Някога царски дворец, а сега?

Руши се фасадата на Националната художествена галерия
17

 Снимка: Булфото

Топящите се снегове предизвикаха падане на мазилка от фасадата на бившия царски дворец, видя репортер на Булфото.

В сградата в момента се помещават Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. 

Служители на музея са поставили ограничителна лента, за да предпазят минувачите от падащи камъни от една от най-красивите сгради в столицата. Бърз поглед обаче показва, че състоянието на фасадата й е доста сериозно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15За представителни нужди още Людмила Живкова е поискала сграда на двореца, но това е било изнесено като идея в общественото пространство малко преди *** й.Ако беше поживяла още, вероятно е щяла да сбъдне намеренията си.
15
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Пари се дават,но няма ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ....затова кърпенето се руши......
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 9 - тази сграда, още Петър Стоян напираше да си направи резиденция, но не я получи.....После веждито искаше да я гепи..... засега се пази, но се искат яко пари за ремонти. Тя е над 140 години
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем наскоро вежди даде 2,5 милиона за да опровят тавана на Етнографския - и ето че пак протече. Само една зима изкара. като всяко нещо правено от Герб. А с 2,5 - та милиона вежди, се обезвъзмеди за изгубените пари от КТБ. Нали са минали през негови фирми.
12
0
 
4
 
! Отговори
Бокото преди 7 години
Дело на некадърниците на леля Лила Павлова. Не са се досетили да му направят едно саниране и отвсякъде да протече. Все пак трябва да се отчита и фактът, че дядото и татенцето на Лиляна са били върли републиканци, а не царисти. То си и личи по фасадата на Двореца...
11
0
 
5
 
! Отговори
shrek преди 7 години
Това е старият турски конак. Няколко пъти вече го ремонтират, но това не трябва да става кампанийно.
10
2
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
както беше казал бившият ни президент росен да пазим ценостите на ес а ценостите на българия ще ги пазим ей така ------това което се руши не обръщайте внимание важното да пазим ценостите на ес
9
0
 
12
 
! Отговори
До Бай Х преди 7 години
Сградата е държавна, никога не е била частна собственост.Под нея има подземия, в тях са запазени затворническите килии от турско време. Там е бил затворен и Васил Левски, съден е в същата сграда (тази част, в която се помещава Националната художествена галерия, е била турски конак, а източното крило е построено с пари на княгиня Клементина, когато синът й Фердинанд е станал български княз).Оттам тръгват и цели километри тунели, които водят в различни посоки. Затова сградата е на особен режим.
8
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Това да го сложат до герба, показва халът на цялата държава и пълното безхаберие.....
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еврроатлантически ценности....
6
0
 
8
 
! Отговори
От 5 преди 7 години
На мястото на звездичките в коментар 5 беше написан синоним на думата "вее".
5
0
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Има европейски програми, по които се отпускат пари за реставрация на такива сгради.Но нещата трябва да са изчистени.Трудно ще ни отпуснат такива пари, докато покривът тече, пукат се тръби, падат тавани и греди върху музейни експозиции с различен статут, а някакви пък се правят на учени, като внимателно следят накъде духа политическият вятър на тема "идентичност", "националност" и т.н., та да се провикнат, че и те са стигнали точно до такива изводи :)
4
2
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ Бойко преди 7 години
От това пари не се правят. Как да отделим пари като ни трябват за новите суперскъпи коли за депутати, за Бойко (да не е пушечно месо), за горските и нашите деца и роднини.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го поправят, за какво плащаме данъци?
2
4
 
10
 
! Отговори
Сградата на двореца преди 7 години
е за представителни нужди. Има европейски програми за реставриране на исторически сгради.Нац. художествена галерия ще се премести.На Нац. етнографски музей да му се намери подходяща сграда.Дремльовците и дремлите от бившия Етнографски институт (сега част от И-та по етнология и фолклористика) могат да се вместят в няколко стаи - и без това ходят на работа само във вторник следобед. Да им осигурят тези стаи в комплекса на БАН срещу завод "Електроника", там има доста помещения, които пустеят
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър на културата ... Министър на строежите ... Виден историк (НИМ) ... Кадърна кметица ... Умен лидер ... ГЕРБ ... Видими резултати.