49% от замърсяването с ФПЧ е заради горенето на стари гуми, 49% заради отоплението на твърдо гориво и 2% е заради всякакви други причини - вятър, неизмити улици, разни производства, колите и т.н.
68
0
 
2
 
! Отговори
@SolarPower преди 7 години
Не лъжи!В България, както във всички държави, данък собственост върху колата в общия случай нараства заедно с нарастването на стойността на колата, но има едно изкривяване заради разните евростандарти и отстъпките за данъка заради тях.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да ни разтягат локуми и да санират жилищата на едни,а за други-няма,да газифицират София,особено крайните квартали,които се отопляват с твърдо гориво.Но за това се иска желание и стратегия,които липсват на учителката и нейните съветници.Най-лесно е да спреш автомобилите.Ако билетчето беше 0,50 лв.например,хората сами щяха да слязат от автомобилите,но сега няма да се случи,защото така им е по-евтино и по-комфортно.
66
0
 
5
 
! Отговори
До SolarPower преди 7 години
Хайде стига с този по-висок данък! Всеки иска да кара нова кола, но реалностите в България не са такива. За какво ще товариш с висок данък, някой, който ще не ще кола ще има, но не може да си позволи нова кола, както са повечето българи? какво ще постигнеш - едно голямо нищо.Най-много да започнат да не плащат данъците. При това явно бъркаш данъците и кой за какво служи.Сегашния данък върху МПС-тата е вариант на данък върху собственост и колкото е по-голяма собствеността,толкова по-голям е данъка
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с безплатния транспорт е пълна глупост.Някой ще ни трови,а ние ще се возим безплатно.Ами аз съм с карта бе .Безплатна карта ли ще ми дадете?И това ще ме спаси ли от отровата,която съм погълнал?Не е вярно,че в събота и неделя въздуха е най-чист.През лятото,може би,но през зимата точно в събота и неделя *** горят гуми и е невъзможно да се диша.Също така отоплението с твърдо гориво е основен замърсител за целия сезон.Филтри на комините е спасението г-жо Фъндъкова.
64
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
И отоплението с дърва е същата простотия. Всеки си мисли,че е на голямата далавера и е супер евтино. Но не отчита няколко важни факта.1. Времето което ще прекара да носи дърва, чисти печката изнася изгорелите неща. Всеки сам да си сметне надника на час и ще разбере. Това време може да се използва за да играеш на борсата, да печелиш пари дори да учиш нещо за да се подобриш или пък за семейството нещо.2. Всичкия този пушек го дишаш ти и затова едва ли ще преминеш 65-70 години.
63
1
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименНе трябва да спират колите. Просто за нова кола по малък данък в пъти. Това е простичко е :) България е единствената страна в света където за стара кола се плаща по малък налог.И това не е от бедност а от простотия. Има къде къде по бедни страни от нас.
62
0
 
5
 
! Отговори
Ленински съботник преди 7 години
Скоро и крадливата учителка по руски език ще е съгласна да лежи в български затвор.П.С. Помните ли как Барозу изрита Кунева за 50 млн. $$ подкуп от китайците по въпроса с отровните играчки!?Да не се окаже, "новите" китайски автобуси в София са подарък, а са си разделили бюджета за тях!?
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я сам си на *** в София топля цялата къща екстра си ми е
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в европейските столици и самолетите не кацат прелитайки над целия град,като в София!То и от тях замърсяването също е много голямо,макар и не по конкретната тема.Макар че може и да допринасят.Кацат не по-малко от 60-70 на ден,пресичайки целия град,по всяко време на денонощието.Не знам другаде в Европа да е така
59
3
 
4
 
! Отговори
пена преди 7 години
Специалисти (селяни, които боготворят гоуфо на нафта и кюмюра) ни успокояват, че е нормално 50% от децата в София да страдат от астма.