Домоуправители обхождат входове, търсят домашни кучета

Столичната община иска да знае каква е реалната бройка на любимците
7 мар 2017 08:17, Мария Захариева
15
Домоуправители обхождат входове, търсят домашни кучета
Снимка: Reuters, архив

Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в съответното районно кметство в София. Такава заповед е издала зам.-кметът по екология Йоана Христова. Така шефовете на входовете ще се включат в контрола над домашните любимци.

Идеята е общината да знае каква е реалната бройка на кучетата, които се отглеждат в блокове и къщи.

Домоуправителите ще трябва да направят това през следващите месеци, като крайна дата все още не е дадена. Според Закона за управление на етажната собственост пък, всеки домоуправител, който наруши или не изпълни задълженията си, може да отнесе глоба от 300 до 1000 лв. "Идеята не е да глобяваме хората, а да им припомним да регистрират животните си", обясниха от "Московска" 33.

До мярката се стигна, след като още на 19 февруари изчете гратисният срок от една година, който стопаните имаха да регистрират и да поставят чип на кучето си. Всеки, който не го е направил може да отнесе глоба от 200 лв.

Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратило и кражбите на животни, припомнят от фондация "Четири лапи". Освен това всеки собственик трябва да регистрира кучето си в общината още на 4-месечна възраст.

Такса "куче" в столицата е 24 лв. От налога по закон са освободени кастрирани животни,тези на инвалиди, служебни кучета и др., припомня "Монитор"

Проверка на "Четири лапи" в интегрираната информационна система на Българската агенция по храните сочи, че до март има данни за 80 724 кучета с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

Според наредбата за домашните любимци собствениците на кучета в София трябва да ги извеждат на разходка с каишка, намордник, паспорт и документ за регистрация на животното при ветеринарен лекар. Проверява се и дали стопаните почистват след тях. В случай че собственикът се окаже нередовен, трябва да плати санкцията от 20 лв. на място, а при повторно нарушение глобата скача до 200 лв. Хайките се правят от екипи на общината, полицията и регионалната ветеринарномедицинска служба. 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Re 12: А фекалиите преди 1 година
Не вкарвай думи, които не съм писал, а именно "защо реши, че кучето ти може без повод"
Никъде не съм споменал, кучето ми да е без повод - чети.
Без намордник: защото
- в нормалните държави, общинарите, в частност зоополицията е запозната с анатомията на кучето. Кучето няма потни жлези, и се охлажда като диша. Особено през лятото обричаш кучето на смърт.
- във държава, като си вземеш куче има тест за агресивност, ако кучетото ти не е агресивно, не слагаш намордник.

Говори конкретно и с факти!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срокът не е безкраен - до 31.03 е, пише го в писмата до домоупавителите. И съм "за" регистрацията и глобите - в моя вход има един кредите милионер, който си разхожда кучето в училищния двор наблизо. И да му направиш забележка - гледа те като язовец и отминава.
11
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Идеята била "не да се глобяват гражданите" ами ... Фандъкова се варди от налагане на ред като дявол от тамян - по е удобно да правиш спирки на градския транспорт нали - едни кинтички ти падат - като налагаш ред трупаш негативи - па нали после трябва да те изберат.
10
15
 
15
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 1 година
Това ли е най-големия проблем на компирицата? Да брои домашните кучета, ами котките, ами рибките, ами канарчетата и пр. Тази пак строши тъпомера!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладен и жаден дочаках нощта,
отчаян и тъжен, пак съм сам на света.
Самотен и беден във жега и мраз
от теб, господине, по-свободен съм аз.
Аз съм кучето на крайния квартал
и някой ден ще свърша под гумите на някой самосвал...
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега, не под общ знаменател! И аз съм от малък град, но никога не си оставям отпадъците от кучето и изключително рядко е пуснато без повод, а говорим за лабрадор - най- не страшното куче в света, но все пак голямо и някои хора се плашат от него. Поради тази причина е почти винаги на къс повод до мен. Всичко е до култура и лично усещане. И като липсва наказуемост, няма как да обясниш на българина, че не си длъжен да търпиш кучето му.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В малките градчета и по селата е същото . