Столична сага: Нови протести, заради застрояването

Граждани за пореден път се събират пред Столичната община
9 фев 2017 10:00, Петя Славова
49
Столична сага: Нови протести, заради застрояването
Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради застрояването в квартал "Младост" граждани протестират пред Столичната община. Те за пореден път се събират на ул. "Московска" № 33, за да изразят недоволството си преди редовното заседание на Столичния общински съвет.

Още по темата

Днес освен жители на столичния квартал "Младост", присъстват и на "Гео Милев", "Дружба" и "Красна поляна".

Преди Нова година без всякакво предупреждение беше затворен пешеходният достъп до една алея, която съществуваше 30 години, от един от собствениците, оплака се жител на столичния квартал "Дружба" пред Bulgaria ON AIR.

"Направихме опит да влезем в контакт. Впоследствие се включи и Общината. До този момент няма решение на проблема. Увеличи се диалогичността, но за съжаление на този етап се обсъждат нови проекти, обект на евентуално одобрение от Столична община. Благодарение на протестите и на исканията на хората се стига до това Столична община и главният архитект са разпоредили едно започване на промяна на подробния устройствен план", заяви той и добави, че според него това е едно устойчиво и законно решение.

Същевременно жителите на "Гео Милев" се притесняват, че тяхната детска площадка също ще бъде застроена. По думите на една от жителките на квартала, мястото е отредено за децата още от около 1970 година. В момента обаче вече имало ламарини на инвеститор.

"Тази ламарина стои от 2013 г., а от 2010 г. пишем до всички инстанции", заяви още тя и добави, че няма реакция от тяхна страна.

По думите й някой трябва да чуе гласа им и тази площадка да бъде възстановена.

На протеста днес присъстваха и жителите на квартал "Красна поляна", които преди дни изразиха недоволството си срещу така наречените "Виетнамски общежития".

"В тях живеят около 5000 роми в ужасни условия, които всячески унищожиха квартала. Подложени сме на системен тормоз, силна музика, грабежи, побоища", обясни жителка от "Красна поляна".

Започна обявеното събаряне на две от постройките, не са спазени изискванията обектът да бъде ограден, да има активно присъствие на Общината и полицията, съобщи тя. По думите й в продължение на два дни с каруци се извозва желязо, а снощи до 2 часа.

Жителите от квартал "Младост" пък отстояват зелените площи между блоковите пространства в столицата да бъдат запазени. Те настояват и за диалог.

Междувременно на отсрещния тротоар инвеститор от квартал "Младост" започна гладна стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от Младост кога станаха софиянци кога започнаха да протестират.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяните застроена всичко.
40
5
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
Каква реституция в Младост?! Това са отчуждени имоти за строителство. Точно както е по целия свят, вкл. и България сега и преди 1989-та.
39
0
 
3
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
И сега какво - да връщаме комунизма! Купил си терен, извадил си всички документи, платил си стотина хиляди лева за проекти и излиза някой дето решил, че там иска градинка. А като ви знам манталитета на протестиращите, ако и десет лева платите такса и не ви свършат работа в общината ще пищите като на заколение по телевизиите на смени! Но ако друг е платил стотици хиляди левове и го правят на *** - не е проблем, така му се пада. Ами заслужавате си съдбата на обитатели на мизерни панелки!
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реституцията е резултата от комунистическите престъпления срещу частната собственост.
37
3
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
Точно обратното - тогава закона се спазваше, а сега не се спазва. Примерът с тези "собственици" на имоти в комплексите е доста показателен.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на соц-а закона не се спазваше, така че собствеността в Младост е под въпрос, особенно за разнебитените панелки
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земите в Младост за отчуждени по законния ред преди години, за строителството на ж.к. Младост. Всички документи за собственост на земи там, вадени от някакви уж бивши собственици са фалшиви.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Собственици на терени в Младост има, обаче повечето панелки нямат собственост на земята - продаден им е само въздуха. Така че ако трябва някой да се маха от Младостите това са хората които нямат собственост там
33
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Какви собственици там? Това са отчуждени земи, а собствениците им са били обезщетени, точно както и сега става това. Ако някой вади документ са собственост за земи между блоковете или под блоковете, с него директно трябва да са захваща прокуратурата и да лежи дълги години зад решетките.
32
3
 
2
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Да,панелките са цъкаща бомба със закъснител.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам по-добро предложение за панелните квартали в София. Вместо да се санират и поддържат безплатно, да се постъпи радикално както в източните провинции на Германия. Всичко се разрушава и се строи наново.
30
3
 
2
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Да се установи който има повече от един апартамент -двоен данък ,дори и след като го прехвърли на друго име.В жилищата в които не се живее троен данък.Всичко ще си дойде на мястото.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частната собственост трябва да се пази от законите на РБ. Събрали се няколко собственици на панелки (без да са собственици на земята) получени с връзки по времето на соц-а и забраняват истинските собственици на земята да си построят дом. Отново нашенски абсурди.
28
3
 
3
 
! Отговори
отговор преди 7 години
Не пиша лъжи ,а Истини ! панелните квартали Люлин 10бр, Младост 4бр, Надежда,Обеля и др бяха построени по татовото ви време - заселени от 1 милион провинциалисти - Подарени !имаше соф.жителство,но за другарите -не
27
3
 
6
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Не можеш да протестираш срещу това, че човек който е СОБСТВЕНИК иска да си строи на парцела. Досега може да са били площадки но това са часни терени. И най вече протестират тези пришълци, купили си апартаменти в блокове построени по същия начин, пък сега почна да им пречи!
26
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че не са много местата в София, където би трябвало да се строи, а в Младост, Дружба и другите подобни квартали със закон трябва да се забрани строителството на нови сгради. Защо трябва живота на 120-150 хиляди човека в Младост да става ад, защото някакво мутри и селяни решили да строят между блоковете?
25
3
 
8
 
! Отговори
до абсурдистан преди 7 години
Не пиши лъжи по времето на Живков не можеше всеки да дойде и строи в София жител се ставаше много трудно ако работиш в кремиковци повече от 10 години можеш да по искаш софииско жителство.Анархията я направиха СДС Жельо Желев премахна забраната.По времето на Живков нямаше презастрояване В Лозенец бяха забранени високите блокове за да не спират течението на въздуха от витоша и още такива коридори за въздух беше забранено строителството.
24
0
 
7
 
! Отговори
gatyu.gatev преди 7 години
До nkavrakovВсички тия дето протестират са бивши комунисти или деца на комунисти...------------Kawrakov, има и безпартийни. Но не е там работата. Апартаменти в Сф има в изобилие, но няма кой да ги купи, щото са скъпи.
23
5
 
4
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
едните сел я ни не искат новопристигащи сел я ни.Любимия ви тато направи тая простотия - настрои панелни квартали и ви ги ПОДАРИ !,с което се наруши нормалното развитие на София и Бг