"Красна поляна" на нож: Ромски набези, сеч на дървета, страх!

Протести срещу обитателите на гетото Виетнамски общежития
142
"Красна поляна" на нож: Ромски набези, сеч на дървета, страх!
Снимка: Dnes.bg

След като жителите на столичния квартал "Красна поляна", които от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обители на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района, настръхнаха срещу строителството на нови блокове за роми, кметът на района Иван Чакъров опита да успокои страстите. 

Той покани всеки, който иска да знае за какво точно става въпрос на заседание на Обществения съвет на района, но беше посрещнат не с аплодисменти, а с освирквания.

Още по темата

Тясната зала в сградата на районната администрация се оказа твърде малка за хората, които отидоха на срещата с Чакъров, но пък критиките към него бяха толкова големи, че думите му трудно се чуваха от репликите на недоволните хора.

"Наглец! Само се хвали какво е направил за ромите, ами за нас?! Жалба през жалба давам до полицията и нищо, все ме крадат! Страх ме е да се прибирам и вече не само по тъмно, ами и по светло! Западния парк на нищо не прилича вече, половината дървета са изсечени на метър, да се навеждат като ги режат!“, се чуваха от всички ъгли на залата.
 
А кметът на района се опитваше да ги увери, че въобще не става въпрос да се строят още два блока за роми, а че се налага да се съборят Виетнамските общежития, защото са опасни за живеене.

Така че Столична община кандидатства за пари по Оперативна програма "Региони в растеж“, за да построи на мястото на гетото Център за социална интеграция.

Като бъдат съборени част от Виетнамски общежития, които носят името "Селище на строителя", щели да се построят кризисни центрове за  жени, пострадали от насилие, за деца, пострадали от насилие, Център за работа с деца на улицата, както и Център за временно настаняване и приют.

Така, според сметките на Чакъров, като се съборят част от блоковете, общият брой на апартаментите ще бъде редуциран от 360 на 250.

Вече е започнало и поетапно освобождаване на въпросните блокове от наематели, които пък са били настанени там още по времето, когато кмет беше Александър Янчулев. През 1994 г. той е намерил за уместно да прати в общежитията, оставени в доста добро състояние от виетнамските работници, ромите, които живеели по паркове, гари или въобще никъде. 

От 2007 г. досега обаче вандалските набези върху блоковете са толкова разрушени, че е опасно да се живее там и има заповед за събарянето на част от тях.

Кметът обещава, че заедно с центъра за социална интеграция ще бъде построен и полицейски участък.

Чакъров обясни още, че преди години е искано от военния министър да бъдат предоставени ненужни вече на армията бази за настаняването на ромите, но и досега няма отговор. 

"Разбирам напълно, че всичко предприето от районната администрация и тази на Столична община, не е достатъчно за гарантиране спокойствието на гражданите от квартала и най-вече тези в съседство със "Селище на строителя". За съжаление се оказа, че няма законен  механизъм, чрез който по-бързо да бъде решен проблема, както и че за това са необходими огромни финансови средства, с каквито Столична община не разполага", призна той, но беше освиркан и призован за "Оставка!". 

А жителите на "Красна поляна" се заканиха, че няма да оставят така нещата и докато не бъде заличено гетото ще протестират.


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Центрове?Какви центрове бе?Чакъров , докога аз ще живея с калта на обществото ?! Нека да се построи нещо , което да обслеужва живеещите хора там , а не ти да си правиш далаверите пак на наш гръб!
65
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българите трябва истински да се разгневят и да отсекат крадливите ръце на политиците, които преразпределят НАШИТЕ пари към ***! Парите, които УЖ идват от Европа, са нашите пари, които ние внасяме в ЕС, като страна-членка, които се превъртат и изпират, появявайки се вече под името европейски фондове. Има ли някой толкова безумен да мисли, че колонизатори като Франция, Великобритания, Белгия, Германия ще ни дадат ОТ СВОИТЕ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА?
64
2
 
17
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Мисля,че целия Софйски катунь трябва да се засели в Драгалевци.
63
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, защо все за роми се грижат, а колко българи нямат къде да живеят, но на тях никой нищо не дава. Явно дискриминацията е спрямо българите.
62
0
 
37
 
! Отговори
Чакъров, махай се преди 1 година
Този самозванец е за 3 или 4 мандат кмет с българска филология нито един работен ден. Аман от Гербааджий. Моят чичо, 3 ***та, го нападнаха посред бял ден в Красна поляна и го обраха. Често се случна на възрастни хора. Може ли да ми обесните защо живеем в тази джунгла????Срамота
61
5
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Следващото НС да приеме Закон за забрана за заемане на длъжности във всички ведомства на държавната и общинската администрация, на лица членове или били членове на политическа партия ГЕРБ. НЕЗАБАВНО, като чл. 1 от дневния ред на първото заседание, в две четения ...........
60
0
 
2
 
! Отговори
Форумец преди 1 година
До Анонимен 64
Императоре, ти ли си това?
59
3
 
36
 
! Отговори
До 48-мия преди 1 година
До Анонимен Не знам колко ги е "набутал" бай Тошо,но не смееха да гъкнат. ТИ МИ КАЖИ,кВо да правим с тия,дето ни набута Б.Б.,регистрира ги у нас,даде им ЕГН-та и сега умиране има,отърване -НЕМА....,ааааа?????
58
0
 
