За малкия Благовест, кашлицата и неравната битка с мръсния въздух

Животът в София за детето се превръща в живот с астма и инхалатор
1 фев 2017 14:07,
32
За малкия Благовест, кашлицата и неравната битка с мръсния въздух
Снимка: bgonair.bg

Запознайте се с Благовест - 5-годишно дете с големи архитектурни заложби и нова визия за развитието на градската среда. Мръсният въздух в София обаче му причинява респираторно заболяване, малко след като заживява във столицата. Оттогава животът на семейството се превръща в ад.

Още по темата
Семейството на Благовест се мести от Варна в София през 2012 г., когато той е едва на 6 месеца. Още на следващата година детето започва да получава пристъпи на кашлица, а състоянието му се влошава и често стига до Спешното. 

"Имаше една тенденция това да се случва около ноември месец, но нямахме идея какви са причините. Разбира се, нормалните противоалергични медикаменти помагаха само за малко, докато в Спешното го слагаха на инхалатор. Тръгнахме по лекари, по болници – единствената диагноза, която можеха да кажат, беше алергична астма", разказа пред Bulgaria ON AIR майката на Благовест Оля Антонова.

След като излизат резултатите от изследванията, личният лекар на семейството твърди, че проблемите на Благовест са причинени от мръсния въздух. Оттогава борбата срещу замърсяването на въздуха се превръща в кауза за Оля. Следи с интерес статистиката, която се оповестява в медиите, и не се учудва от шокиращите данни.

"Вечер под лампите въздухът е син, ние не виждаме отсрещната страна на булеварда, а живеем в центъра на София и мисля, че проблемът не е толкова в трафика, защото коли има и на пролет, има ги и лятото", коментира Оля.

Майката смята, че е крайно време да се вземат по-кардинални решения за справяне с проблема.

"Трябва да има накякъв контрол, някакви санкции, кой какво слага в домашното си отопление, в локалното си отопление", заключи тя.

Според нея хората, живеещи в столицата, често подценяват проблема със замърсяването на въздуха, без да осъзнават колко сериозен всъщност е той.

"На мен ми се свива сърцето, като вляза в аптека – поне една майка пита за инхалатор и имам идея през какво минава и защо е стигнала до там", каза още Оля.

Засега Оля лекува сина си с каквото намери за добре. Преоткрила е хомеопатията, но не смее да изхвърли инхалатора, защото винаги може да се стигне до следващ пристъп. Когато състоянието на Благовест се влоши, го води на чист въздух в планината. И въпреки че обича София, обмисля възможността да се премести в друг град.

За самотната битка на един родител срещу замърсения въздух разказват Милена Енчева и операторът Виктор Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мама е пропуснала да каже колко и какви автомобила кара семейството. И да не говори глупостите за отоплението. Син и бил въздуха в центъра. Но как да накараш коне с капаци да схванат разлика между мъгла и смог. Да се качи напролет на Витоша и да се пробва да види София. Е няма да успее. Пак ли е от отоплението? Само през август има шанс, че половината град си е на село, другата по почивки.
27
0
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
То визи за чужбина няма, как да има жителство. Няма как да се ограничи народа да търси препитание, но защо тези горе не помислят как да привлекат инвестиции и извън София
26
4
 
4
 
! Отговори
марин преди 7 години
Абе докато бумкаше Кремиковци , нямаше замърсяване , а сега имало, май нещо се мъти пак от червените !!!
25
0
 
7
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 7 години
ТЕЗИ КОИТО ПРАЩАТ СЕМЕЙСТВОТО НА СЕЛО ИДЕЯ СИ НЯМАТ КАКВО ГОВОРЯТ .. ЗАДРЪСТВАНИЯ СУТРИН , ВЕЧЕР СА КИЛОМЕТРИЧНИ КОЛКО ЧАСА В ПОВЕЧЕ ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ЗА ПЪТ ЗНАЕТЕ ЛИ ?? А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СА ДО ДЕТЕТО СИ .И КОЕТО Е ПО ВАЖНО ИМАТЕ ЛИ СИ ПРЕДСТАВА ИЗОБЩО КОЛКО СТРУВАТ КЪЩИТЕ ОКОЛО СОФИЯ , АЗ ТЪРСЯ ЗАТОВА ЩЕ ВИ КАЖА НЕДОВЪРШЕНИ СГРАДИ БЕЗ КАНАЛИЗАЦИЯ НА ГРУБ СТРОЕЖ СТРУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ХУБАВ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ В ПРИЛИЧЕН КВАРТАЛ
24
0
 
