ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!

Луди пари отиват за адвокати, пресметна омбудсМая
35
ТЕЦ-София на загуба, но пък заплатите скачат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува в Столичния общински съвет бизнес плана на "Топлофикация-София" за 2017 г., както и резултатите от дейността на дружеството за миналата година.

Манолова дойде в общинския съвет по повод на доклада, който се разглежда днес, за утвърждаване на бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г. с вносители общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Валя Чилова.

"Изумена съм като обществен защитник защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, тоест то е собственост на 1,5 млн. столичани", каза Манолова, цитирана от БТА.

Според нея в плана няма достатъчен анализ на причините, довели до загуби за 2016 г. от 40 млн.лв.

"За следващата година предвидените загуби са 35 млн.лв., като не е ясно защо разходите за заплати са нараснали с 2,5 млн.лв. през 2016 г., а за 2017 г. се подготвя нов ръст с 4 млн.лв.", отсече тя.

За Манолова не е ясно защо, когато има такава загуба, част от разходите за външни услуги продължават да растат.

Дружеството е похарчило близо 3 млн. за съдебни разходи, свързани с дела и адвокатски възнаграждения на някои кантори, посочи омбудсманът.

Тя обърна внимание на "сложната схема" между клиентите на "Топлофикация" и топлинните счетоводители.

"Прави впечатление, че разходите, които дружеството прави за топлинни счетоводители, са по-високи от приходите от тази дейност", отбеляза Манолова.

За омбудсмана не е ясно как се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и доколко са ефективни т.нар. високоефективни мерки в тази програма.

Смущаващ според Манолова е фактът, че за 2016 г. са ремонтирани само около 8 км топлопреносна мрежа при положение, че цялата мрежа е близо 1000 км. Тоест това е под 10 процента и много под заложеното за 2016. Тенденцията изглежда ще се запази и през 2017 г., отбелязва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 4 години
Защо всички се правят,че не виждат как яко се краде от държавната хазна?Май Манолова,ще гласувам затеб защото ТИ ВСЕ ОЩЕНЕ СИ СЕ ОБИГРАЛА КАК ДА СЕ КРАДЕ ОТ ДЖОБОВЕТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА С КРАДЕНЕТО НА ТОПЛИНА Е ЕДНА МАНИПУЛАЦИИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО. Да се вмени , внуши на клиентите си, проблема е в колектива на ЕТ. СОБСТВЕНОСТ. В СЛУЧАИТЕ ДРУЖЕСТВОТО ЯКО НАДПИСВА В СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25 КАК ЩЕ КРАДЕ ОТ МЕН КАТО СЪМ СПРЯЛ РАДИАТОРИТЕ. А ОБЯСНИ!
26
1
 
3
 
! Отговори
смятайте бе! преди 7 години
на 1000 км 8 км е не само под 10 % но и под 1%!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Абсолютише, но селинджърите дето прииждат на тълпи кат скакалци искат хем да им е топло хем и да не плащат и живеят с илюзията, че крадат от теца а в действителност от съседите си. Затова кат се сберат повече селинджъри и сметките стават астрономически!
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Мая се прави, че не вижда грабежът, маскиран по името "сградна инсталация"?!Никъде по света няма такова чудо в сметките, само у нас го има - нали сме най-богатите!
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те затова са на загуба но пук си вдигат заплатите ,защото всичко е редовно и сметките не са надути. Пък и Вальо топлото не беше крал от хората ,той други пари присвоил.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Климатиците са ми културно монтирани ,не капят по улиците и най високата сметка за тези 9 г. е 130лв ток за всичко готвене отопление пране и т.н. А топлофикация искат майка си и баща си. Тази сметка съм я плащал веднъж обикновенно са по малки ,като дъщеря ми е на 8 г. т.е. в този период сме гледали и бебе .Температурите са в интервала 22 -25 градуса.Да дебавя само че климатиците са ми нискотемпературни,взети са за отопление. Пък вие ми разказвайте за топлофикация.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И мен ме дразнят капещите климатици, толкова ли е сложно да се направят като хората, трябва да глобяват всеки, който е с калпаво монтиран климатик
20
5
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
казваш два климатика за двустаен, но в него обикновено има 4 помещения, които трябва да се отопляват. Ако оставиш един климатик ще ти е още по-евтино, макар че ще ти е по-скъпо отколкото с парно.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парното е най-добрият вариант за София и хич не е скъпо, даже мисля, че е най-евтиният и удобен вариант. Скъпо става, ако много от съседите започнат прекалено много да крадат и за останалите става скъпо - плащат и тяхното потребление. Топлил със се по много различни начини, но по-добро от парно няма.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Климатиците в София трябва да ги забранят, ако от тях капе вода по тротоарите. Същото важи и ако са включени във водосточни тръби изливащи се на тротоарите. Ад е да се върви при минусови температури по такива тротоари.
17
0
 
