Протести в "Младост": Пак застрояване, пак в градинка

Кметът на района е сменен, но протестите продължават
23 яну 2017 11:10,
53
Протести в "Младост": Пак застрояване, пак в градинка
Снимка: Bulgaria ON AIR

Жителите на квартал "Младост" 1 в София продължават да недоволстват, заради застрояването в "зелени площи".

Преди месеци се стигна и до ексцесии, а това доведе до оставката на Цвета Авджиева - кмет на района, както и до необходимостта от нови избори.

Един от лидерите на протестиращите стана кмет на "Младост". Очевидно обаче нещата не приключват до тук.

Причината за продължаващите протести е жилищна сграда, която се изгражда в пространството около блок №70. Протестиращите наричат това пространство "зелена площ" и не искат там да има строеж.

Представител на недоволните заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента тече процедура по обжалване и, въпреки че тя не е свършила, все още се копае.

От друга страна, мнението си изкажа жена, която е една от собствениците на жилищния комплекс и тя сподели, че разполага със "законни документи".

"Независимо какво казва зам.-кметът на район "Младост", ние имаме протокол от 1949 година, който е със статут на нотариален акт, ние имаме наследство. Аз не споря с гражданите на "Младост" и техните права, аз защитавам своите. Защото ние не рушим техните имоти, те рушат нашия. В Конституцията е казано - частната собственост е напълно неприкосновена!", категорично заяви собственичката на имот в жилищния комплекс.

На мястото дойде и представител на общината - зам.-кметът арх. Иван Лапатов и той сподели, че "докато процедурно не изтекат сроковете за решението за обжалване, дотогава ще има право на строеж по обекта".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
2
 
! Отговори
Прост Народ ! преди 7 години
Като искате природа отивайте в селата около София....нагъчкахте се в блоковете и само ревете. И да не го построят този блок Младост е ГЕТО ! Както и всички квартали на София. Аз затова си построих къща в Волуяк за парите на 3стаен. Наех си работници от Търговище и сега съм с 236 кв. имот а вие купувате *** по 80 кв за 100 000 евро и ревете ,че нямате въздух и паркоместа
46
5
 
11
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
В тази градинка никога не са играли деца и никога няма да играят! В Младост1 има една единствена площадка за игра, изпочупена , *** и опасна. Аз имам 3 деца под 5 години и съм до болка запозната с гнусните зелени площи, пълни с фасове,бутилки.... Вместо да направят площите поне за игра те замазват очите с някакви безумни аргументи. Защо не оправят достъпа до общинската Детска кухня, там е невъзможно да се минава? Г-жа Кметицата освен да се появява по телевизията , нищо друго не прави.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези протестиращи, защо са такива двуличници като те са били на същото състояние преди 5-10-20 години като са си купували жилища в нови сгради?Кой от тях е роден и отраснал в младост? Някой над 60 години?Едни и същи лица, дето нямат работа и се чудят какво да правят недоволсват.До като законите позволяват това ще бъде състоянието. Нека да се направят нови квартали с добра инфраструктура в сегашните ниви, тогава хората ще търсят там апартаменти, не в Младост до метрото.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 49Кой ти каза че не може да се строи между блоковете? В закона са разписани нормативни отстояния. Ако са спазени защо да не може да се строи? Това, че на някой не му е кеф там да има сграда не е основание да се спира строеж!
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е в България - докато нормалните хора си мислят, че има закони и не може да се строи между блоковете, както и трябва да бъде, мафията не си поплюва и строи където й хареса. Тази полянка е същия случай.
42
3
 
