На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета

Затягат и контрола над пунктовете за технически прегледи
5 фев 2017 07:30,
222
На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета
Снимка: Reuters, архив

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили.

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Дааа, дааа, дааа! Ще се правим на французи ли другарко Фандъкова?Това ще стане, вервай ми. Ама точно на... Фандъковден!Или га цъфнат налъмите!Не го знам това чудо катализатора, на моята 20 годишна дизел кола има ли го, няма ли го.В Haynes пише, че всички дизелови коли имали катализатор. В сервиза ми казват, че нямало. На технически преглед мерят газове, какво мерят какво показва не знам, но минавам. Къф е проблема ***? Виждал съм коли на бензин - пушат като пернишки печки ша *** удушат!!!
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пичМало*умник, ти първо завърши трети клас, пък тогава давай мнение.
127
0
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Задължителни катализатори за задните части на депутатите!Ако ли не-директно включване в газов хъб "Бойко"!
126
2
 
21
 
! Отговори
пич преди 7 години
ОСТАВКА НА г-жа фандъкова.стига ни е тероризирала хората които живеем в София.Толкова кражби , некачествени ремонти.Защо до сега не обесни защо билата в София стана 1,60Тя май иска предизборно да се вдигним и ги изгоним всички общинари те само за кражби мислят. Колко безмислени пътни ремонти се направиха и пак асе правят . а основните пътнити артерий не се правят. Голямо лапане за ГЕРБ от както ББ бе кмет и след него Фандъкова.да спрем кражбите на общинарите и ОСТАВКА на Фандъкова.
125
0
 
38
 
! Отговори
АМАН! преди 7 години
Проблемът с въздуха в София не идва от колите без катализатор...Идва първо от факта,че цяла България се "намести" в СофияТА! Ако всички си се върнат в родните места,ще се диша спокойно.Но как хората да се върнат като обстановката в държавата ги принуди да напускат домовете си,да се блъскат по 5,6 човека в едностаен апартамент и да се радват,че заплатата им е 600 лв...А политиците си лапат ли лапат.Не се наядоха и това си е!!!
124
1
 
8
 
! Отговори
Tr преди 7 години
Ей *** що чинете у форума
123
2
 
32
 
! Отговори
Бай @уи преди 7 години
Спрете рекета над бедния народ-какво ли не измислихте,фарове,застраховки,данъци,сега и колите ще ни спирате.Проклети да сте!
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безплатен градски транспорт - ако го има.
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много предизборно ми звучи това :)
120
0
 
22
 
! Отговори
Фишер преди 7 години
Що се правите че вземате мерки Само пари да събирате. Ефекта ще е никакъв. Оправете дупките. Оправете градския транспорт. Да му е кеф на човек да пътува. Не сега да пътувам с миризливците гратисчии. Никакъв контрол няма в този градски транспорт. *** се вози без пари аз плащам.
119
0
 
16
 
! Отговори
Катаджия преди 7 години
Пак ще имаме работа. Ще заработя за мл.
118
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастка работа! Абе те измислили ли са нещо в полза на хората за два мандата???
117
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак измислиха рекет за шофьорите! Не стига, че ние водачите пълним бюджета ами и още и още и още, докато не рипнем като румънците!
116
4
 
31
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Фандъкова, *** си в с.Белчин и там се разпореждай.
115
2
 
34
 
! Отговори
Апетит преди 7 години
Като ядеш развалена храна мирише ли на изхода. Мирише. Като сложиш скапано гориво какво очакваш на парфюм ли да мирише.
114
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина няма пари, какви катализатори ги гонят, един катализатор струва хиляди!
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моя катализатор го откраднаха докато бях паркирал на Декатлона. А колата ми е та бензин ...
112
0
 
36
 
! Отговори
Kolar преди 7 години
Айде да оправите качествата на горивата първо. Нали уж се бяхте заели? Какво стана с картела? Може във Варна дизела да е под два лева а в Бургас до рафинерията 2.20. Що така бе картелци?
111
2
 
51
 
! Отговори
Сопата!!!!!!!!! преди 7 години
Гербаджиите бяха 8 години на власт и не мръднаха един метър заплатите, сега гледай наглост - защо сме карали стари коли, ама защо горите дърва, ама купувайте катализатори, ама купувайте нови коли.......Фандъчката знае ли колко струва катализатора!!!?Искам да им кажа, че е време тези заплати да се вдигнат драстично, иначе не ги виждам къде щр хвърчат!!!!!! Карат за 300 000 лв джипове а плащат на хората жълти стотинки!
110
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застроиха около околовръстното и в Младост 2 до парк Въртопо където по план въздушните коридори, чрез които въздушни маси от природен парк Витоша слизат в града и помагаха срещу смога в столицата.