"Върви, народе обгазени" – паметници в София осъмнаха с противогази

С мръсния въздух реши да се бори и актьора Ивайло Христов
31 яну 2017 11:00, Петя Славова
73

Снимка: Спаси София

Тази сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията беше изпълнена от неправителствената организация Спаси София заедно с артиста Ивайло Христов.

Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов. На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града: "Върви, народе обгазени".

"Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве", "София - европейска столица на смога" и "Смогът покрива всичко, освен лошата политика".

Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна са закъснели. От гражданската инициатива припомнят, че София е най-мръсната столица в ЕС, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в София жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

"Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява", заявиха от Спаси София като се обърнаха и към управляващите София: "Уважаеми дами и господа управляващи, справянето с този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка.

От вас се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина, по който задавате приоритетите на своето управление. Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша".

От Спаси София настояват борбата срещу замърсения въздух да стане абсолютен приоритет на Столичната община.

Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили; преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво; увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От Спаси София смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни. Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да направи общината е безсилна да спре поголовното демонтиране, крадене, продаване, отстраняване на катализатори, dpf филтри и т.н особено при дизеловите автомобили. Те замътсяват многократно повече от всичко друго, а старите дизели най-много! Данъците за дизелови автомобили трябва да са поне х2! Страшна отрова е да караш зад дизелова, пушеща печка!
46
2
 
9
 
! Отговори
рускиня до 46 преди 7 години
Аз не се загледах в младежа,не ме интересува дали платени или - ЗАЩОТО КАУЗАТА е много необходима. Всеко второ дете в София с астма, през лято вятър вдига облаци от плахоляк и неизмити реагенти от зима. Какво лошо предлагат тези младежи? София да стане чиста. И това ви подразни? Вероятно се притеснявате за своя 20-годишна таратайка и данъци по нея. Ами аз подкрепям "купените" протестиращи. Когато се връщаме от чужбина с децата - на 20 минута от излизане от летище те започват да кашлят.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами богатичките и добре изглеждащите често имат по-голямо желание да променят нещата. Защото са им високи критериите. Кварталната пианка-пролетарий едва ли ще си вдигне кутрето да предприеме каквото и да било в полза на обществото. Неговият протест се заключва в това да се напие като талпа и да щрака с пръсти.
44
0
 
1
 
! Отговори
sport преди 7 години
*** = п*р*има*тите, с извинение към горките бозайници.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах един *** вид "интелигентен" младеж, радетел на чистия въздух.Как да му вярвам? Богатичко изглежда момчето, подбрано да лови окото.И този ще не убеди, че не му е платено и няма да му се плаща за бъдещи акции.И защи сега се сетиха?Защо не протестират стещу цените на дизела които хранят Батко от Банкя и Златев? Защо не протестират срещу ниския стандарт и малки заплати, срещу корупцията?Защото те са корупцията. Обработва се общ.съзнание, че трябва увеличение на таксите.И те ще прибират от тях.
42
1
 
3
 
! Отговори
sport преди 7 години
обществото, а НЕ за Общината, откъдето да отидат към "наши" хора! Напротив, да се стимулира покупката на нискоемисионни транспортни средства, а данъците съответно да не се покачват шоково, защото ще има обратен /Д/ефект! Електромобилите са бомба със закъснител. Да, няма да има смог, но къде ще отидат батериите на тези автомобили? Същото важи и за панелите на фотоволтаиците? Малко повече гласност към обществото, информационни кампании и съответните мерки. Но НЯМАТЕ ВОЛЯТА да влезете при ***
41
2
 
0
 
! Отговори
sport преди 7 години
Лондон. Колко коли има там и колко в София? Колко коли влизат ежедневно в София и съответно преминават транзитно, не говоря само за леки автомобили. Какво е било първото метро в Лондон? Защо нацистите строят летище през ВСВ, където сега е летище София? По-долу бяха казали за отоплението на всички жилища, които не са газифицирани или топлофицирани и то много точно. Също така съм "ЗА" данък спрямо Евронорма и проверки за работещ катализатор и DPF филтър. НО данъците и глобите да отиват за общество
40
5
 
