ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!

Луди пари отиват за адвокати, пресметна омбудсМая
35
ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува в Столичния общински съвет бизнес плана на "Топлофикация-София" за 2017 г., както и резултатите от дейността на дружеството за миналата година.

Манолова дойде в общинския съвет по повод на доклада, който се разглежда днес, за утвърждаване на бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. с вносители общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Валя Чилова.

"Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани", каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.

"За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн.лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн.лв.", отсече тя.

За Манолова не е ясно защо, когато има такава загуба, част от разходите за външни услуги продължават да растат.

Дружеството е похарчило близо 3 млн. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори, посочи омбудсманът.

Тя обърна внимание на "сложната схема" между клиентите на "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

"Прави впечатление, че разходите, които дружеството прави за топлинни счетоводители, са по-високи от приходите от тази дейност", отбеляза Манолова.

За омбудсмана не е ясно как се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и доколко са ефективни т.нар. високоефективни мерки в тази програма.

Смущаващ според Манолова е фактът, че за 2016 г. са ремонтирани само около 8 км топлопреносна мрежа при положение, че цялата мрежа е близо 1000 км. Тоест това е под 10 процента и много под заложеното за 2016. Тенденцията изглежда ще се запази и през 2017 г., отбелязва омбудсманът.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА С КРАДЕНЕТО НА ТОПЛИНА Е ЕДНА МАНИПУЛАЦИИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО. Да се вмени , внуши на клиентите си, проблема е в колектива на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ.
В СЛУЧАИТЕ ДРУЖЕСТВОТО ЯКО НАДПИСВА В СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 КАК ЩЕ КРАДЕ ОТ МЕН КАТО СЪМ СПРЯЛ РАДИАТОРИТЕ. А ОБЯСНИ!
26
1
 
2
 
! Отговори
смятайте бе! преди 2 години
на 1000 км 8 км е не само под 10 % но и под 1%!
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20
Абсолютише, но селинджърите дето прииждат на тълпи кат скакалци искат хем да им е топло хем и да не плащат и живеят с илюзията, че крадат от теца а в действителност от съседите си. Затова кат се сберат повече селинджъри и сметките стават астрономически!
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Мая се прави, че не вижда грабежът, маскиран по името "сградна инсталация"?!
Никъде по света няма такова чудо в сметките, само у нас го има - нали сме най-богатите!
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те затова са на загуба но пук си вдигат заплатите ,защото всичко е редовно и сметките не са надути. Пък и Вальо топлото не беше крал от хората ,той други пари присвоил.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатиците са ми културно монтирани ,не капят по улиците и най високата сметка за тези 9 г. е 130лв ток за всичко готвене отопление пране и т.н. А топлофикация искат майка си и баща си. Тази сметка съм я плащал веднъж обикновенно са по малки ,като дъщеря ми е на 8 г. т.е. в този период сме гледали и бебе .Температурите са в интервала 22 -25 градуса.Да дебавя само че климатиците са ми нискотемпературни,взети са за отопление. Пък вие ми разказвайте за топлофикация.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мен ме дразнят капещите климатици, толкова ли е сложно да се направят като хората, трябва да глобяват всеки, който е с калпаво монтиран климатик
20
5
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
казваш два климатика за двустаен, но в него обикновено има 4 помещения, които трябва да се отопляват. Ако оставиш един климатик ще ти е още по-евтино, макар че ще ти е по-скъпо отколкото с парно.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парното е най-добрият вариант за София и хич не е скъпо, даже мисля, че е най-евтиният и удобен вариант. Скъпо става, ако много от съседите започнат прекалено много да крадат и за останалите става скъпо - плащат и тяхното потребление. Топлил със се по много различни начини, но по-добро от парно няма.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатиците в София трябва да ги забранят, ако от тях капе вода по тротоарите. Същото важи и ако са включени във водосточни тръби изливащи се на тротоарите. Ад е да се върви при минусови температури по такива тротоари.
17
0
 
13
 
! Отговори
Аман от климатици преди 2 години
Писна ми от капещи климатици в софия. Вървиш по илицата и се пързаляш - от климатика тече вода, която замръзва на тротоара във вид на ледена пързалка. Иначе е ясно, че с климатици не можеш да се стоплиш и плащаш повече, отколкото ако си с парно. За декември 2016 сметката ми за парно и топла вода при ежемесечно реално отчитане (не е прогнозна), е 220 лева за жилище от 140 квадрата с почти изцяло външни стени, като радиаторите си работеха непрекъснато и температурата беше над 22 градуса.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз честно казано не искам да се отоплявам с климатик и за без пари, защото не отоплява, а разходите изобщо не са малки
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да ме убедиш ,че с климатици е по евтино,но както и да е!А замислял ли си се,кво ше се случи с енергомрежата,ако всички минат на климатици? :-)
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние Софианци/ или поне ччаст от тях/ се грееме с климатици отдавна и колкото и странно да звучи за 9 г. всичките сметки за двустаен апартамент с два климатика са по малки от това което казват специалистите по медиите,и по точно значително по малки от тези на топлофикация.
13
6
 
11
 
! Отговори
зъ-ъ-ъ-ъ-зззз преди 2 години
А дали г-жа Манолова е обърнала внимание на задължителната за всяка организация СИСТЕМА ЗА КАЧЕСТВО. ОСИГУРЯВАТ ЛИ тези, които ни вземат 1/3 от доходите ни (ако пуснем 3 радиатора - нормално) ДОСТАТЪЧНО КАЧЕСТВО на отоплението?! То не са въздушни възглавници, не е липса на топлина в отделни щрангове, не е грубост, бягане и ПРЕХВЪРЛЯНЕ БЕЗПЛАТНО на задължения ВЪРХУ КЛИЕНТИТЕ. А това, че ползват инсталации и помещения - собственост на клиента БЕЗВЪЗМЕЗДНО и ДОРИ НЕ ГИ ПОПРАВЯТ е УЗАКОНЕН ГРАБЕЖГ!
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали г-жа Манолова е проучила задължителната за всяка фирма СИСТЕМА ЗА КАЧЕСТВО? Топлофикация въобще не се грижи за качеството. Въздушни възглавници, течове в апаратурата им, която жител от блока трябва да командва (!!!),студени щрангове, а ние плащаме. Груби,безотговорни,лъжат! А това, че ползват БЕЗВЪЗМЕЗДНО инсталации и помещения - собственост на клиента а дори не поправят повредите - "наши били", и ние като луди плащаме луди пари на незнайни фирми, си е 9-то септемврийска ЕКСПРОПРИАЦИЯ!!!
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми кат работи на загуба,що не го закрият?! :-) :-) Па тогава да Ви видим софиенците с кво ше се греите!! :-) :-) Ше виете кат кутренца!!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах ги по радиото, Мая им бръкна в здравето, дори и да беше по политическа линия, да чуеш как се оправдават като насра.ни си заслужаваше!
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е ясно едни монополисти продават нещо което струва 20ст за 200лв