7
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До 36Горе-долу това е ситуацията. Завършека е следния:Накрая протестиращите почват да се жалват на журналистите, че закона е на страната на богатите и се чуват реплики от рода на "няма закони в тая държава!", "нас закона не ни пази", "тия закони са писани за богатите", "ние сме граждани имаме права!" и прочие реплики от хора дето не са си направили труда да прочетат законите!!!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Между блоковете в Младост е пълен абсурд да има частна собственост. Ако е имало някакво отнемане на земи преди много години, то тези хора са били обезщетени за това по законния ред още тогава."Баба и дядо са имали малка къща в кв."Надежда". Къщата е съборена, а на 30м от нея е построен блок, като всички хора, чиито земи са били в прилежащите към блока площи, са получили апартаменти.Как се случва този абсурд в Младост? Но добре че Надежда не е апетитен квартал, че отдавна да му видяли сметка
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера логиката на кметицата и Кадиев, дето и дърпа конците. Преследват собствените си интереси, под прикритието на измислени правила. Строителството върху частен терен не е като да продаваш ток, което е основния поминък на Кадиеви. Само държавата може да изкупува ток, но не може да се намесва в отношенията строител - собственик!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо по същата аналогия осъдените на първа инстанция не чакат обжалването на присъдата си в затвора? Излиза, че ако нарушаваш правилата си в правото си, а ако ги спазваш - все ще намерят за какво да те закопаят...
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 41Точно в междублоковите пространства ли си разхождат майките бебетата?
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младост е хубав квартал и именно заради това се презастроява. После всички се жалват, че няма къде да се спира, снега не бил изчистен, тока спирал от претоварване на мрежата, а лятото нямало къде да се разхождат майките с бебетата. Е как да има като за всяка незастроена площ някой вади документи, че била негова от прадядо му и се вади разрешително за строеж.
36
4
 
12
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Хайде да видим сега подлогата на Кадиев какви ще ги свърши, дето устата й беше по-голяма от кратера на Етна. Никакви няма да ги свърши, защото е същото ***
35
2
 
15
 
! Отговори
нико преди 7 години
Нали новата кметица е от зелените , подкрепяна от бивши депутати на БСП , и от нея ли са недоволни !!!
34
3
 
10
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До Я да видим.. 19Разсъждаваш като 6 годишен!Ако ДНСК са ти резрешили да си преустроиш апартамента и са ти одобрили проект за това, а ти стриктно спазваш правилата при изпълнението няма проблем.Обаче идват съседите и ти казват какъв диван да сложиш и къде да ти е телевизора!
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между блоковете в Младост е пълен абсурд да има частна собственост. Ако е имало някакво отнемане на земи преди много години, то тези хора са били обезщетени за това по законния ред още тогава. Но България е държава на абсурдите, особено когато управлява ГЕРБ.
32
4
 
14
 
! Отговори
продължение към 33 преди 7 години
... същевременно съседите и медиите още не са си направи труда да прочетат Закона и продължават да реват като линейки пред блока, а Иван вече е продал апартамента и обзавежда новия!Накратко това се случи и предстои да се случва в Младост по простата причина, че съседите, кметицата и медиите отказват да приемат, че частната собственост си е частна, а не на съседите и данъкоплатците са принудени да купуват нов апартамент на Иван заради група протестиращи и некомпетентна кметица!
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми... аз градинка не видях. Виждам голямо пусто пространство.Пък и дори да беше градинка ( а то видимо не е )- тия хора не са ли малко стари да висят по градинките?Щом хората разполагат със законни документи за собственост- какво има да се недоволства?
30
1
 
8
 
! Отговори
Vangelis Stavros преди 7 години
В ПУП на Младост 1, приет и влязъл в сила, когато кмет на София беше Б. Борисов, в пространството между бл. 70 и 109-та ДГ са предвидени 5 /пет/ пететажни сгради - справка: https://sofia-agk/ServerFiles/Zoomify?url=esoft%2Fplanove%2Fpodrobni%2F2013%2FPRZ_MLADOST_1_CHAST_III%2F. ПУП е със силата на закон, т.е. или да го отменят и обезщетят собствениците, или да ги оставят на мира.
29
2
 
6
 
! Отговори
продължение на 30 преди 7 години
... в крайна сметка кметицата отива при Иван и му обещава друг апартамент (който ще му купят всички данъкоплатци, а не съседите) само и само да се махне от там, че има обещания да изпълнява. Иван вече е в силна позиция и казва че иска два апартамента. Кметицата започва да се усеща в каква каша се е забъркала и дава назад. Иван обаче е бесен заради главоболията които са му създали и след като се доказва, че апартамента си е негов започва да си иска втори апартамент като компенсация (и то с право)
28
2
 
4
 
! Отговори
опааа преди 7 години
До Men 21Абсолютно си прав! На нас ни отказаха имот и каквото и да е обезщетение точно с аргумента, юе попада в територията на града, урегулиран бил, и т.н. А тази "собственичка" с констативен протокол и протокол за делба на имот в града.