Жителите на "Красна поляна" на бунт срещу ромско гето

Провеждат допитване за събарянето на Виетнамските общежития
Обновена: 31 яну 2017 12:35 | 31 яну 2017 12:31, Камелия Цветанова
42
Жителите на "Красна поляна" на бунт срещу ромско гето
Снимка: Facebook

Жителите на столичния квартал "Красна поляна" от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обителите на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района.

Проект на Столична община обаче да построи два нови блока за социално слаби на същото място, като събори част от вече почти разрушените, разбуни духовете, предизвика сериозно недоволство и провокира събирането на подписка и провеждане на допитване.

До момента близо 500 души са заявили официално, че не съм съгласни бившата туристическа спалня "Юбилейна", която е до Виетнамските общежития да бъде застроявана, ремонтирана или преустроявана в нов обект, че настояват за премахване на гетото Виетнамски общежития, както и за постоянно полицейско присъствие в района.

Освен това жителите са насрочили за утре вечер провеждане на обществено допитване пред сградата на община "Красна поляна".

Официалното име на т.нар. Виетнамски общежития е  "Селище на строителя". То е строено през 70-те години, за да бъдат настанявани най-вече работници по обмена с Виетнам. Около 1992 година работниците си заминават, оставяйки общежитията в доста добър вид.

Малко след това започва настаняването на нуждаещи се българи и роми.

През 1994 г., когато кмет на София е Александър  Янчулев, е решено всички роми, които живеят по градинки, гари, подлези, да бъдат подслонени във вече празните блокове.

Така че те са получили заповеди за настаняване и сега отказват да се изнесат с мотива, че трябва да бъдат пренастанени и местните власти са длъжни да им осигурят покрив над главите.

Регистрираните роми в 10-те блока са 3500 души, но реално живеят около 5000 души. 

Болшинството са от Кюстендил, Самоков, Лом, Луковит, Видин, и покрай тях идват страшно много роднини, които са без регистрация. Така че никой никога не знае колко са жителите на гетото.

Кметът на района Иван Чакъров обясни преди време, че има решение за  проектиране и изграждане на 2 големи блока зад Виетнамските общежития, които да поемат тези роми, които искат да бъдат интегрирани, които са готови да живеят по правилата.

Старите блокове трябвало се съборят, защото са полуразрушени и опасни.

Опасенията на хората от "Красна поляна" са, че просто броят на ромите ще се увеличи, а те и без това си имат достатъчно проблеми с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
47
 
! Отговори
българина преди 7 години
Ами да сте гласували за патриотичните формации а не за гърб. Сега ривете ама става самонс кютек. Забрана на гетата с президентски указ
7
1
 
84
 
! Отговори
Съдебна отговорност преди 7 години
В Швейцария, преди да получиш гражданство, в продължение на 6 месеца живееш на един адрес.Прави се допитване до всичките ти съседи и ако дори само един е против,гражданство няма да получиш.По същата логика, никой няма право да дарява на пришълци жилищните имоти на Соф.община, нито да ги настанява там, ако не е провел референдум за мнението на софиянците.Никой няма право да строи с парите на софийските данъкоплатци и, без да ги пита, да настанява здрави хора, които не работят и не плаща данъци!
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги оставят там и да спестят парите за нещо по-умно.
5
1
 
68
 
! Отговори
Разумното решение преди 7 години
1. Онези, които са получили настанителни заповеди по времето на Янчулев или техните наследници, да възстановят на Столична община щетите, нанесени на тези сгради през последните 25 г. Ако нямат пари - ще отработват в мините или в земеделието.2. Да се даде под съд Янчулев за това, че без да се допита до гражданите на София, е подарил 10 жилищни блока на скитници, които са имали домове в други селища. В София по онова време безработицата стана страшна, а тези дори не търсеха работа.
4
6
 
45
 
! Отговори
Здрасти преди 7 години
ТИ'КВАТА НЕОЛИБЕРАЛ НИ ПРЕВЪРНА В ГЕТО ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ!
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в Красна поляна, скоро и на други места.
2
0
 
75
 
! Отговори
Красна Поляна преди 7 години
Както е тръгнало с това заселване на роми в квартала, може да му смените и името на Нова Бразилия. Буквално се е образувало едно гето, където няма контрол. А красивия Западен парк е половината изсечен от ромите!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko kato besche kmet uj schtesche da im pravi geto tia vs v edno geto s kameri i polizia i da rabotat sakon ne pove4e ot 3 deza i bes sozialni da rabotat ne da puschat pijat i kradat satvorite samo zigani ami da rabotat ne da kradat prosiata da e sabranena s ku4eta i bebeta upoeni ujas e