0
 
! Отговори
LA smog преди 7 години
Спасете България от агонията с фини прахови софийски глуп аци замърсяващи въздуха на цялата територия бомбе те ги с Mk28 ...........
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като споменахте Лондон, защо тогава в Лондон данъка е спрямо Евронормата??? И защо по центъра почти няма коли??? Защо даже хора с милиони се возят в метрото и защо кмета ходи с колело на работа??? Ама бай Ганъо е комплексар, взима 1000лв заплата или от далавера бате, купува 10г продухано БМВ и вече е страшен играч, спира на инвалидни места, в градинки, по тротоари, щото за 20-те лева данък дето е платил общината не го обгрижва. Комплексите ни съсипват.....
38
0
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
Прав си за смога в Лондон и за забраната за ползване на камини. Но там има и ограничение на движението в центъра на Лондон. В платената зона попадат улиците от историческия център на града (Ситито, Уест енд, Уестминстър и Сохо). Ако колата се движи по тези улици от 7:00 до 18:30 часа собственикът й плаща £8 ($15,70) до 22:00 часа на същия ден. За автобусите, мотоциклетите, такситата, велосипедите, аварийните коли и автомобилите с алтернативни горива тази такса не важи. Хората, които живеят в п
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е единствено в отоплението на дърва и въглища, но понеже не могат да го решат, имитират дейност говорейки, че колите са голям замърсител и трябва да се ограничат, което довежда до оргазъм едни пишманеколози.
36
6
 
7
 
! Отговори
АнтиСмог преди 7 години
Добре е да се поучите от опита в други държави. В Лондон от декември 1952 година заради Големия смог, както го наричат, умират близо 18000 човека. Правят там съответните проучвания и забраняват отоплението с твърдо гориво и Големия смог повече не се повтаря. Ако там действаш аналог на Спаси София, щяха да ограничат или забранят движението на колите и Големият смог щеше да се повтаря през няколко години.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои пак избиват комплекси на тема коли и замърсяване. Трябва да ви разочаровам - по света добре знаят кое замърсява и чак когато махнат големите замърсители, тогава стигат и до колите, а не обратното, както е в София. Една цигара замърсява повече или колкото дизелов двигател, но Спаси София нищо не прави против такъв огромен замърсител, като цигарите.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През зимата колите са малък замърсител в София. Даже и през лятото колите не са най-големия замърсител, защото тогава неизмитите улици и вятъра причиняват по-голямо замърсяване от колите. както навсякъде по света, през зимата, когато е студено, замърсяването идва почти изцяло от отопление с дърва, въглища и други.
33
2
 
9
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До НаскоСложили са. Нали се плаща екотакса от 165 лева???? Всеки си плаща и подкарва *** която замърсява въздуха. Такива коли затова в чужбина се махат - Замърсяват, несигурни са, минали са си пробега вече. И там се продават за по 200 евра, обаче търгашите ги купуват такива коли, защото знаят че тук за 1000 евро ще я продадат. Нищо че е минала пробега си, нищо че е скъсана от каране и не става за нищо вече, въпреки нейните 8-10 години. Хората я изхвърлили а вие я купувате щото била на 10 г
32
4
 
9
 
! Отговори
пацо преди 7 години
Вдигане данъците на колите. В центъра само с винетка за еконорма, както е в Германия, Франция.... Тия коли ще ни съсипят. Всеки се качил на 20г барака, паркира по тротоари, градинки, зелени площи. Автоморгите са изцяло незаконни, автосервизите 90% са незакони, даваме си парите за да ни е гадно, да ходим по изпочупени плочки, да заобикаляме едни теникии, и да дишаме гадостите на "играчите" без ДПФ-и ЕГР-и и други еко системи. Като на 15г дизел данъка стане 1000лв и ще си дойдт на място нещата.
31
3
 
8
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До ИзвънземенНе е проблема в това което внасят, проблема е в държавата. Нека да слажат един данъци на колите над 10г. + годишна еко такса + забрана за коли под Евро 5 стандарта да влизат към центъра и ще се оправят нещата. Които не може да си позволи да кара кола да не кара. Тогава да видим дали няма да скочи народа на политиците, защото всичко може ама старата 3-ка няма как да му я вземат на българина!
30
5
 
7
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До ArinaНе са виновни комините а колите които карате. При вас целогодишно е смог... целогодишно си палите печките или целогодишно си карате изгнилите кошници, на които казвате коли? Къде е проблема, схващаш ли?
29
1
 
6
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Дишайте шопи, дишайте и благодарете на ония от Горубляне и останалите търгаши. Дето ви внасят кошници 10-та употреба за без пари от вън а вие ги купувате и си мислите че коли карате, дишайте и не се оплаквайте.
28
3
 
13
 
! Отговори
софиянес преди 7 години
проблема със замърсеният въздух е донякъде от печките но повечето е от колите-всички селяни отидоха в софия, всички с коли и сега ревете-защо? нали имате една даскалица за кмет, тя да ви измисли от къде да ви докара чист въздух! а дотогава се возете с метрото и автобусите на градския, ако сте с кола не ревете и не протестирайте!