Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик

Изчисленията на КЕВР са на база прогноза за доходите на населението
31 яну 2017 11:17, Надежда Бочева
146
Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик
Снимка: Flickr.com

Социално поносимата цена на водата в София е 10 лв., изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По закон цената на водата е социално поносима, когато при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек сметката не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинството в съответния регион.

Според данни на Националния статистически институт и прогнози средният месечен доход на лице от домакинство в региона през 2015 г. е 1 057 лв., а през 2016 г. е 1 084 лв. За 2017 г. се очаква средният доход на човек да достигне 1 121 лв., а през 2021 г. - 1 281 лв.

Така според КЕВР излиза, че тази година софиянци могат да плащат за вода 10,01 лв. за кубик, а през 2021 г. - 11,44 лв.

Според разчета на КЕВР за бизнес плана на концесионера тази година цената на водата трябва да се увеличи от 1,82 лв. до 2,16 лв. с ДДС и постепенно до 2021 г. да достигне 2,69 лв. за кубик.

Припомняме, че ВиК дружествата във всички областни градове поискаха увеличение на цената на водата. За да стане това, регулаторът трябва да одобри 5-годишните им бизнес планове.

Това трябваше вече да се е случило и плановете да са утвърдени в началото на януари, но тепърва ще се организират обществени обсъждания.

Повече подобни новини следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
ба4и кико преди 7 години
еи барем вдигнат парата с 600 лефа ни са живеи
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че то тогава ще си купувам минерална вода от магазина за къпане и миене и ще ми е по-евтино! ще си събирам дъждовна и ще си сложа панели за ток на покрива, монополистите да ги видя тогава. егати наглеците! дай като е 10лв поносимата цена и като са високи доходите да се възползваме. с това мислене ще има избори и протести до дупка, докато разберете че не сте тук да ограбвате народа, а да му СЛУЖИТЕ!!!
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая вода от Юпитер ли ще я карат тия диви селяни от КВЕР.Ще си я купуваме от интернет.Комунизма свърши другаре
5
0
 
19
 
! Отговори
popov преди 7 години
pod vsqkakva kritika sa maloumnici
4
0
 
67
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Звучи ми в стил: абе тя не струва толкова, ама гледам имате пари що да не ви ги вземем, ще си плащате.Апелирам НСИ когато прави такива справки за доходите в София да прави отделна справка като извади държавната администрация, защото тя много цапа картинката.
3
1
 
71
 
! Отговори
Мислеща преди 7 години
Тези вече са за РАЗСТРЕЛ!!! Какво значи "прогнозни доходи" ? Мога ли да прогнозирам дали утре ще съм без работа, или тежко болна и няма да мога да си посрещна елементарните човешки нужди?! В някои страни /Словения/ в конституцията записаха, че водата е неизменно благо/право на всеки гражданин!, а тука я правят недостъпна! Целта е една - МОР за населението. Дори не са си направили труда да направят една лъжлива икономическа обосновка, че да ни замажат очите, а откровено се гаврят с нас!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Xa ,xa,xa........
1
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а пенсията ми е социално непоносима,след като трябва със 280 лв. да плащам ток,вода,парно....................ама на кой да се жалвам ? и мая манолова няма да ми ги плати!