Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата

Втори пореден ден недоволни се събират пред Столична община
10 фев 2017 13:50,
119
Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата
Снимка: bgonair.bg

Втори пореден ден пред Столична община има протест. Този път обаче хората, които са се събрали там, са собственици на различни имоти в столицата. Те твърдят, че имат различни проблеми покрай узаконяването и продажбата на земите си.

Сред недоволните беше и инвеститорът в столичния квартал "Младост" Изабела Сярова. Тя коментира, че има развитие по проблема й.

"Разбрах от Facebook страницата на г-жа Десислава Иванчева /бел. ред. районният кмет на "Младост"/, която контактува за пореден път с мен по този начин, че спира строежа ми. Тя изнася неверни твърдения и подвежда хората. Според нея моят обект е официално спрян. Тя не приема проверката на Столична община, че нямам тръби на "Топлофикация". Твърди, че имам груби отклонения от строежа си с потъване на фундамент 28 см. Отново показва, че не е добър администратор и не познава законите", коментира Сярова за Bulgaria ON AIR.

Същевременно хората, събрали се пред Общината днес, настояват да бъдат върнати имотите.

"През 1958 г. стана ТКЗС-то. Взеха ни имотите. Сега уж ги върнаха, а де факто не можем да ги използваме. Проблемът е в Общината. Поземлената комисия ни връща имотите, но сега се гласят да ги направят зелени площи. Стане ли това, означава, че не можем да работим нищо върху тях", обясни казуса си една от недоволните.

"Да го платят и да го вземат", добави друг.

Освен собственици на земи, на протеста присъстваха и архитекти.

"Дойдох да защитя правото си на работа, защото всички обекти, които влязат в Община "Младост", се връщат с незаконосъобразни бележки, бавят се срокове или изобщо не се спазват. На практика Общината не работи от няколко месеца", заяви архитектка.

Така излиза, че собствениците на апартаменти се противопоставят на собствениците на земя, посочи тя. Според нея това е дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
та проблемът не е в собствеността: - да си ги имат хората разните градинки и паркове, проблемът е в преотреждането на тези имоти от общинските съвети за застрояване и одобряването на ПУП-ПРЗ за изграждането на сгради върху тези имоти. Това са решения на общинските власти , кмета, гл.архитект, законите го позволяват и то по безобразен начин с т.нар. уплътняване на застрояването
16
10
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Това са били ниви навремето,сега защо не сеят картофи примерно ами искат да строят.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
през 1997 приведения зет въведе така наречения закон Лучников, в който много хора, които държавата е обезщетила си видяха и припознаха имотите. По време на соца комисия оценяваше имота и в новопостроената кооперация собствениците на имоти имаха право първи да избират. Нека направят една проверка, колко от т. нар. собственици имат апартаменти и как са ги придобили и ще стане ясно. А като толкова много ги искат да си ги работят, а не да строят. Инфраструктурата е построена с пари на данъкоплатеца
14
0
 
21
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
лично съм участвал в дела на страната на гражданите против инвеститорите - т.е. - против застрояването/ административни дела по жалби против ПУП-ПРЗ/, ако са спазени нормативно предвидени отстояния , КИнт., етажност и т.н. - нищо не може да се направи... съдът по целесъобразност нищо не може да направи - целесъобразността преди това я е "решил" кмета , или гл.архитект - това са органите, отговорни да живеем в бетонни чудовища, а депутатите са тези , които са им развързали ръцете
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...."През 1958 г. стана ТКЗС-то. Взеха ни имотите. Сега уж ги върнаха, а де факто не можем да ги използваме.МОЖЕТЕ!садете картофи, или зеле!
12
4
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
С други думи това си е протест на реститу.тките и ла.пачите покрай тЕх.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Началото на проблема започва от безхаберието и корумпироността на безброй държавни служители години наред.
10
1
 
17
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
проблемът в случая не е в собствеността върху терена , а в строителните правила и норми , измислени не къде да е ами в Народното събрание - - в парламента от нашите депутати. Друг е проблема и с плановете за застрояване - там това се случва в Общината. като има едни правила /ЗУТ/, които позволяват това - то и в общините позволяват на т.нар. инвеститори / е , може и да е мотивирано по някакъв начин/ да се правят едни проекти за сгради къде ли не - в случая на това място , което засяга други
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не виждам какъв е проблема. Взели са им ниви да им върнат пак ниви, но ако вече са били обезщетени то тогава случая е за прокуратурата!
8
9
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Тази госпожа /да не я наричам с други думи/ е наследила ливада, а сега иска УПИ в топ район на столицата. Да я обезщетят със земеделска земя около София. Столицата се разраства, има нужда от паркове, пътища, паркинги... Ако всеки вземе ливадата на прадядо си ще стане тотална каша. Общината може да плати терените по нормални цени /не 1 милион на декар/.
7
7
 
32
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Има градоустойствен план, има предназначение на тези земи, ТКЗС е взело земеделски земи, връщат се земеделски земи. На земеделски земи може да се извършва земеделска дейност и точка. Блокове не се строят
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Собствениците да отидат на Позитано и да изринат цялата соц. комсомолска пасминаа!
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата реституция бе измислена едни хора да заграбят едни имоти. А тези инвеститори - закупили земи от държавата - как е станало това , по какъв начин и цени - кой е разрешил да се продават държавни терени и защо точно на тези хора.. Та кой не би си купил земя от държавата на ония "измислени" цени
4
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това направи комунистическата измеет като взе земите на хората ей така просто. Но простия народ толкова му е паметта. А собствениците на имоти са абсолютно прави. Това са техни земи. Точка.
3
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са били земеделски земи преди реституцията . И сега наготова ставаш Софиянец и казваш имам земя в София . Не нямаш земя в София , а в село Горубляне , и си заминавай там .
2
14
 
32
 
! Отговори
КАКВИ ИМОТИ БЕ преди 7 години
Заради такива алчни седерастки реститути сега са застроени градинките между блоковете и реституирани детски градини. Да им връщат ниви на 10 км извън Софи, както са им били земите по селските парцели едно време
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е зело ТКЗС-то! Взело е селскостопански земи и са ви върнали също такива. Виновна е поземлената комисия че ви е разрешила да променяте статута на земята. А общината да ги обрули с данък и само разрешение за селскостопанска дейност!