На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета

Затягат и контрола над пунктовете за технически прегледи
5 фев 2017 07:30,
222
На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета
Снимка: Reuters, архив

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили.

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
17
 
! Отговори
Преференциален преди 7 години
ИСКАМЕ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА НОВИ КОЛИ.
108
1
 
39
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Започва някаква кампания за замърсяването. Сега дизелите, утре пачките на дърва и въглища и т.н. Хората ако имаха пари дали щяха да се отдават на тази хамалогия с въглищата???
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** и наглеците ми направете заплатите поне като на италианците те си купуват нови коли а старата на българите колко у нас могат да си позволят нова кола
106
1
 
30
 
! Отговори
Бръчков преди 7 години
Интересно защо само за дизелите се коментира ? Има бракми на по 30 години , които се движат законно и то оправдано спрямо стандарта ни , а какъв е стимулът за автомобилите на метан и газ , а и тези хибриди и на ток ?
105
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ААА пак шофьорите виновни. Я умници ми кажете от къде да си купя дизеловото гориво за да не пуши? Колата ми е на 1 година. Защо като заредя дори в Румъния и въобще не усещам мирис, а тук плащам по 2,50 за уж качествена нафта и пак намирисва а и минавам с 10-20% по-малко килиметри. Нямате интерес, а и ви шубе да контролирате качеството на нафтата и хоп виновни шофьорите.
104
1
 
33
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Май скоро ще има и винетки за изгорелите газове на колите и сега по всички телевизии и сайтове ще ни обясняват,колко е мръсен въздуха.А това не е от месец или два,а от дълги години.Намалете цената на билета за градския транспорт г-жо Фандъкова,за да го използвам него,а не автомобила ми(защото в момента ми е по-евтино да ходя на всякъде с колата ми).
103
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми откраднаха катализатора имаше дело и няма и 3 месеца от полицията ми пратиха писмо ,че е прекратен случая.Колко крадци са хванали и колко пункта за изкупуване на катализатори са наказали .Боце требе да *** и от най малките неща в ***.
102
1
 
20
 
! Отговори
Преглед преди 7 години
Нищо няма да постигнат. Нали като му дадеш 5 лева на пункта за преглед ще ти сложи печата, че си с катализатор. Данъчни преференции за нови коли. Това е решението.
101
0
 
34
 
! Отговори
... преди 7 години
Горивото е с безобразно качество! За маслата да не говорим. Никакъв контрол при тях. Скъсяват живота на двигателя и катализатора , чисто нов да е, като прегрее и е готов за смяна.
100
2
 
11
 
! Отговори
Легион преди 7 години
До Стига *** 103Я баш цървула се изказал.А бе ей и ти ли на кореняк софиянец ще се правиш? Кой го знае дядо ти от къде се е довлякъл ама от теб вече по голям софиянец няма.Такива като теб са ми най смешни.Говориш за времето на комунизма и софийското жителство. Да така беше,защото аз съм съвременник на това време и какво искаш да кажеш,че вие "Богоизбраните софиянци" сте допуснали хора от България "за обслужващ персонал" така ли? Ти не заслужаваш и *** си да хвърля върху теб бе ***.
99
0
 
4
 
! Отговори
до Абсурд преди 7 години
Солунското е по=близо
98
2
 
23
 
! Отговори
Diesel преди 7 години
Крайно време е да се въведат преференции за нови автомобили. Къде е логиката като караш нов автомобил до 5 години да плащаш двоен данък? Пак по български ще забраняват вместо да стимулират.
97
7
 
9
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
до 103ами направете си отделна граница и въведете визи за останалите българи от провинцията,но тогава ще умрете от глад,Пристанищата са в Бургас и Варна
96
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто това е поредния цинизъм и подигравка с народа,нещо там трябва да спазят сигурно ...нещо да вземат едни пари, а иначе че СО не е чистила софия нито веднъж за 30г, а я е замърсила с луга,че половината улици изобщо нямат асфалт, защото е изровен,че градския транспорт е от 19век, че българия е най-бедната дупка на света и хората отоплението им е по-скъпо от живота.........нема значение
95
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е че докараха народа до просия... В парка баба и дядо режат дърво, дядото вика - какво да правя вкъщи е 14 градуса синко, кажи ми какво да правя...
94
1
 
18
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
по-скоро да субсидира всички които искат да се топлят на котли и термопомпи,защото всеки иска но не всеки мойе да си го позволи
93
1
 
33
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
карам бензинова кола и това решение трябва да има към него бонуси. На всичко софийски дизели им откраднаха катализаторите. Сега аз дори и да имам дизел как да дам 1000 лв, като не знам дали утре няма да ми го свалят ?
92
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бензин на газ също не е оферта, като карам зад някой такъв кошник ми се насълзяват очите от "чесъна".
91
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За някои нови (а и стари)дизелови модели казват, че имали проблем с дюзите. Ами не няма проблем с дюзите никой автомобил. Има проблем с качеството но горивото. Зощото като зареждах в Гърция това лято моя стар дизел нито пушеше, нито миришеше на гадно зад колата и разхода ми падна с почти литър смесено.Само че кметицата не засяга качеството на горивата. Интересно защо
90
1
 
38
 
! Отговори
m daa преди 7 години
Всички знаем какво и как трябва з решаването на проблема, но опира до пари. Не е нормално зимата да минат да насипят пясък и цяла година да го вдишваме,