8
 
! Отговори
boby преди 7 години
То рецептата е една, и е ясна за всички - газификация наред, ама нали треа се *** ако може без да се свърши работа, та ще сме си бунище още десетилетия напред. Аз живея в околностите на София и се отоплявам с дърва, щото нямам избор - или това, или климатици, сетете се кое е по-евтино. Газ има на 200 метра от мен, но София Газ няма да си мръдне пръста да я докара до мен, въпреки че съм изявил желание, защото не им отърва да пуснат тръбата, искат аз да им платя 20000 лева. Нали се сещате дали...
23
0
 
4
 
! Отговори
мнение преди 7 години
ако имаше софийско жителство все още проблема със замърсяването на въздуха от колите и отопляващите се на алтеренативни горива нямаше да е толкова голям , не и скам да обиждам никого ! просто всеки щеше да си остане в своя град и да работи там и нямаше да се обезлюдяват градове и села , и така в софия заплатите нямаше да са драстично различни от другите градове което привлича хората тук, всеки търси препитание , добре са дошли всички ,
22
0
 
5
 
! Отговори
20 преди 7 години
На много места по света твърдото гориво е забранено, поне в големите градове или в техните централни части. И пак казвам проблема не е на това дете само, той е на всички нас и не е само в София, а повсеместно. Това дете и случая е използван от някой журналист да си напише много нескопосано статията и да вдигне рейтинг...
21
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
Наистина трябва да има по-голям контрол, съгласен съм. Така прииждащите в София няма да са толкова много и респективно подобни проблеми няма да има.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че докато има отопление на твърдо гориво, ще има и замърсяване и така е не само в София, а навсякъде. Нека номер 20 каже как по света решават проблема.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много неща не са наред в този случай.Няма доказателство, че точно въздуха на София предизвиква здравните проблеми на детето и ако все пак наистина е така, кое точно детето не може да понасяСтранно звучи, че майката лекува детето както намери за добре и нищо няма какво казват лекарите по въпросаСтранно е и защо родителите не поставят здравето на детето им на първо място и не се опитват да намерят най-благоприятния за детето климат, а вместо това имитират дейност против замърсяването в София
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето от коментиращите обвиняват родителите, че не се месят в селата около София, но истинския проблем не е всъщност състоянието на това точно дете, а въздуха който всики, живеещи, работещи или просто гости на София дишат. Родителите ще се преместят в някое село или дори и извън България, ще решат собствения си пробем, но този на София и на България си остава
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има села като слънце на 50-60 км от София! Спокойно могат да пътуват всеки ден за работа до гнусната столица.
16
1
 
10
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ако работата в София е добре платена ,да наемат къща в село до Витоша ! Ако не , не виждам смисъл да тормозят детето ,за да са в София !!!
15
8
 
7
 
! Отговори
Боката преди 7 години
Дреме ми за малкия Благовест, нали моето внуче не го диша мръсния въздух в Бълагрия. Данчето ми върти схемите, доволен съм. С Делян тупнахме и една банка и още много неща. Жива и здрава да е раята, че за къде сме без нея.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София не е България!
13
2
 
1
 
! Отговори
az преди 7 години
Povecheto komentari tuk kato ??? i anonimen sa pokazatelni zashto vsushtnost ima problem sus zamursqvaneto i ne se namira reshenie, a samo nqkakvi pomqri si izbivat kompleksite sys suveti kude da se iznesat.
12
6
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 7 години
виждам, че всички коментиращи тук пишат от провинцията и горещо ги моля да си останат там. Ако не разбирате защо едно младо семейство иска да живее в столицата и вместо да негодувате срещу системата предлагате да ги дадат под съд, истински ви пожелавам комунисти да ви управляват на въглища ( които са доста по-тежки в селата) още 100 години
11
4
 
18
 
! Отговори
коментар преди 7 години
Абе вие акъл имате ли бре? Да го вземат социалните? Проблема е в скапаните "въглища", които бухат в печките и тровят и на никой не му пука, проблема е с 20 годишните ЕКО дизели нов внос с 20 лева данък. Държава няма!
10
0
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Приятелю малко е трудно да питаш къде ще вечеряме преди да си отговорил на въпроса какво ще ям.Нека парното да достъпно за всички хора и никой няма да използва твърдо гориво.
9
7
 
15
 
! Отговори
мНЕНИЕ ДОПЪЛВАМЕ преди 7 години
Обаче нещо не е наред ...... В София в момента въздуха е много по-чист от преди години. Няма нито производство нито нищо.Интересно защо последните един два месеца толкова много репортажи за замърсяването а преди това нямаше нищо. ПОДГОТВЯТ НИ ЗА НЯКОЯ ГАДОСТ КОЯТО ВСИЧКИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТИМ..