"Цар Освободител" – пешеходен! Жълтите павета пред разпад

Български учени разработват производството и подмяната им
7 мар 2017 09:07,
65

Емблематичните жълти павета в София са пред разпад. Наскоро жълтата настилка бе изцяло пренаредена, но от неправитествената организация "Спаси София" алармират, че паветата се рушат.

"Това е един от символите на София. Смятаме за неприемливо текущото им състояние, въпреки че бяха извършни аварийни ремонти. Паветата са на вълни, голяма част от тях са счупени. Има идея за преръщането на булеварда ("Цар Освободител") в пешеходна зона и този път вече трябва да има смело решение", призова Борис Бонев от "Спаси София" пред Bulgaria ON AIR.

Андрей Зографски, който също е от неправителствената организация, подчерта, че това е хроничен проблем в София.

Той настоя, че винаги има пропадания, начупени павета и е крайно време да се предприемат мерки, които трайно да решат проблема.

"Булевардът трябва да се направи пешеходна зона. Паветата не са предвидени за толкова тежък трафик", отбеляза Зографски.

Директорът на "Транспортна инфраструктура" в Столичната община Васил Начевски призна, че досега са извършвани само аварийни ремонти и паветата предимно се пренареждат.

"Няколко екипа от български учени разработват производството на жълти павета. Вече има произведени и предстои в близко време да се положат на булеварда, за да се види състоянието им при тежкото движение и атмосферните условия", обясни той.

Васил Начевски потвърди, че се обсъжда превръщането на бул. "Цар Освободител" в пешеходна зона, но мненията са разнопосочни. Решение ще бъде взето след обществено обсъждане.

Той добави, че предстоят ремонти на бул. "Дондуков", ул. "Граф Игнатиев" и разширение на бул. "Монтевидео" до бул. "Никола Петков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука всичкото селянин се събрало да коментира.Разбирам, че у ваше село има само един мегдан с малко нафърлян чакъл и затова не ви пука много, много, но моля ви се- запазете си тъпоумните разсъждения за баба ви. Тя сигурно много ще се впечатли от тях.
34
15
 
4
 
! Отговори
с колело преди 7 години
Ние, селяните сме ви виновни, да знаете! Пфу. Ама за нас се сещате само по празниците, *** то и села не останаха. А кой ви храни всеки ден, а, кой де, шопчета!?
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста смешен репортаж. Голяма работа че има разместени павета. Паветата мога да се ремонтират само цялостно, да се затвори целия център, да се направи нова основа и така. На парче няма как да стане. Тия от спаси София са направо жалки с това напъване да търсят под вола теле. София е град с много население, но на малка площ. Ако се спре трафика по жълтите павета София става не проходима.
32
15
 
10
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
До кога ще ни занимавате с проблемите на Шопландия? Да вземат камъни от кариерите, да им ги наредят и да се приключва. До кога цяла България ще плаща за шопите? Я напишете колко пари се наливат в Шоплания и колко се генерират да видите баланса колко е зле! Да ги децентрализират общините вече. Което където си е внесено там да си остава. Да закриваме всичките администрации в Софето и да си правят после каквото искат. Кеф им метро да го строят сами 200 години.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде някой да ми обясни, защо хората трябва да ходят по паветата ( които са културна ценност и няма да се махнат) и да си набиват петите и да си късат обувките, вместо да ходят около туристическите обекти в градинките покрай "Цар Освободител"???Айде и някой друг да ми каже от тия специалисти, дето предлагат глупост след глупост, от къде ще се осъществява движението ?Ами бабата, която не може да ходи как ще дойде? Инвалида? Майките с колички ? Ще откъснем центъра за тях, така ли ?
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23.Софиянци имат един от най-странните и тежки диалекти в българския език. Затова не се опитвай да обиждаш селяните с диалекта им! Всъщност всеки трябва да се гордее с диалекта си, стига да знае как да говори правилно когато не е в обичайната си компания.
29
3
 
