Почетоха загиналите през Освободителната война медици

Това стана на традиционна церемония пред Докторския паметник
Обновена: 2 мар 2017 15:39 | 2 мар 2017 15:15, Красимир Ангелов
6

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На традиционна церемония пред Докторския паметник в София, организирана от Българския Червен кръст и Националната гвардейска част, бе почетена паметта на загиналите през Освободителната война медици и медицински чинове.

Събираме се всяка година пред този паметник, за да изразим нашето голямо уважение и поклон пред всички загинали медици, каза в словото си председателят на БЧК Христо Григоров.

Той припомни построяването на Докторския паметник през 1882 г. по идея на участвали във войната медици, с апел, подкрепен от българския народ, както и освещаването му в по-ново време. Всяка година идваме тук и казваме на тези хора, които са загинали, "благодаря ви", изтъкна Григоров, цитиран от БТА.

На паметника са изсечени общо 531 имена на лекари, фармацевти, фелдшери, самаряни, медицински сестри.

"Длъжни сме да продължим да оказваме голямото си внимание и почитта си към тези хора, защото благодарение на тях получихме нашата свобода", заяви Христо Григоров.

Поклонението пред Докторския паметник започна с панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война медици, отслужена от свещеници от Руската църква "Св. Николай Чудотворец". Сред присъствалите бяха служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, руският посланик Анатолий Макаров и други дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов, те сега и в Турция не носят фесове. Освен това чудно как от 160 и кусур хилядна армия са загинали 200 000. Това е цялата армия да отиде курбан плюс още тридесет и кусур хиляди калпака горница. Как аджеба стават тези аритметики?
2
1
 
20
 
! Отговори
Костов преди 7 години
До БИТКА ПО ПЪТЯ....... Ти тогава ли си бил заробен от омразата си към Русия, а не освободен от ТУРСКОТО РОБСТВО??? За това, че сега не носиш фес и не се кланяш пет пъти на ден към Мека? Ти не си русофил, ти си създание, което мрази и всичко БЪЛГАРСКО. Замълчи поне пред жертвата на над 200 хиляди войници, дошли да освободят братята си по вяра и стотиците хиляди убити, изнасилвани и какво ли още не българи!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докторите са виновни.