Схема в София: Инвалиден стикер има, инвалидът - починал

Над 1700 тарикати са спипани с карти на умрели инвалиди за година
30 яну 2017 07:00, Александър Попов
32
Схема в София: Инвалиден стикер има, инвалидът - починал
Снимка: Булфото

Инвалиден талон има, а инвалидът е починал. Тази схема се наблюдава все по-често в столицата, а причината е една - безплатното паркиране на синя и зелена зона. Над 1700 тарикати са се възползвали от инвалидните стикери на починалите си роднини, които им дават право да спират колите си без пари през миналата година, сочи справка на Центъра за градска мобилност, изготвена за "Монитор".

749 пък са шофьорите, които са фалшифицирали или са използвали неправилно винетките за хора с увреждания.

Хитрите столичани са се опитали да минат метър с невалидни карти или такива без подпис и печат от кого са издадени. Освен това някой дори правили копия на чужди карти и ги поставяли на предното стъкло, така че да се не се виждат много добре данните.

Най-честото нарушение, обаче е паркирането с валидни карти, но без присъствието на правоимащото лице.

Всеки ден екипи, съставени от ЦГМ, Столичния инспекторат и СДВР проверяват автомобилите, спрени на места за хора с увреждания. Така ако някой е спрял в специалното каре, автомобилът ще бъде вдигнат с паяк и шофьорът ще отнесе освен 60 лева и глоба до 200 лева, а фалшивата карта ще се конфискува. Ако картата е валидна, но се ползва неправомерно от друг, тя се изземва и се предава на органа, който я е издал.

При второ нарушие се анулира до срока на валидност.

В София има издадени 5721 валидни карти на хора с увреждания, които са валидни към днешна дата. Те обаче са поименни и се издават на човек, а не за кола.

Според общинската наредба автомобилите на хората с увреждания могат да се паркират в специално боядисаните със синьо места в зоните за платен престой в рамките на 4 часа на ден.
От тази привилегия обаче могат да се възползват само тези от тях, които имат специални карти. За да се получи такава, лицето трябва да подаде заявление до кмета на Столичната община, да предостави личната си карта или документ за настоящ адрес, както и решение на ТЕЛК или НЕЛК.

Освен това трябва да бъде представен регистрационен талон на автомобила или договор за лизинг. 895 са местата в синята и зелената зона, отредени за шофьорите с намалена работоспособност. Лицата с увреждания имат право да паркират денонощно без пари върху специално означените места пред домовете си, но само ако нямат гараж. Талонът дава право на безплатно паркиране за срок от една година. След това трябва да бъде издаден нов документ.

За първите десет месеца на 2016 г. пък точно 2506 са били наглите шофьори, които са зарязали колите си на места за инвалиди.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Пред нас има офис на ГЕРБ. Тия с каруците, клошарите, просяците и останалият тъмно зелен електорат, минават да си платят Такса "Спокойствие" и си бачкат необезпокоявано. А Трабант Кайена Няма да се Изходи на улицата. Просто кмета много краде, а Летище София ни отесня от безумията на комунистите и наследниците им също комунисти и Мутри.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На инвалиди се разрешава автомобил до 100 к.с. това на снимката е Трабант Кайен.
25
1
 
3
 
! Отговори
До r (5 и 27) преди 1 година
И къде са тези места за инвалиди, които са заети от други коли? Аз уж всеки ден минавам от там поне по два пъти и не съм забелязъл нещо подобно.
24
0
 
1
 
! Отговори
r преди 1 година
До До 5 r

Да, точно ул. "Малко Търново" имам предвид. Нещо друго неясно има ли? Не е ясно за кои служители ли става въпрос?
23
4
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Я ни разясни на какви коли могат да се качват хора в инвалидни колички! Може би на Трабант и Смарт според теб, знам ли. На такъв приличаш. На инвалида забранено ли е да притежава Порше Кайен или Ауди S8? Ти какви коли им разрешаваш да имат - Опел Корса, Рено Клио или нещо подобно......
22
2
 
