София харчи 2 млн. за бездомни кучета, но за какво?

Повечето умират, а това прави безсмислен разхода на СО
53
София харчи 2 млн. за бездомни кучета, но за какво?
Снимка: Булфото, архив

Хаос цари в отчетите за контрол над бездомните кучета в София. Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета от приютите изобщо не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им.

Годишно общината харчи над 2 милиона лева за контрол над популацията, но има проблеми в публичния отчет за това какво се случва с определени бройки кучета.

Сметките на общинския съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева показват, че над 5000 кучета липсват и тяхната съдба е неясна.

Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500. Общият им капацитет обаче е за 1500, т.е., така че за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета, поясни тя пред Нова тв.

Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват, но никъде няма посочен брой на умрели животни.

Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират.

Тя смята, че високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 милиона годишно.

Междувременно строежът на кучешкия приют в Горни Богров - 30 групови клетки, десетина фургона за управата, водопровод, електричество и осветление - е струвал 3 млн. лева общински пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
Nuvi преди 7 години
Tova e laja.V Bulgaria? Divi kucheta? Nevazmojno.Bulgaria e na parvo miasto v Eu po broi na lovdjii, kuchkari i ribolovski. Bulgaria e nanai-goliam proizvoditel na kucheshki hrani, kucheshki kastichki, apartamentcheta, kucheska mineralna voda, kucheshki kupichki, kucheshki chiniiki, kucheshki friziori, kucheski bani, kucheshki svetesti gerdani, kucheski chipove, kucheshki drehi, kucheshki shapki, kucheshki dokumenti, kucheshki sheini, kucheshki ochila, drugi kuchi marki...
34
1
 
7
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Защо ще се харчат 2 млн. от данъците ни за някакви си кучета? Може да мине с отрова за около 15-20 хиляди и готово. После още 15-20 хиляди за багер, който да изкопае на некоя поляна дупка и да се заровят там умрелите животни. Или да се изгорят в екерисаж. Що да се харчат 2 млн. за кучетата, след като пенсионерите бъркат в кошчетата за *** и едва преживяват? Това според мен не е нормална държава, честно ви казвам.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ku4etata v bg gi ma4at ritat rejat im kra4etata ujas sa jivotnite stresirani gladni jadni umirat v adski maki ot otrovi tiva go pojelavam ba vseki bg gad koito pravi s ku4etata taka a gadovete sa mnogo zuganite tirmosat konete s ksrizute mageretara gladni bijat gi ujas e v bg dolen gaden narod bog da nakaje vs isvizi ma4iteli na jivotnite v bg
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Берлин що няма бездомни кучета по улиците а в София има , явно някой иска да има кучета
31
0
 
18
 
! Отговори
PANAMA PAPERS преди 7 години
Повече прилича на пране на пари , може да се унижожат всички кучета безпроблемно
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния герберски грабеж!
29
4
 
8
 
! Отговори
### преди 7 години
Меко казано,бездомните животни живеят при ЧУДОВИЩНИ УСЛОВИЯ в приютите.Някой има ли представа за какво иде реч?Повечето животни "живеят" на открито,спят и умират в снега....И кой и ди от назова тази сума от 2 мил лв? За тези пари до сега щяха да построят няколко кучешки палати и нещастните животни щяха да живеят направо комфортно.Те са жертва на стопаните си още по времето на она дето викаше в пустинята:"За Бога братя,не купувайте!".Тогава на улицата бяха изхвърлени стотици животни.Парите де са?
28
1
 
16
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 7 години
Ако има все още депутати които не са съучастници със злоупотребите относно кучкарниците, то нека гласуват за държавен договор с Виетнам. Вместо да се харчат милиони левове за кучкарници и за храна на кучета които не са в кучкарника, то да се направи износ на кучетата за Виетнам. Те много обичат кучетата и ще им се зарадват много. Както в България обичат прасетата, така във Виетнам са на почит кучетата. Икономисаните милиони левове ще са за самотни майки с деца и социално слаби. 11.2.2017г.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е як бизнес и участниците в него си го бранят със зъби и нокти! Ако проблемът се реши спира бизнеса ..... Кучколюбците с това се прехранват и ако трябва, ще ги развъждат за да има пари.
26
1
 
14
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Поредната далавера на гербавите мошеници.Същото е с цъфналия асфалт ,стиропора и спортните зали по селата с двайсетина бабички.Трябва веднага да се направи независим одит и крадливите герберасти да си получат заслуженото.Така е навсякъде, където е влязла крадливата гербава ръчичка.
25
3
 
12
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 7 години
Гербестите крадат като за последно.Шеф на кучкарника беше онова гербесто недоразумение Миро Найденов от с.Паволче ,Врачанско , който се издигна до министър в тиквеното правителство "Тиква 1".ЗАКРИВАЙ !
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високата смъртност е ключа за решаване на проблема, така че ако унищожават по 5000 парчета на година, това е едно добро начало.
23
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Вероятно за да ги купува...
22
13
 
8
 
! Отговори
Бизнес преди 7 години
6500 кучета. Средното тегло да е към 20 кг. Това прави 130 000 кг. Цената на месото средно е 7 лв. това са към 910 000 лв. Това месо спокойно може да се прекара със свинското и телешкото 10-20% в колбасите, надениците, кебапчетата..... никой няма да го усети. То по принцип кучешкото даже превъзхожда като вкусови качества и свинското и телешкото така че вкуса на продуктите даже ще се подобри. Това си е страхотна далавера. Като се има в предвид че броя на кучетата постоянно се увеличава.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирано една голяма част от тези 2 млн. отиват в ГЕРП
20
1
 
20
 
! Отговори
Шаро преди 7 години
Крадат, а не харчат
19
7
 
5
 
! Отговори
asia today преди 7 години
Имаме много смешна новина от Източна Европа , софиянци имат сериозен проблем с бездомните прасета които се увеличават безконтролно и хапят бездомни хора по улиците , всичко прилича на една *** , изграждат се приюти за бездомни прасета ша бездомните софиянци *** ги яла ,много голям проблем е , ако кметицата им бе даскалица по китайски (да ама не ) , та те такива неща като бездомни прасета само и единствено от Европа. ха ха ха ха ха
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
големи масрафи за тия чакали,голям бизнес стана
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко домашно куче да се маркира и собственик безотговорно пуснал кучето си на свобода, да се наказва с ефективно наказание.
16
4
 
24
 
! Отговори
извод преди 7 години
Всяко куче в София е пуснато от софиянец.Статистика .Вие си правите сами проблема софиянци с криво разбраната си любов към кучетата.Отидете на психолог.