Училище на бунт срещу строежа на блок в школския двор

Сградата ще е жилищна – на място, предвидено за училищен корпус
26
Училище на бунт срещу строежа на блок в школския двор
Снимка: Булфото, архив

Родители, учители и ръководството на столичното 139-то училище "Захарий Круша" в столичния квартал "Лозенец" събират подписка против план за строеж на сграда от 10 етажа в непосредствена близост до двора на учебното заведение.

Строежът ще бъде на мястото на сграда, предвидена за разширение на училището, която преди години е продадена.

"Става въпрос за един корпус на училищната сграда, който е направен в половината училищен двор", обясни директорката на училището Румяна Дончева пред БНР.

Тя припомни, че през 1989 година е направен проект за разширение на 139-то СОУ, но по-късно тази част от училищната сграда е била продадена на някаква обществена организация.

По-късно бившият училищен корпус е продаден на банка, а след това банката го препродава, като наскоро станало ясно, че на мястото започва строеж на жилищна сграда на 10 етажа.

Училищното ръководство и настоятелството не са били уведомени за строежа. Те се надяват общината да се намеси.

От училищното настоятелство настояват строежът да бъде спрян, а сградата откупена, за да се ползва за нуждите на училището

"Имаме една модерно проектирана училищна сграда - специално за предучилищната възраст и за първи клас, които да бъдат отделени от по-големите ученици. Тя е налична,  не е претърпяла никакви промени от построяването и досега, и общината би могла да я закупи или да я отчужди от сегашните и собственици. Те са законни собственици, но могат да бъдат надлежно обезщетени и така да защитим интереса на  учениците", коментира председателят на настоятелството Георги Пандохов.

Според директорката на училището Румяна Дончева строежът ще спре учебния процес заради шума.

"Би направил големи щети на училището, на децата и аз съм твърдо убедена, че ако има някакъв начин, към този етап - когато имаме нужда от тази сграда, да се направи нещо от институциите, това ще бъде наистина доказателство, че всички мислят за децата в този момент", призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години коя бюлетина управлява софия хаиде не пискаите и не пишетепростотии идват избори мислете с главата си
3
1
 
38
 
! Отговори
Невен преди 7 години
Частния интерес трябва да се спази, а в случая и обществения. Просто не се позволява промяна на плана - т.е. не се позволява промяна на параметрите на сградата спрямо текущата и всичко е наред. Друг е въпроса, кой е продал на Отворено общество част от училище (предвидена за читалище )...
2
12
 
21
 
! Отговори
един от всичките ... преди 7 години
Обществения интерес е преди частния = социализъм!Частния интерес е преди обществения = капитализъм!Е ..., да ви е честит капитализма ...!!!
1
0
 
43
 
! Отговори
ДО Цацаров преди 7 години
Няма ли да пратите една покана на Пешу Диков да разясни какво става или очаквате той сам да дойде?