За нова визия: Гранит, лампи и зеленина в центъра на София

Но как ще изглежда площад "Славейков"? Търговците са недоволни
12 фев 2017 15:00,
54
За нова визия: Гранит, лампи и зеленина в центъра на София
Снимка: bgonair.bg

Нови настилки, енергоспестяващо осветление, допълнително озеленяване, по-съвременна визия - центърът на София ще претърпи цялостна трансформация след броени месеци. През лятото започва реконструкцията на две от централните зони – в района на Народното събрание и "Александър Невски", както и по ул. Граф Игнатиев. Цялостната реконструкция на площад "Славейков" обаче поставя под въпрос бъдещето на книжния пазар там.

Иван продава книги на площад "Славейков" от 23 години. Заради предстоящите ремонти пазарът ще бъде временно преместен другаде.

Идеята е след реконструкцията книги да се продават само петък, събота и неделя. Търговците обаче недоволстват. Освен това през уикендите продажбите са най-слаби, твърди Иван.

"Човек, който разчита на тази работа, който ще работи 3 дена, какво ще прави другите 4 дена? Нищо няма да прави, ще се откаже!", отговори си сам той.

"Все едно Латинският квартал в Париж да работи само петък, събота и неделя, а през другото време да е бакалница", допълни и друг търговец пред Bulgaria ON AIR.

Местните власти не коментираха кога и къде ще се преместят книжния пазар, нито пък дават категоричен отговор за бъдещето му.
 
"Със сигурност ще има книги, някаква търговска дейност, но сегашната визия е незадоволителна", коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Зеленчуковият пазар по ул. "Граф Игнатиев" също ще смени визията си, но и местоположението си - в уширенията от другата страна на улицата, като идеята е и този пазар да бъде седмичен.

При ремонта изцяло ще се подменят настилките в центъра на столицата. Те ще са от гранит, с минимална дебелина от 8 см. Това гарантира техния живот през следващите 20 години. Ще се забрани движението на коли от "Алабин" до "Евлоги Георгиев", трамвайният транспорт ще се запази.

Обновяването ще струва около 46 млн. лв. От тях общината ще отпусне около 3 млн. лв., а останалото са европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
30
 
8
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
До 27Не им е място само в книжарниците и тези хора не пречат.Там има богат избор от книги и то за доста по-ниска цена.Фъстъкова иска да смачка малките търговци за сметка на големите.
25
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички ремонти извършени от правителството на Бойко Борисов чрез неговите фирми са некачествени.Това важи и за ремонтите извършени от зам председателя на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фъндъкова.Колкото до книжният пазар по големи простаци от тия там няма.Мръсотия и простотия в центъра на София.Некадърни ел техници утрепаха човек на фонтана,а вместо да го поправят и пуснат тия от СОС го затвориха като реактор в Чернобил.
24
2
 
15
 
! Отговори
а преди 7 години
да махат читанките от Славейков!!! Да ги преместят на друго място, където да не пречат.
23
3
 
32
 
! Отговори
край преди 7 години
Когато бъдат изгонени от Славейков търговците на книги дето ги разнасят в кашони от банани книгите ще отидат където им е мястото - в книжарниците.
22
1
 
10
 
! Отговори
До анонимен 21. преди 7 години
Ние влагаме обществените средства в политически джобове. Германците тия врътки не ги умеят.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, това е, дори цитати от Славейков "не сме народ, а м.ъ.рша" вече падат под ножа на ***.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ремонтират площад "Славейков" да сложат една паметна плоча със стихотворението "Не сме народ, а ***".
19
3
 
23
 
! Отговори
до Надя Николова преди 7 години
Няма как да стане. Всичко ще окрадат пак. Даже и читав проект да има, пак ония го печелят и затова цяла София прилича на задните части на кмета ни - расте, но и старее.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И златна да я направите цялата София, извън нея градовете и селата ни приличат от 19-ти век.....Толкова изиставени. немците за 40 години си построиха нова германия след руските бомбардировки през ВСВ, ние цял живот не можем да се оправим. мъррршиии
17
1
 
14
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Ай стига сме се разкрасявали като " на гол -ъз чифте пищови"София има нужда от Нова,Чиста ,Детска болница с модерна апаратура и кадърни доктори !
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гранит, лампи, зеленина и трайност една година. Малко след рязването на лентата започва саморазрушението. Влагаш много пари на данъкоплатеца и след няколко месеца всичко изглежда като руини от римско време.
15
2
 
12
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Търговците вън от Храма!А иначе би било хубаво да изглежда така както го представят,но накрая май пак ще прилича на турско wc.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложете една ТИКВА! Ама да пуска лазери с очите и да говори мвр пословици. И му сменете името на тоя площад - SllavejOFF - да се разбира. И тия с тая пейка да ги махате. Паметник било. Старци на пейка. Славейков като дойде, ще ви бие по два шамара да мирясате.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте харчили пари за глупости, преди да сте променили наредби и закони. Сега действащите глоби са ниски и повече трошат и цапат, защото са ниски. Въведете обществено полезен труд мърсиш, чистиш целия площад. Тогава има смисъл от тези ремонти, Витошка е вече побългарена!
12
0
 
13
 
! Отговори
ПазарЗаПроизводители преди 7 години
пазари, които веднъж седмично да се предоставят на производители - особено на дребните производители, трябва да има във всички райони на столицата!Така хем повече хора ще имат възможност да купят истински плодове и зеленчуци, хем дребният производител ще може да избегне наглият рекет на безскрупулните прекупвачи.
11
4
 
16
 
! Отговори
Макар и да махнат преди 7 години
сергиите от "Славейков", редно е да има постоянен павилион за вестници. Да не се повтаря недоразумението, получило се в пешеходната част на бул."Витоша"!По-рано там на всяка крачка имаше павилиони за вестници, а днес, ако не си купиш в близост до ул."Алабин", ще трябва да идеш чак до бул."Патриарх Евтимий", за да си вземеш вестник или списание, при това там няма богат избор.А от двете страни на пешеходната зона са наредени кафене до кафене! Да пиеш кафе и да не можеш да си четеш вестник!
10
8
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Махнете паветата от "Цар Борис"!!!!!!!
9
1
 
26
 
! Отговори
Ако ще е седмичен преди 7 години
пазарът на ул."Граф Игнатиев",няма ли да е по-разумно той да се предостави само на производители, вместо мошеници-прекупвачи да продават на завишени цени турски плодове и зеленчуци на бабичките, които нямат сили да идат до Женския пазар?Неколкократно ми се е случвало да се намесвам, като чуя треперещо бабешко гласче да моли да й върнат парите, след като едвам е успяла да развърже стегнатия възел на найлоновата торбичка, в която продавачът й е сложил развалени кайсии или домати, а той я обижда!
8
0
 
8
 
! Отговори
Площад"Славейко преди 7 години
емблематичен в живота на няколко поколения софиянци.Знаете ли, че хора в пенсионна възраст, които живеят от десетилетия в панелните комплекси, идват или всеки ден, или няколко пъти седмично, за да си изпият кафето в някое от кафенетата в района на този площад? Това са онези младежи, които навремето са бягали в уличките около площада, за да не ги санкционира милицията заради дългите им коси."Кибичили" са пред "Млечния бар"-днес е магазин за дрехи в началото на "Дякон Игнатий",на западния тротоар
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да е нова визията, тоя надпис "McDonalds" в центъра е супер грозен. Значи може да разкарат книжния пазар, но Роналд Клоуна - не.