Тука има, тука няма, къде има... парно

11 аварии имало, но били отстранени, топло имало, но слабо
Обновена: 8 фев 2017 09:34 | 8 фев 2017 09:10,
93
Тука има, тука няма, къде има... парно
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Токов удар е причинил аварията в топлоподаването, обяви инж. Боян Паунов от столичната "Топлофикация".

Той заяви, че в момента е възстановено топлоподаването във всички квартали на София, но тъй като все още се работи по отстраняване на проблема, е вероятно да има колебания. По думите му 11 аварии са довели до проблема в София.

Още по темата

Към момента топлоподаването е възстановено във всички квартали на София, но в резултат на открития пробив срещу един от търговските центрове в столицата има колебание в хидравликата, и в част от кварталите "Младост" и "Студентски град" е нарушено топлоподаването, но не и спрян, каза инж. Паунов пред Bulgaria ON AIR.

От Топлофикация работят по отстраняване на проблема, но постоянно възниквали нови пробиви.

"В кварталите "Студентски град", всички части на "Младост", "Мусагеница", част от "Витоша" след 9 часа ще бъде преустановено топлоподаването, за да се отстрани големият проблем, който е на "Цариградско шосе", посочи инж. Паунов като уточни, че в тези квартали 48 часа няма да има парно и топла вода.

Инж. Паунов подчерта, че за тези часове, в които е нямало топлоподаване, няма да се начислява нищо на клиентите. По думите му, ако аварията не бъде отстранена до 48 часа, то те ще получат неустойка.

В петък в 18:30 часа е станал токов удар, който е прекъснал електроснабдяването в помпена станция "Лозенец", припомни той.

"Във високите квартали като "Младост"4 и "Студентски град" има голяма денивелацията спрямо топлоизточника ТЕЦ София-Изток. В резултат на изключването на тази помпена мощност голямо количество вода започва да се връща към ниската част и се получава хидравличен удар. Той товари топлопреносната мрежа и в определени участъци се появява пробив. Това налага неговото отстраняване, тъй като мрежата трябва да е херметична и трябва да бъде запълнена с вода. Иначе, ако се натовари с вода, тя ще изтече", обясни той.

От "Топлофикация" София твърдят, че досега не са имали подобна авария. Инж. Паунов твърди, че тя няма нищо общо със студеното време, а състоянието на топлопреносната мрежа е добро.

Според омбудсмана Мая Манолова има опънат институционален чадър над "Топлофикация". Именно това била причината за тежкото положение на дружеството.

Тя се опитала да зададе въпроси на общинския съвет, но не била чута. Дружеството уж имало информационна система, която да приема онлайн жалби, но при сегашната авария се оказало, че тя не работи. Според инвестиционната програма на дружеството за миналата година има ремонт на 1 км. тръби.

"Това означава, че за ремонт на цялата мрежа са необходими 10 века", обясни Мая Манолова. Компенсации можело да има, но трудно ще се докаже, без да си подал жалба. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧЕЗ 20 Тази сутрин г-н Домусчийски каза , че са започнали износа на ток и по някога нашите бизнесмени купавали Български ток от Гърция на енергийната борса . Това е така , защото др. Овчаров и др. Нинова продават ток на нашите другари и си пълнят джобовете с пари . Честито управление на БСП .
22
0
 
5
 
! Отговори
d преди 7 години
В Лозенец тази сутрин нямаше топла вода.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От събота, точно срещу дъ мол, на кръстовището на Цариградско и Йерусалим се издигаха облаци пара и едва днес най сетне го оградиха и разкопаха от Топлофикация, 4-5 дни по-късно, но защо да бързат, топлите водомери на хората не правят разлика между топла и студена вода...
20
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирано от Радев.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от населението на България няма такива проблеми. Защото нямат централно парно и топла вода. Аз имам камина, с водна риза и подово отопление, газов котел и радиатори, слънчев колектор и трифазен ток. Всичко това са разходи изцяло за моя сметка, с цел алтернативност. Та конкретно за софиянци-един добър климатик топли добре и през зимата. Акумулираща печка ползва по евтин ток, слънчевия колектор топли вода и през зимата, когато има слънце. Само че по евтино е да плачкате по форумите, отколко..
18
1
 
18
 
! Отговори
Преминаващ преди 7 години
Лъжат наглеците от Топлофикация - във всички квартали било възстановено парното. Нищо не са пускали...например в Ст. град от събота го няма, ама изобщо.И да питам - що бъркате Герджиков и Борисов?Защо не попитате къде е Фандъкова? Скрила се и си трае все едно не става въпрос за София и за общинско дружество, каквото е Топлофикация...Ама така е с гербаджиите като режат ленти - на първа линия, като има проблеми - няма ги и те нямат нищо общо и винаги други са виновни.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алооооо, а нали всеки път вдигате сметките с оправданието, че ви трябват пари за реконструкция и поддръжка? И какво стана сега? Май ще лъсне голямата кражба! Парите за "реконструкции и обновяване" са били изхарчени за всичко друго, но не и по предназначение!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не сте построили ТЕЦ-а на високо??? Ако го бяхте напрвили сега нямаше да имате тези проблеми.
15
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както др. Герджиков пое управлението започнаха мъките с тока и парното . Ако беше Борисов щеше да ги строи и през ноща да работят , а този царедворец си пита ушите . Ето затова хората казват , че в момента няма по добър управленец от Борисов .
14
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 7 години
ТЕЗИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ САМО ЛЪЖАТ......НЯМА ВОДА В МЛАДОСТ 4 ОТ НЕДЕЛЯ И НЕ Е ИДВАЛА ДОРИ ЗА МИНУТА!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова мирише в метрото, аз мислех че се напълни съ селянжири
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Вальо Топлото беше по-топло в София.
11
1
 
12
 
! Отговори
Mia преди 7 години
Живея до Мол Сердика, вече не знам кой квартал се води това, но парно и топла вода няма от неделя. В момента има хладна вода и едва забележимо притопляне на радиаторите. Това явно се брои за "възстановено топлоподаване".
10
0
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Спокойно "Топлофикация" при всички случаи е на печалба ,ако не от парното то ще е от когенерациите така ,че вие си пишете пак ви дерат кожите .
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То цяла България мръзне вече втори месец, но това е нормално. Виж, някой софянец не сварил да се изкъпе навреме и вече има право на обезщетение.
8
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
В Младост 2 няма парно и топла вода от неделя - в понеделник сутринта тръгна, но по обяд спря и от тогава въобще не е имало. Никакви колебания - напълно липсва.
7
0
 
9
 
! Отговори
NT преди 7 години
В Подуяне .... няма, имаше нещо много слабо .. и пак няма .. но за Подуяне не се и споменава ( за малко се появи в една от новините им .. но отново изчезна. На телефон 0700 11 111 няма начин да се свърже някой .. което е трагично ...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин в Дружба имаше топла вода. Побързах да се изкъпя, че не се знае дали довечера ще има.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Слатина още няма парно. В Яворов снощи имаше днес сутринта пак няма.
4
1
 
19
 
! Отговори
edin преди 7 години
Тия ни правят на ***!Една лъжа повторена сто пъти и става истина! А девет часа тази сутрин нямаше нито парно, нито топла вода в Младост2, като от неделя не е идвало въобще. Аз на това което пише ли да вярвам или на студената вода и радиатори вкъщи?Сигурно халюцинирам и те са правите.Нещастници!