Вандали изпочупили седалки и стъкла в трамваите за 20 бона

Общината заделя 1,5 млн. лв. за лъскането на електротранспорта
7 фев 2017 07:11,
27
Вандали изпочупили седалки и стъкла в трамваите за 20 бона
Снимка: Булфото, архив

Вандали са нанесли щети за над 20 бона на тролеите и трамваите в столицата през миналата година. 76 пъти возилата са осъмвали или със спукани прозорци след стрелба с камъни, или с изтърбушена седалка. Гамените са изкъртили и тръби, като не са пропуснали да посегнат и на билетните автомати и валидатори, съобщава "Монитор".

241,45 лева пък отиват всеки месец за чистене на графити и драсканици. Въпреки че превозните средства от градския транспорт имат "Гражданска отговорност" и "Каско", заради посегателствата изпочупените стоят на паркинг, докато бъдат подменени частите.

"За голяма част от нанесените щети няма образувани досъдебни производства, тъй като те се констатират след прибиране в депо на превозните средства", обясниха от "Столичен електротранспорт". Повечето от случаите са докладвани на полицията, но преписките за голяма част от тях са прекратени, защото извършителят е неизвестен.

Това е причината дружеството да е граждански ищец в наказателното производство на два от инцидентите.

Само преди месец пък неизвестни стреляха по автобус 76, който беше пълен с пътници. Градският транспорт обаче не за първи път става мишена на стрелци. През миналата година две хлапета, на 10 и 15 години, само за седмица изпотрошиха стъклата на 8 от новите автобуси. Всеки ден те се крили в храстите между спирките "Малинова долина" и Студентския град и обстрелвали минаващите край тях автобуси с прашки и огромни камъни.

За сигурността на пътниците и шофьорите се предвижда всяко превозно средство да бъде оборудвано с камери до 2019 г. По този начин хората ще са защитени и от пъргавите джебчийки. Видеонаблюдение ще се осъществява не само в пътническия салон, но ще следи и самия маршрут на автобуса. Всеки рейс, в който има камера, е облепен със специален стикер. Биг Брадър вече има в част от новите автобуси, както и в трамвайните мотриси по линия 7 и метрото.

Около 1,5 млн. лв. пък ще отидат за лъскането на 158 тролеи и 351 трамваи през следващите две години. С парите ще се чистят и 42 895 метра трасета, пероните на спирките и обращателните уха - 4875 метра. Всеки ден фирмата победител трябва да почиства пода, седалките, видимите груби замърсявания по страничните повърхности и тавана. Освен това трамваите и тролеите да минат през мивка – цялостно обливане на каросерията за предварително накисване. Да се махат грубите замърсявания на стъклата, стените и вратите. Да се чисти прах от седалки, облегалки, метални части на същите, сандъка на апаратите зад ватманската кабина на старите типове трамвайни мотриси, почистване на праха в салона на тролейбусите над калниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги вкарват по затворите като ги хванат.
15
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 7 години
До Анонимен 21Застраховката е за пътниците, ако стане катастрофа или друг инцидент. Това няма нищо общо с вандалите, с които се пренасели София.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво пък трябва да плащаме застраховките чрез билетите? Застраховката по никакъв начин не влияе на вандала. Влияе само на джоба на пътника. Да ги хващат охранители като слизат и присъда по бързата процедура.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат ли застраховки тези трамваи? За почистването разбивам да дават пари за "аутсорсинг", но злоумишнеи вандалски прояви са предмет на застраховане и съответно на обезщетяване.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време хората по света са казвали "горд като българин", а сега в България се напълни с такива като номер 15 - хора без капка гордост и самочувствие.
11
1
 
11
 
! Отговори
Тежки времена преди 7 години
На това хората му казват да лекуваш следствието, а не причината!
10
1
 
18
 
! Отговори
върни парите ма преди 7 години
Отново проблем!? Ако гамените бяха Българи щяха да им напишат имената. А онези на 10 и 15 години са от ***, чавета на електората и сега БХК да плаща. П.С. И на мен ми излиза по-евтино да си стоя вкъщи.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 45 + 28 г. развит и недоразвит социализъм в БГ-то се създаде маса асоциални типове, които се кефят да сеят разруха. Българи са основно вандалите, а cигaнитe се набеждават и използват за прикритите. Разбира се, след това те също си го връщат.
8
2
 
6
 
! Отговори
dffd преди 7 години
ЛЪЖАТ , 20 бона за пластмасова седалка , нак-много 5 да се , другите са ги гепали от транспорта
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам що за майму*на трябва да си и няма ли да е по-евтино за данъкоплатеца да се плаща на охранители с големи кучета, защото всички знаем, че ман*гала го е страх от големите песове.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 5 С прашки.
5
3
 
17
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Айде, айде, много им било скъпо. Сега поне трябва да имат много пари, нали събират по 1,60 на пътник. Имат и за ремонти, и за чистота, та и за видео стена в превозните средства!
4
2
 
13
 
! Отговори
? преди 7 години
Как се стреля с камъни?
3
2
 
16
 
! Отговори
99 преди 7 години
Първо на всяка крайна спирка започнете да миете поне пода и след това се оплаквайте от пътниците.... дигнахте цената почти двойно и отново нещо не ви изнася.. Например линия 204 изглеждат външно добре ,но вътре е егати ***. Направо ми се повръща... за да искате хората да пазят трябва вие да направите нещо. След това оправете тази безнаказаност за всички!
2
2
 
5
 
! Отговори
Bulcaricus Bacilicus преди 7 години
Браво истински патриоти
1
1
 
17
 
! Отговори
Първи преди 7 години
сега да ги купят