Проект: По "Дондуков" с колело, кола, трамвай и пеш – както щеш

В СОС обсъждат по "Дондуков" и Царя да се въведе еднопосочно движение
9 фев 2017 12:20,
54

Снимка: Facebook

В София се обсъжда вариант – централните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" да станат еднопосочни. Според проекта по "Дондуков" ще има и велоалеи в близост до трамвайните релси.

Вариант за такава промяна на движението в столичния център е била обсъждана вчера в комисията по транспорт на Столичния общински съвет. За това съобщи в профила си във Facebook общинският съветник Симеон Славчев.

"Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерския съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", обясни той.

Още по темата

Според него идеята е добра, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Друг плюс е, че проектът предвижда по бул. "Дондуков" да се обособи самостоятелна двупосочна велоалея и трамвайно трасе.

"По този начин всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се придвижват безконфликтно", смята Славчев.

Той все пак уточни, че става дума за проект, който тепърва ще се разглежда и в други комисии на СОС, както и от гражданите.

Обновяването на бул. "Дондуков" е един от мащабните ремонти, които общината планира за тази година.

В началото на годината кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои там да се изгради ново по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и паветата да бъдат сменени с друга настилка.

Тази година се очаква сериозен ремонт и на ул. "Граф Игнатиев", където предстои цялостна реконструкция на трасето. Там се очаква да се направи пешеходна зона, която да се съвместява с движението на трамваите.

По Графа ще се подмени и ВиК инфраструктурата, останала от построяването на улицата преди десетилетия. От общината се надяват ремонтът да бъде завършен до края на 2017 година.

Реконструкция на трамвайните линии ще има и по бул. "България". Ремонтите по бул. "Монтевидео" в "Овча купел"също продължават. Трасето на трамвайна линия №5 също ще бъде цялостно реконструирано и линията вече ще бъде скоростна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Софияремонтибул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
ВВ преди 7 години
До АнонименАбе ***, а да ти е хрумвало, че щом толкова народ плюе по някой, то може би този някой е гола вода?!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнеса с рикши ще се развие.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И обгазяване ли предвиждат?
44
6
 
10
 
! Отговори
Дългата памет преди 7 години
Аз помня София от десетилетия.Чиста и зелена.Нямаше престъпност нямаше селяни.Дори софийските ци г ани бяха на ниво.Проблемите сега ги създават дошлите от цяла България роми,крадливи и прости,родени само за престъпления.Като прибавим стотици хиляди *** и араби картината става трагична.Проблемът на София е отвратителната организация на движение измислена от пълните *** от СОС.И синята зона трябва да стане минимум 20лв на час.
43
0
 
4
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Проекта е хубав ,наистина се избягва конфликта трамвай-автомобили и пешеходци,пътници и автомобили.Придвижването с всички превозни средства ще е по бързо,автомобилите няма да спират на всяка трамвайна спирка както е до сега.
42
0
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
И няма нужда от допълнителен оторизиран достъп до жилищни входове от психиатри!Едно, че масово въсщост няма психично болни, а и пак няма смисъл..
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,сравнена със Самоков,София си е екстра.Жената е свикнала с други стандарти.Прекалено много искате от нея.
40
4
 
10
 
! Отговори
venix преди 7 години
Супер, но това няма да реши проблема с мръсния въздух.
39
17
 
15
 
! Отговори
Късата памет преди 7 години
Пълно с хейтъри. Май не помните каква беше София преди 15 години. В дупките човек можеше да си счупи фара, основен ремонт на път не знаеха какво е в общината, града беше мръсен и сив, а в задръстванията можеше да се откара по 2 часа. Автобусите бяха на възраст 30+, метрото даже и на хартия го нямаше. Сега града е много по красив и добре уреден. Като гледам къв е манталитета на тия дето плюят, по добре да си ходят от където са дошли, ние София си я харесваме.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееееее, няма угодия. Ами дайте да си караме в мизерията, за да не е някой да открадне парите. Като видите някой да краде направете нещо, телевизии бол, ще направят разследване. Ама не да си трошим колите, щото някой го гони параноята. Живея в пряка на Дондуков и района никой не го бръсне за слиав - разбити улици, най-скапаните трамваи и т.н. Един път пък няма да се налива в Манастирски ливади и бул. България или пък по Околовръстното.
37
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама нали взехме едни 16 милиарда лева,какво да ги правим,нали трябва да се изхарчат.Всичко друго ни е наред-улиците са асфалтирани навсякъде,тротоарите са в идеално състояние,плочките по Витошка въобще не мърдатсградите в центъра са едни красиви,санирани,въобще не са надраскани,балконите са здрави,абсурд е да ви паднат на главите,една идилия цари в целия град и затова да лъснем Дондуков.Така де,няма да се излагаме пред чужденците.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер, живея на Дондуков и приветствам ремонта
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, нали по България вече сменихте релсите? Сега пак ще ги "реконструират?
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Втасала Мара и под нея бара.
33
7
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И какво от това представяте ли си какво ще е в теснотията на жълтите павета между президентството и министерски съвет докато се чака светофара до "Шератон" ??? Нали направиха музей там със стъклените му куполи и разни мурафети ,а в час пик колите стоят и бръмчат на място пък после Фандъчката отчита високи замърсявания и се "грижи" за нас.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бул. Дондуков свърша при моста Чавдар. Интересно ще е за какво ще служи там еднопосочния бул. Дондуков - между бил. В. Левски и моста Чавдар?Интересно ще е и какво ще става, когато премиера отива в Министерския съвет или президента в президенството или който и да е, който има специален режим на движение
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
петицата трамвай ватманите карат твърде агресивно
30
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уау, 30 коментара и в 25 се обвинява Фандъкова. После ми кажете, че не сте ***
29
4
 
7
 
! Отговори
Хм преди 7 години
и като е еднопосочен Цар-я, представете си левия завой на Левски и Дондуков...
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните задръствания инициирани от ГЕРБ и фандъкова.