Столична сага: Нови протести, заради застрояването

Граждани за пореден път се събират пред Столичната община
9 фев 2017 10:00, Петя Славова
49
Столична сага: Нови протести, заради застрояването
Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради застрояването в квартал "Младост" граждани протестират пред Столичната община. Те за пореден път се събират на ул. "Московска" № 33, за да изразят недоволството си преди редовното заседание на Столичния общински съвет.

Още по темата

Днес освен жители на столичния квартал "Младост", присъстват и на "Гео Милев", "Дружба" и "Красна поляна".

Преди Нова година без всякакво предупреждение беше затворен пешеходният достъп до една алея, която съществуваше 30 години, от един от собствениците, оплака се жител на столичния квартал "Дружба" пред Bulgaria ON AIR.

"Направихме опит да влезем в контакт. Впоследствие се включи и Общината. До този момент няма решение на проблема. Увеличи се диалогичността, но за съжаление на този етап се обсъждат нови проекти, обект на евентуално одобрение от Столична община. Благодарение на протестите и на исканията на хората се стига до това Столична община и главният архитект са разпоредили едно започване на промяна на подробния устройствен план", заяви той и добави, че според него това е едно устойчиво и законно решение.

Същевременно жителите на "Гео Милев" се притесняват, че тяхната детска площадка също ще бъде застроена. По думите на една от жителките на квартала, мястото е отредено за децата още от около 1970 година. В момента обаче вече имало ламарини на инвеститор.

"Тази ламарина стои от 2013 г., а от 2010 г. пишем до всички инстанции", заяви още тя и добави, че няма реакция от тяхна страна.

По думите й някой трябва да чуе гласа им и тази площадка да бъде възстановена.

На протеста днес присъстваха и жителите на квартал "Красна поляна", които преди дни изразиха недоволството си срещу така наречените "Виетнамски общежития".

"В тях живеят около 5000 роми в ужасни условия, които всячески унищожиха квартала. Подложени сме на системен тормоз, силна музика, грабежи, побоища", обясни жителка от "Красна поляна".

Започна обявеното събаряне на две от постройките, не са спазени изискванията обектът да бъде ограден, да има активно присъствие на Общината и полицията, съобщи тя. По думите й в продължение на два дни с каруци се извозва желязо, а снощи до 2 часа.

Жителите от квартал "Младост" пък отстояват зелените площи между блоковите пространства в столицата да бъдат запазени. Те настояват и за диалог.

Междувременно на отсрещния тротоар инвеститор от квартал "Младост" започна гладна стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората, които се опитват да строят нещо, имат съвсем редовни строителни книжа, купили са терени, плащайки ги по пазарни цени пред нотариуси, кадастри, ДАГ, МАГ и всякакви други институции... Сега някой се е затръшкал, че се презастроява? Само дето законът е формално спазен. Защо предприемачът трябва да е потърпевш от зле написаните закони, които е спазил?
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хей, да не обвинявате Фънди, тя нищо не знае!