Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата

Втори пореден ден недоволни се събират пред Столична община
10 фев 2017 13:50,
119
Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата
Снимка: bgonair.bg

Втори пореден ден пред Столична община има протест. Този път обаче хората, които са се събрали там, са собственици на различни имоти в столицата. Те твърдят, че имат различни проблеми покрай узаконяването и продажбата на земите си.

Сред недоволните беше и инвеститорът в столичния квартал "Младост" Изабела Сярова. Тя коментира, че има развитие по проблема й.

"Разбрах от Facebook страницата на г-жа Десислава Иванчева /бел. ред. районният кмет на "Младост"/, която контактува за пореден път с мен по този начин, че спира строежа ми. Тя изнася неверни твърдения и подвежда хората. Според нея моят обект е официално спрян. Тя не приема проверката на Столична община, че нямам тръби на "Топлофикация". Твърди, че имам груби отклонения от строежа си с потъване на фундамент 28 см. Отново показва, че не е добър администратор и не познава законите", коментира Сярова за Bulgaria ON AIR.

Същевременно хората, събрали се пред Общината днес, настояват да бъдат върнати имотите.

"През 1958 г. стана ТКЗС-то. Взеха ни имотите. Сега уж ги върнаха, а де факто не можем да ги използваме. Проблемът е в Общината. Поземлената комисия ни връща имотите, но сега се гласят да ги направят зелени площи. Стане ли това, означава, че не можем да работим нищо върху тях", обясни казуса си една от недоволните.

"Да го платят и да го вземат", добави друг.

Освен собственици на земи, на протеста присъстваха и архитекти.

"Дойдох да защитя правото си на работа, защото всички обекти, които влязат в Община "Младост", се връщат с незаконосъобразни бележки, бавят се срокове или изобщо не се спазват. На практика Общината не работи от няколко месеца", заяви архитектка.

Така излиза, че собствениците на апартаменти се противопоставят на собствениците на земя, посочи тя. Според нея това е дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От коментарите става ясно, че гласувалите за Иванчева са още по-некомпетентни и от нея!
96
0
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 7 години
До опетковЧети какво съм написал и не пиши глупости! 350 ако е стойността на строителството на кв. м., то земята върху която строиш да не е безплатна случайно, а таксите, проектите, данъците и т. н. да не би и те да са безплатни?!Това ви е проблема - мислите си че нещата стават много лесно.
95
0
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
Очевидно нямаш абсолютно никиква представа от строителство!"имаш си готови скици"?!?!? ти за инвестиционни проекти нещо да си чувал, а за издаването на разрешения за строеж как става?А данъчна оценка нещо да ти говори? Освен че представа нямаш от строителство, очевидно никога не си купувал и недвижим имот!!!
94
6
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Демек тия със земята искат да строят, а общината не разрешава, понеше сградите се сбутват натясно?Освен това от тях е взета селскостопанска земя, що си мислят че имат право на строителство по принцип, никога не го е имало за тази земя.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според ЗУТ на определена площ се полага и определен % зелени площи! пак според ЗУТ има задължително отстояние между жилищни сгради,височина на последните и тн,но нищо от това не се спазва!Не защитавам нито едната,нито другата страна,но и двете имат достатъчно основания и мотиви,за да отстояват правата си!Само,че дъртия извратеняк Лучников се гътна,Жеката гушна букета,обаче гюбрето си остана!Хала да ви е всичко Софиянци!
92
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички собственици на панелки ,скоро ще почвате да ми плащате наем за земята върху която живеете .Досега нияо не е направено в парламента .Защо ? Че и Депутатите и Комунистите и Техните Наследници Спят върху Нашите земи
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТогава да ми плащаш наем на земята върху която живеете
90
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
по отношение на земи и гори изкараите един закон наи накрая да спрем да се мразим род с род имам такава рода дето научи внуците си зарад орането и копането да ни мразят защо защото не сие свършил някои работата докога това е време наистина да спре ни те орат ни аз копая ама ядове место да апнем да пиинем да се веселим че сме заедно ние сме разделени е вратата мие отворена винаги но на тях егото им е голямо кои съм аз кои са те никои поживем повидем
89
4
 