74
 
! Отговори
Красна Поляна преди 1 година
Проблема с ромите далеч не е само в Красна Поляна. Той е вече национален проблем, има гета във всички градове, тези паразити тормозят възрастните хора и по селата. Трябват по - сериозни мерки и контрол. Не може тази група консуматори с ЕГН - та да се вихрят за наша сметка, да имат само права и никакви задължения!
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А толкова изоставени казарми има, извън населените места...
56
0
 
20
 
! Отговори
Чакъров да мисли! преди 1 година
До 123

Предложеното в коментар №58 (Оперативна програма), е възможност за прогресивен растеж. А онова, което е направил кметът Янчулев е регресия!

След като могат да се вземат пари по програма "Региони и растеж", защо пак се е вторачил в любимите си роми? Защото те ще са 95% от посетителите на предлаганите от Чакъров центрове. Подобни центрове могат да се създадат в пустеещите военни имоти, далеч от големия град, който не е подходяща среда за хората, на които ще се помага в тези центрове!
55
1
 
32
 
! Отговори
Оперативна програма преди 1 година
"Региони и растеж"?
Звучи прекрасно!
Предлагам, по тази програма да се изискат пари за построяване на жилища с двустайни и тристайни апартаменти, в които да бъдат настанявани само млади семейства, при условие, че и двамата съпрузи имат минимум средно образование. Ако създадат второ дете, преди да навършат 40 г., да им се дава правото да купят жилището на половин цена, а ако родят трето дете - собствеността върху жилището да им се прехвърли безплатно.
Това ще бъде прогресивен растеж!
54
0
 
61
 
! Отговори
Преди време, преди 1 година
докато ние правихме доброволна бригада за пролетно почистване на кварталите, в които живеем,Фандъкова финансира с парите от нашите данъци почистването на ромски махали в западния край на София.
Защо сега госпожа Кметицата не задължи обитателите на Виетнамските общежития и на останалите роми от гетата в западните столични райони, да залесят с доброволен труд осакатения Западен парк?
Който откаже да участва - спиране на помощи и изгонване от общинските жилища!
Има правило: Първо даваш, после искаш
53
2
 
25
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Гоце бил ли е на протеста, нали и той живее в Красна поляна ?!
52
0
 
43
 
! Отговори
:( преди 1 година
Колкото и да не им харесва на някои, трудът е направил от му_му_ната човек!
Щом толкова много някой иска да помогне на онези, нека да ги накара да работят!
Знае се на чии имена са издадени настанителните заповеди на Янчулев. Нека сега бъде повдигнат иск срещу същите тези хора или техните наследници - да заплатят съсипаната общинска собственост! Ако нямат пари, ще отработват!

Бившите Виетнамски общежития не са на Фандъкова, нито на Янчулев. Те са на нашата община и ние искаме да бъдат заплатени!
51
0
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
А после ще се чудят защо крайно десните идват на власт! А точно либералното отношение на управляващи към генномодифицираните ги изстрелват във властта! Те са истинските популисти затварящи си очите за безобразията на споменатото племе!
50
0
 
53
 
! Отговори
Безобразие! преди 1 година
Ако направо преместят сегашните обитатели на Виетнамските общежития в нови жилища, това ще бъде гавра с всички нас, столичните данъкоплатци!
Как Фандъкова ще погледне в очите жителите на "Красна поляна", след като настани виновните в нови общински жилища, построени с парите от данъците на онези хора, които те са тормозили с поведението си?
Кметицата иска и друго - пак с техни пари да построи центрове за работа с децата на същите тези асоциални типове,които са ги оставили без надзор?

СТИГА ВЕЧЕ!
49
0
 
28
 
! Отговори
Приюти и центрове преди 1 година
за работа с деца от улицата се правят в изолирани и охранявани места,далеч от улицата,която е опасна за такива деца и за асоциални възрастни, които няма къде да отидат, освен в приют!
Защо продължават да наказват жителите на "Красна поляна"?
Онези бездомници, които са болни,престарели или неадекватни са за приют извън населено място, за да не създават проблеми с постоянни бягства.

Унищожителите на Виетнамските общежития да заплатят щетите с труд, а не да ги награждават и поощряват с нови жилища
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дето сега протестират също гласуваха за Янчулев, Мафиянски, Борисов и Фандъкова. Те си ги избраха, а сега протестират. Да бяха гласували за някой друг.
47
1
 
23
 
! Отговори
??????? преди 1 година
Няма ли да се потърси отговорност от Янчулев за това безумно решение?
По онова време всеки си имаше адресна регистрация. От къде накъде ще настанява в общински жилища такива индивиди, които имат някъде жилище, но просто са предпочели да клошарстват по улиците на София?
Не е ли било по-разумно тези блокове да се предоставят на млади семейства, а селекцията да започва отгоре надолу - най-напред да настаняват най-образованите, след тях онези със средно образование?

Кой ще плати съсипаните сгради?