Нагънаха се, щръкнаха... Пренареждат жълтите павета

Родни учени разкриха състава им, почваме производство
Обновена: 24 яну 2017 10:17 | 24 яну 2017 09:37, Петя Славова
25
Нагънаха се, щръкнаха... Пренареждат жълтите павета
Снимка: архив, Булфото

Емблематичните жълти павета в столицата ще се пренаредят основно догодина.

Предвижда се цялостно им реновиране в участъка от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до улица "Георги Раковски", съобщи зам.-кметът по транспорта в столицата Евгени Крусев.

Където е необходимо, пък ще се сменят и изпочупените и липсващи "златни" плочки. Това е част от мащабния проект за обновяването на централната градска част.

През миналата седмица стана ясно, че учени от БАН са разгадали тайната на съставките на паветата.

Още по темата

"Ние горещо приветстваме новината и се надяваме да можем да ги произвеждаме и у нас. Това е страхотен шанс, очакваме да видим прототип", каза още Крусев, цитиран от "Монитор".

"Златните" плочки, които днес се считат за един от символите на София, са на повече от столетие.Те са правени в Будапеща по специална технология, а за закупуването им общината взема голям заем. Няколко научни института са проучвали якостта, състава и от какви материали са направени паветата и вече са готови първите резултати. Експертите са направили и лабораторен образец на паве от български мергел.

Миналата седмица студът нагъна жълтите павета по улица "Леге", а от общината веднага изпратиха майстори, които да ги пренаредят.

Пукнатините пък по бул. "Цариградско шосе" може да се ремонтират и през нощта, за да се избегнат проблемите с трафика, заяви още зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди специализираната лаборатория на Агенция "Пътна инфраструктура" да изследва в дълбочина асфалтовите пластове по булеварда и да бъдат направени сондажи за установяване на причините за напукването.

Едва след това на "Московска" 33 ще пресметнат точната санкция за фирмата изпълнител и ще стане ясно кога и как ще се извършва ремонтът. Гаранцията на участъка е 10 години.

Заради студа по столичните шосета зейнаха и много ями, а от общината стартираха с аварийните ремонти.

Досега с временни студени смеси са запълвани дупките по булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев", "Цариградско шосе", "Васил Левски", "Цар Борис III", "Сливница", "Ломско шосе", улица "Опълченска" и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите, що мълчите, бе? Що пак не запеете любимата си песен, как пак Бойко е виновен и за това? А?
20
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
доколото прочетох преди няколко години се търси къде и как да се направят паветата - сега става ясно че се знае състава им и когато ножа опря до кокала те решиха да ги пренаредят! а дано това да се случи че много пари се изпраха с тия павета!!п.с. а лично мога да покажа хора които са направили тротоарче в Сф с такива павета!!! крадени рразбира се!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във виена има жълти павета, Батенберг е заимствал идеята от там. Искал е цяла София да бъед в жълти павета. Колко много са откраднати - те са златни.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не пипайте паветата.! паветата поне изтрайват дъжд и сняг и танкове и придават колорит на София! Га направят асфалг, за седмица ще се разпльока.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не пипайте паветата, нека някой депутат си счупи главата! че те като вървят гледат само звездите, надолу нищо не виждат.
16
0
 
17
 
! Отговори
Сакън! преди 7 години
Хич да не ги пипат! Ръцете ще си оставят "майсторите".
15
1
 
10
 
! Отговори
mery преди 7 години
както винаги след дъжд качулка.щом се намеси телевизията и почват спешни проверки ще измерват асфалта.това трябваше да стане когато приемаха обектите и плащаха милионите но в България е така -сега не се краде -крадяха комунистите.Само ,че София -Пловдив се стоеше 1975 г. и нямаши ЗИМА ,а сега има 5 см. сняг и е бедствие.СМЕШНИЦИ Всеки ден едно и също -запишете ги на запис и не ги канете да говорят.ПАПАГАЛИ
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия павета са за махане, изключително хлъзгави и опасни са. Ама нали при Кремъл има червени трябва и ние да вървим по акъла им.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ги пренаредят добре, но пише, че ще има и подмяна. Нали се сещате как ще сменят всички с тези новите, дето ще се произвеждат у нас (щото от БАН открили състава им), и ще си ги продадат някъде харабийски и някой ще си лапне парите. По принцип съм позитивен човек, ама като гледаш какво става у нас във всеки сектор, жална ни майка. Преход, промени, е.... му м...........
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименTezi paveta, edinstvenoto im estestveno prilojenie e da se xvarlqt po deputati...dano da bade skoro.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фандъка сигурно и по Витошка не минава - пешеходната част е като "тих бял Дунав се вълнува", чисто новата пешеходна част е на вълни, да не говорим, че все още не е почистена....
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съм любопитен да видя "нагънато от студа жълто паве". Чувал бях за употребата на паве при варенето на твърди глави, докато омекне, ама нагънато...
9
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще ги махнат тия допотопни глупости.Павета.Белите хора са ползвали тая настилка преди 1000 години.
8
0
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Подредете ги по подходящ начин около парламента ,за да са по удобни за атака на белите автобуси като му дойде времето
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те майстори трудно ще намерят, иначе с материала може и да се справят. НАли все *** и затворници ползват за целта. Едно време са взели голям заем, дори е имало облигации издадени, а днес - само се чудят кой да ги открадне тия пари, ако се взима заем - само натам работят мозъчетата миши,
6
1
 
8
 
! Отговори
"Златните" преди 7 години
"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"
5
15
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Цялата работа е такава - заради едната слава ще направим една от централните улици в София негодна както за пешеходци, така и за автомобили. Тези павета може да са били супер преди 100 години, но се хлъзгат дори да са само влажни и са ужас за каране на кола. Ама шопа си е шоп, он си знае.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
паветата сми ли щя "се пренаредят" или щъдат пренаредени от някой друг?
3
0
 
17
 
! Отговори
До ръководството преди 7 години
"родни учени разкраха състава им, почваме производство"Това ви е подзаглавието на статията. 7 думи - 4 грешки. Как търпите такива служители???
2
1
 
12
 
! Отговори
Хашимото с ножа преди 7 години
До Анономен 1То да е само това заглавие, подзаглавие и статия.......