6
 
! Отговори
Собственик преди 7 години
До анонимната ТОЧКА.Не се притеснявайте, дишам си съвсем спокойно. И на Марс да отидете, ефект няма да има. Простотията явно Ви е вродена. Законите са за всички, но явно си мислите, че не са само за Вас, щом си позволавате да нарушавате правата на други граждани.
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Променете ЗУТ! Собствениците на бивши ливади, на които сега искат да строят молове, не са виновни, че законите позволяват безобразия в строителството.
87
4
 
8
 
! Отговори
Собственик на имоти преди 7 години
До анонимната ТОЧКА.Драги мой или моя съселянко! Да ти си права или прав, но не и в тази ситуация, помисли добре след като си отидеш за празниците и седнеш в твоя СОБСТВЕН ИМОТ, към който някой като теб в бъдеще може да има претенции. Ако разбира се притежаваш такъв. Остани си със здраве. Препоръчвам да гледаш себе си и твоята собственост, а не чуждата. Не живеем преди 50 години и не може всички да са равни. Годината е вече 2017, за щастие.
86
7
 
9
 
! Отговори
Собственик преди 7 години
До анонимната ТОЧКА.Ти драга моя си собственик на панелното си жилище от 60 кв. м.. Там където се буташ, нямаш нищо, защото земята си има собственици, много преди ти да станеш гражданка в София. Какво ще има на нея не решаваш ти, а има институции в тази страна. Има и ЗУТ, но ти едва ли знаеш какво означава, камо ли какво е неговото съдържание.
85
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да я поживи тази кметица на Младост. Разбуни духовете и ще настанат промени при всички случаи. Дори и да не се инициират от нея. То повече така не може да продължава. Живея в Редута. И тук собственици, и тук всички искат да строят 8 етажни блокове на имота си. Няма лошо, ама ням инфраструктура, бе, хора. Няма място! За деца, за коли, за детски градини, водопроводна мрежа... че той бетоновозът няма къде да завърти, че да излее бетона!
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които искат зелени площи пред собствените си балкони също са собственици. И не са виновни, че някой преди 50 години е отчуждил нечии ниви, построил е блокове и ги ограничил в закупуването на жилище именно там. А не някъде другаде, където си поискат. Има си норми за живеене. На два метра от балконите на хората не може да се стори нов блок. Точка.
83
8
 
5
 
! Отговори
Собственик на имоти преди 7 години
Аз мога да предложа на всички вас, които искате зелени площи върху ПАРЦЕЛИ ЧАСТНА СОБСВЕНОСТ, една много хубава такава намира се в кв. Дървеница и има хубава гледка не е презастроено има само паметници и градинки, разбира се на разумна цена. Останете си с здраве, но за всеки случай помислете за предложението ми. Винаги ще има място за КОМУНИСТИТЕ.
82
0
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Имат достъп до жилищните ви входове.. Ние откъде да знаем, че вие психиатрите не сте убийци и разследване ли искате?!Или психиатрите остават без достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи или ще бъдат разследвани и то докрай!!Не се отнася само за България!И какви са тия злоупотреби с хранителните стоки?? Нито от храните и напитките, нито клиентите им са психично болни!
81
10
 
12
 
! Отговори
Собственик на имоти преди 7 години
Искам си имотите. Те са си моя собственост и аз мога да се разпореждам с тях както намеря за добре. Мръсни КОМУНИСТИ. Аз не искам да ходя по вашите родни места и да си правя зелени площи във вашата собственост. На вас ВИ бяха раздадени апартаменти, а на нас ни бяха взети имотите заради това, за да може да изградите хубавата система нали?
80
1
 
1
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Дори и по вашите сметки излиза, че при 350 евро на квадрат и 300% норма на печалбата цената е около 1000 евро, на колкото и се продават в момента.
79
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Чий живот съсипва, извинете? Че има далавера е ясно и тя е направена от поземлената комисия при връщане на имотите им. Законът тогава ясно казваше, че където има имоти, които вече не са ниви, се дават компенсаторни бонове и се връща само част от имота. И аз бях ощетен по този параграф. Но в София законите не важат открай време.
78
2
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 7 години
Какви пкочки ? Работниците са на заплата + бонуси .Никой инвеститор не работи с работник на м2 заплащане .За район София земите варират от 20 Евро м2 до 2000 Евро м2 .Имаш си собствен проектант или готови скици .За данъка си го декларираш 250 Евро м2 .Кой е луд да декларира 1200 Евро на м2