4
 
! Отговори
ХАЙДЕ ФАНДЪКОВА преди 7 години
на следващата сесия на стичния Селсъвет да предложиш такса ЖЪЛТИ ПАВЕТА на софиянци. Че нещо много ходят по тях и са ги изтъркали. Това ще е лична заръка от вожда и ФИНАЛНА инициатива на ГЕРБ-МАФИЯ
28
4
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Навсякъде в София е осеяно с дупки! От 2 месеца времето позволява да се запълват , но никой нищо не прави!
27
3
 
8
 
! Отговори
mda преди 7 години
В един разговор с експерти стана въпрос за решение на трафика ако жълтите павета стане пешеходна зона. Едно от решенията които на мен най-мнго ми допадна но разбира се излиза и по скъпо е трафика да минава на долно ниво точно над метрото а тунела да е от около БНБ до софийския. Това решение наистина ще е доста добро, но зажалост мнго трудоемко и скъпо...
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дупка е, факт. Прекалено много простаци се довлякоха, и си мислят, че вече са голямата работа."Не човече, краставите магарета се надушват през десет баира.Затова при простаците в шоплъка се стичат простаците от страна.За всеки който е посетил малко Европа и света, самочувствието на софиянци... били те "кореняци" или "пришълци" е смешно и трагично.С реални аристократи в Германия и Франция съм говорил, с мега богати в Цюрих и Париж и нормално се държат хората. Кореняк софиянец = надувка.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДупка е, факт. Прекалено много простаци се довлякоха, и си мислят, че вече са голямата работа.Че и се сърдят даже, като им обясниш колко са прости....И на бой налитат...
24
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек, апартамент в София и ПОСЛЕДНОТО нещо на планетата което бих си купил.За тези пари ще си купя вила във Франция най-малкото (даже на женевското езеро, ще ми е по-евтино).Трябва тотално да ми хлопат дъските да искам да живея не във Австрия, Холандия, Франция, на брега на Хърватска... ами софетоАма не бе София е номе едно. Честно софиянци звучите като най-големите провинциалисти на планетата с това смешно самоувствие :)Вие реално виждате ли се каква *** и грозна дупка ви е селото?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моментално паветата трябва да се пренаредят, вместо да се реве какво да се прави с булеварда.
22
3
 
28
 
! Отговори
Драги Софиянци преди 7 години
София я превзеха селяните - тъжно ,но факт !Всички символи,история и култура се променят под тяхната чалгарска призма .
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Състоянието на жълтите павета е символ на некадърното управление на София.Вместо да се набляга на градския транспорт, се вдигат цените на билетите.Вместо да се изкара трафика извън центъра, се затварят ключови булеварди (заради прословутото метро).Вместо да се забрани влизане с коли, се правят синя и зелена зони.Вместо да се направят качествени ремонти, се строи скъпо, но за сметка на това некачествено.И накрая мрънкат....Некадърници.
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ***,които пишат простащини виждам красива София не им трябва. Да си купиш апартамент в София не значи че си станал софиянец,манталитета и диалекта пречат! За това пишете по добре на тема помощи и социализация на масите под ръководството на Бсп!
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се възмущавам от отва, че откиват проблеми и вдитгат шум. Супер, действайте.Ама това ли е най-важният проблем в София който намерихте?! 20 минутен репортаж... и няма така нещо по-критично от паветата?Все едно някой дето го е блъснал камион и бере душа, да го питаш, защо са му скъсани дрехите и кога ще вземе мерки да си ги оправи.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой си ги е харесал за частното имение , Я кажете кой взе жълтите павета от община красно село ? къде са ?
17
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата работа, "жълтите павета". В много градове и села в Европа им казват просто "павета", на тези същите. Виждал съм ги и на малки улички в Румъния дори. Иначе съм за повече пешеходни зони в София, стига да не се натоварва излишно трафика в съседство.
16
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези възмутени контета на видеото са потресаващи.Хора ровят по казаните, самоубиват се от отчаяние през ден... и тези ми застават с такива пфизиономии да ми жалят паветата.Сигурно някой ако умре от глад до тях ще му се развика що цапа паветата.Тие не морал.. ами акъл в главата нямат. Умни и красиви... аре