"Четири лапи": Над 10 хил. котки са кастрирани в София за 6 г.

Програмата на организацията се бори с увеличения брой на животните
28
"Четири лапи": Над 10 хил. котки са кастрирани в София за 6 г.
Снимка: "Четири лапи"

Над 10 000 котки са кастрирани от "Четири лапи" в София за шест години, съобщиха от неправителствената организация.

Докато според официални проучвания броят на бездомните кучета в София намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и има основателни предположения, че се увеличава. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни, посочват от "Четири лапи".

Тъй като програмата на Столичната община не предвижда действия в насока намаляване на броя на уличните котки, през 2011 г. организацията започват проект за безплатна кастрация на бездомни котки, който се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града.

До края на изминалата година по този проект са обработени 6127 животни, а ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на организацията в кв. "Банкя", бройката нараства до 10 797.

Програмата на организацията е на принципа на купонната система - всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники.

Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинсира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва.

През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София.
От организацията посочиха, че успехът им се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките.

В случаите, когато котките не са социални и не могат да бъдат заловени на ръка, съдействие оказва екип на "Четири лапи", който транспортира животните за кастрация в клиниката на организацията в кв. "Банкя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ТЕЗИ ДРУГА РАБОТА НЯМАТ ЛИ СИ ЧЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С КОТКИТЕ? ЩО НЕ НАПРАВЯТ ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СТАРИТЕ ХОРА КОИТО МИЗЕРУВАТ И СТУДУВАТ? ДА АМА ТАМ НЯМА ГЮВЕЕЕЕЧ!
2
0
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Де ги тия котки бе джанъм при нас кучетата ги изтрепаха и мазетата на блоковете сега гъмжат от мишки и плъхове тровихме ги няколко пъти ,но ефекта беше незначителен.
1
0
 
10
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 7 години
Котките хубаво. А плъховете и мишките кастрират ли?