14
 
! Отговори
Аман от климатици преди 7 години
Писна ми от капещи климатици в софия. Вървиш по илицата и се пързаляш - от климатика тече вода, която замръзва на тротоара във вид на ледена пързалка. Иначе е ясно, че с климатици не можеш да се стоплиш и плащаш повече, отколкото ако си с парно. За декември 2016 сметката ми за парно и топла вода при ежемесечно реално отчитане (не е прогнозна), е 220 лева за жилище от 140 квадрата с почти изцяло външни стени, като радиаторите си работеха непрекъснато и температурата беше над 22 градуса.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз честно казано не искам да се отоплявам с климатик и за без пари, защото не отоплява, а разходите изобщо не са малки
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш да ме убедиш ,че с климатици е по евтино,но както и да е!А замислял ли си се,кво ше се случи с енергомрежата,ако всички минат на климатици? :-)
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние Софианци/ или поне ччаст от тях/ се грееме с климатици отдавна и колкото и странно да звучи за 9 г. всичките сметки за двустаен апартамент с два климатика са по малки от това което казват специалистите по медиите,и по точно значително по малки от тези на топлофикация.
13
6
 
12
 
! Отговори
зъ-ъ-ъ-ъ-зззз преди 7 години
А дали г-жа Манолова е обърнала внимание на задължителната за всяка организация СИСТЕМА ЗА КАЧЕСТВО. ОСИГУРЯВАТ ЛИ тези, които ни вземат 1/3 от доходите ни (ако пуснем 3 радиатора - нормално) ДОСТАТЪЧНО КАЧЕСТВО на отоплението?! То не са въздушни възглавници, не е липса на топлина в отделни щрангове, не е грубост, бягане и ПРЕХВЪРЛЯНЕ БЕЗПЛАТНО на задължения ВЪРХУ КЛИЕНТИТЕ. А това, че ползват инсталации и помещения - собственост на клиента БЕЗВЪЗМЕЗДНО и ДОРИ НЕ ГИ ПОПРАВЯТ е УЗАКОНЕН ГРАБЕЖГ!
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали г-жа Манолова е проучила задължителната за всяка фирма СИСТЕМА ЗА КАЧЕСТВО? Топлофикация въобще не се грижи за качеството. Въздушни възглавници, течове в апаратурата им, която жител от блока трябва да командва (!!!),студени щрангове, а ние плащаме. Груби,безотговорни,лъжат! А това, че ползват БЕЗВЪЗМЕЗДНО инсталации и помещения - собственост на клиента а дори не поправят повредите - "наши били", и ние като луди плащаме луди пари на незнайни фирми, си е 9-то септемврийска ЕКСПРОПРИАЦИЯ!!!
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми кат работи на загуба,що не го закрият?! :-) :-) Па тогава да Ви видим софиенците с кво ше се греите!! :-) :-) Ше виете кат кутренца!!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушах ги по радиото, Мая им бръкна в здравето, дори и да беше по политическа линия, да чуеш как се оправдават като ***.ни си заслужаваше!