За малкия Благовест, кашлицата и неравната битка с мръсния въздух

Животът в София за детето се превръща в живот с астма и инхалатор
1 фев 2017 14:07,
32
За малкия Благовест, кашлицата и неравната битка с мръсния въздух
Снимка: bgonair.bg

Запознайте се с Благовест - 5-годишно дете с големи архитектурни заложби и нова визия за развитието на градската среда. Мръсният въздух в София обаче му причинява респираторно заболяване, малко след като заживява във столицата. Оттогава животът на семейството се превръща в ад.

Още по темата
Семейството на Благовест се мести от Варна в София през 2012 г., когато той е едва на 6 месеца. Още на следващата година детето започва да получава пристъпи на кашлица, а състоянието му се влошава и често стига до Спешното. 

"Имаше една тенденция това да се случва около ноември месец, но нямахме идея какви са причините. Разбира се, нормалните противоалергични медикаменти помагаха само за малко, докато в Спешното го слагаха на инхалатор. Тръгнахме по лекари, по болници – единствената диагноза, която можеха да кажат, беше алергична астма", разказа пред Bulgaria ON AIR майката на Благовест Оля Антонова.

След като излизат резултатите от изследванията, личният лекар на семейството твърди, че проблемите на Благовест са причинени от мръсния въздух. Оттогава борбата срещу замърсяването на въздуха се превръща в кауза за Оля. Следи с интерес статистиката, която се оповестява в медиите, и не се учудва от шокиращите данни.

"Вечер под лампите въздухът е син, ние не виждаме отсрещната страна на булеварда, а живеем в центъра на София и мисля, че проблемът не е толкова в трафика, защото коли има и на пролет, има ги и лятото", коментира Оля.

Майката смята, че е крайно време да се вземат по-кардинални решения за справяне с проблема.

"Трябва да има накякъв контрол, някакви санкции, кой какво слага в домашното си отопление, в локалното си отопление", заключи тя.

Според нея хората, живеещи в столицата, често подценяват проблема със замърсяването на въздуха, без да осъзнават колко сериозен всъщност е той.

"На мен ми се свива сърцето, като вляза в аптека – поне една майка пита за инхалатор и имам идея през какво минава и защо е стигнала до там", каза още Оля.

Засега Оля лекува сина си с каквото намери за добре. Преоткрила е хомеопатията, но не смее да изхвърли инхалатора, защото винаги може да се стигне до следващ пристъп. Когато състоянието на Благовест се влоши, го води на чист въздух в планината. И въпреки че обича София, обмисля възможността да се премести в друг град.

За самотната битка на един родител срещу замърсения въздух разказват Милена Енчева и операторът Виктор Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
redneck преди 7 години
Най-обичам като някой каже, че това е най-евтиното отопление- евтино от джоба му, ама не включва десетките хиляди на някой друг от същото това НЗОК за химиотерапия. Не е евтино, ако почнем да мислим като общество, а не всеки поединично.
7
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
В София основното замърсяване е с фини прахови частици. По време на лошият комунизъм парното беше достъпно за всички и нямаше хора които да се отказват от парно напротив всички искаха да имат. Поради тази причина в пъти се намалиха фините прахови частици които са основно заради използването на твърди горива за отопление.Разбира се и автомобилите които станаха много
6
2
 
21
 
! Отговори
T преди 7 години
Нали изсякохте дърветата по булевардите, защо недоволствате сега, че въздухът бил мръсен. Миналата година изсякоха всичките тополи по Сливница. Сега е оголено и всички мръсотии от колите отиват във въздуха, защото няма кой да ги поеме. Какъв процент са алергичните към полените от тополите?! Заради някакви нищожни процентчета алергични, сега страдаме всички - мнозинството. Това ли е демокрацията?! 98% да страдат заради временното неудобство на 2%. Другак му викат май на подобен строй.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен и да беше останало във Варна, детето пак щеше да има същите проблеми. Май родителите трябва да се преселят някъде по планините на съвсем чист въздух и пак няма да има гаранция, че детето ще е добре.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тия работи дето ги виждате около Благовест са развъдници на трилиони бактерии и микроорганизми.Те там си живеят,хранят се дрискат ,умират.Всичко това се инхалира от хората.Това причинява редица заболявания.Всеки лекар ще ви го каже.
3
11
 
13
 
! Отговори
??? преди 7 години
Не разбрах защо се бутат да живеят в София, след като детето им има проблем в София. Най-малкото, което могат да направят е да се преместят в някое от селата до София. Тяхната борба за здравето на детето им, защо трябва да включва огромни и може би фатални проблеми за детето. То какво е виновно, че родители му са такива? Няма ли социални служби и т.н.
2
5
 
6
 
! Отговори
Грую преди 7 години
Аре пишете че българина бил беден и затова не трябва да се забраняват старите коли и горенето на дърва/въглища/гуми.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се върнат във Варна, при морето, на спокойствие и с чист въздух :)