Нагънаха се, щръкнаха... Пренареждат жълтите павета

Родни учени разкриха състава им, почваме производство
Обновена: 24 яну 2017 10:17 | 24 яну 2017 09:37, Петя Славова
25
Нагънаха се, щръкнаха... Пренареждат жълтите павета
Снимка: архив, Булфото

Емблематичните жълти павета в столицата ще се пренаредят основно догодина.

Предвижда се цялостно им реновиране в участъка от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до улица "Георги Раковски", съобщи зам.-кметът по транспорта в столицата Евгени Крусев.

Където е необходимо, пък ще се сменят и изпочупените и липсващи "златни" плочки. Това е част от мащабния проект за обновяването на централната градска част.

През миналата седмица стана ясно, че учени от БАН са разгадали тайната на съставките на паветата.

Още по темата

"Ние горещо приветстваме новината и се надяваме да можем да ги произвеждаме и у нас. Това е страхотен шанс, очакваме да видим прототип", каза още Крусев, цитиран от "Монитор".

"Златните" плочки, които днес се считат за един от символите на София, са на повече от столетие.Те са правени в Будапеща по специална технология, а за закупуването им общината взема голям заем. Няколко научни института са проучвали якостта, състава и от какви материали са направени паветата и вече са готови първите резултати. Експертите са направили и лабораторен образец на паве от български мергел.

Миналата седмица студът нагъна жълтите павета по улица "Леге", а от общината веднага изпратиха майстори, които да ги пренаредят.

Пукнатините пък по бул. "Цариградско шосе" може да се ремонтират и през нощта, за да се избегнат проблемите с трафика, заяви още зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди специализираната лаборатория на Агенция "Пътна инфраструктура" да изследва в дълбочина асфалтовите пластове по булеварда и да бъдат направени сондажи за установяване на причините за напукването.

Едва след това на "Московска" 33 ще пресметнат точната санкция за фирмата изпълнител и ще стане ясно кога и как ще се извършва ремонтът. Гаранцията на участъка е 10 години.

Заради студа по столичните шосета зейнаха и много ями, а от общината стартираха с аварийните ремонти.

Досега с временни студени смеси са запълвани дупките по булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев", "Цариградско шосе", "Васил Левски", "Цар Борис III", "Сливница", "Ломско шосе", улица "Опълченска" и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието и подзаглавието на статията са плачевни...