На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета

Затягат и контрола над пунктовете за технически прегледи
5 фев 2017 07:30,
222
На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета
Снимка: Reuters, архив

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили.

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
8
 
! Отговори
Датко преди 7 години
Бате това е яко. Че ни обдухва отсекъде. Без пари че ни излезе
168
0
 
12
 
! Отговори
Проект преди 7 години
Има проект за монтиране на 3 вентилатора на владая. Ще прави течение и ще чисти въздуха. Някакв офшорка иска да го строи. Към 22 млн.
167
0
 
24
 
! Отговори
Комин преди 7 години
Един комин мърси повече от една кола дизел. Ко прайм ся
166
2
 
8
 
! Отговори
Инхалатор преди 7 години
Дизелите са супер. Инхалации си правя от моята. 2016 ми е
165
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз живея във Видин, вечер не можеш да видиш кола а не се диша от печките на въглища. На комините ще сложите ли катализатори. а колко години гониха американските "Марици" да си сложат прахови филтри.
164
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия има различни плакети, стикери на колите, ако не е зелен нямаш право да влизаш в някои градове, основно големите иначе в малките градове, села няма проблем. Така че тези коли не са на трупчета, поредната тъпотия в България. Данъци и застраховки на дизел също по-високи. На моята кола данъкът за бензин е 38 Е на годината, на мъжа ми, колата е дизел почти нова 250 Е. Ако сложиш катализатор 50 % се плаща от държавата. Това са мерки.
163
0
 
14
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Заменям х6 2011 за кон с катализатор
162
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези до кога ще се правят на ущипани марии. Не виждат ли че цялата тази *** е най-вече вечер и смърди на въглища и на дърва. Всичко идва от индианците....колите им били проблема....време е и фандъчката да си ходи
161
10
 
1
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Ръст в белодробните болести. Къв е проблема
160
1
 
9
 
! Отговори
Грип преди 7 години
В едно западно изследване пише че вирусите не виреят на мръсен въздух. Що да чистим въздуха като може да ни предпази от грип. Те китайците са го измислили. Смога действа като противогаз за вируси. Що мислите в пекин пускат смог.
159
18
 
16
 
! Отговори
1010101010 преди 7 години
Стига с тия дизеляци, бе, че ни изтровихте! Карайте на газ/бензин и хем чист въздух, хем по-евтино, хем по всяко време разполагаш с два вида гориво-трудно ще закъсаш от свършване на горивото и в най-яката виелица; палиш лесно сутрин и т.н. Дизелът е измислен за товарни машини и багери заради по-високият си въртящ момент, който не е необходим на една лека кола. Дано повече хора го проумеят...
158
2
 
30
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Значи първо трябва да бъдат спрени "паяците" в София!Виждали ли сте какво излиза от ауспусите им?
157
2
 
14
 
! Отговори
Kiро преди 7 години
Кой пиче кифтета за обяд . Разваляте ми въздуфа.
156
1
 
38
 
! Отговори
**** преди 7 години
Никой нищо няма да спира.Става дума само и единствено за пари.Ще измислят някакви нови такси и това е.По тази логика трябва да спрат целия градски транспор и всички камиони.Държавата се пука по шевовете си от бедност и липса на пари,та затова е цялото това разиграване на напрежение.На никой не му пука за въздуха.Колите,които се движат на газ и от ауспусите им излиза само пара,да не би да ги стимулират с освобождавене от такси или да ги поощряват - НЕ
155
4
 
6
 
! Отговори
Дизел преди 7 години
От биодизела пуше и мирише вервайте ми
154
10
 
6
 
! Отговори
Го преди 7 години
Ай донт кеър. Спичелих зилена карта. Вие се опрайате
153
0
 
9
 
! Отговори
пич преди 7 години
До Анонимен явно ти си от общинската мафия която лижи на С.О.Р.О.С задните частиможе би имаме и поголямо образование от ВАС нещасни калинки
152
0
 
15
 
! Отговори
Печат преди 7 години
Не джи пи ес. Пръстов отпечатък на катализатора.
151
7
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 163 (Иван)Иване, точно тия коли дето пушат като пернишки печки са бензинови, не дизелови!Е, има и някои дизели които пушат даже много повече от бензиновите, но те са много малко.Преди карах една на бензин и тя гореше масло пък и бях махнал и катализатора.Отиде за скрап.Сега карам дизел и като си завра носа в ауспуха мирише на рози... всъщност на нищо не мирише. А е на 20 години вече.Мерцедес имат нови модели на дизел. Как ще ги спират тогава?Капиталистите да не са глупави?
150
2
 
7
 
! Отговори
Гпс преди 7 години
Предлагам да им сложат джи пи ес. Ако ги гепят ще знаем къде са.