5
 
! Отговори
Antiradev преди 1 година
До sdadas ...и обикновено инвалидите се обслужват от Porsche Cayenne или Audi S8, нали?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е просто, в Англия на инвалидно място се плаща, колкото и на обикновено, просто се гарантира,че инвалидът ще си намери място. В София инвалидните места са заети, а платените са свободни.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 5 r преди 1 година
Къде този "безистен"? Да не би да мислиш улица "Малко Търново" за безистен?
19
12
 
3
 
! Отговори
sdadas преди 1 година
Законът казва, че този стикер се издава на автомобили, обслужващи инвалид.Дефиницията на обслужващ автомобил е много широка и съвсем не налага инвалидът да е в колата постоянно!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално общество допуска ли такава дискриминация между болните? Защо за шизофрениците е забранено роднините да се грижат! ЛИЧНО те трябвало да отидат да си вземат удостоверение, че се водят на учет, за да им дадат соц. помощ 36 лв месечно! Която също ще им откажат заради тези хвърчащи бележки! Сякаш нямат епикризи. Кой ще им даде инв. пенсия като ТЕЛК ги праща да ставали рейнжъри—къде има такъв договор м/у МО и МЗ?! Като не можели сами да се оправят да влезели в псих. болници да ги полекуват.
17
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Фандъкова - разчертавай цяла София и почвай платеното паркиране само на законно места че се задръсти града.
16
2
 
35
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не сте прави за стикерите. Това са си инвалиди - умствени инвалиди. Какъв човек трябва да си, за да си лепнеш стикер на инвалид, като не си такъв?
15
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Като част от порочната схема за паркиране в Синя и Зелена зона, няма как да очакваме, че при паркирането на инвалидите, нещата ще са наред. Това, което се случва и за което пише в статията е следствие на порочната схема за паркиране в София, която е направена така, че човек не може да си свърши работата с кола, ако му се налага.
14
4
 
30
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Цялата идея за Синя и Зелена зона в София е много порочна и изначално сбъркана. Целта й е не да облекчи паркирането, а да докара още приходи за мафиотската фирма паркинги и гаражи, която сега се нарича център за градска мобилност. По закон общината е длъжна да осигури ред в паркирането на територията на цялата община, но не го парви, за да може после да казва "гражданите поискаха Синя зона, за да имало ред в паркирането". За подобни изказвания, трябва да се самосезира прокуратурата и да има съд.
13
7
 
18
 
! Отговори
БББББ преди 1 година
За по сигурно - номерата на автомобилите на инвалидите да са различават, и тогава да видим баровците как ще карат джипки с издаен номер.
Така инвалидите и ще спират свободно , няма да ими трябва винетка и всичко ще е прозрачно, че привилегията е заслужена, а и повече ще ги уважаваме като участници в движението.
12
1
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Чушката, нали се сещащ къде да си я сложиш - пишеш дивотии - всичките са неверни.
Няма ограничение при паркиране за мощността на колата за инвалидите, това важи за един данък и не е до 100 kw, а до 100 конски сили. Нещо за твоя акъл се сещам ...
11
1
 
30
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
"автомобилът ще бъде вдигнат с паяк и шофьорът ще отнесе освен 60 лева и глоба до 200 лева, а фалшивата карта ще се конфискува."

"Фалшивата карта" е документна измама а такова деяние подлежи и на СЪД!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странно. За документ с невярно съдържание има сериозни наказания. Какви са тия смешни глоби от инспектората?
9
4
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 година
Цитат: " Най-честото нарушение, обаче е паркирането с валидни карти, но без присъствието на правоимащото лице. "
Интересно как могат да го установят?! Идва шофьора, за да вземе инвалида, паркира и го глобяват - няма го инвалида. Или обратното паркира шофьора колата, за да остави инвалида, качва го до дома му, после слиза при колата и хоп, глоба - нямало го инвалида. Не,ч е не го правят, но не виждам как ще го докажат.
8
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
До ***

Пише се детските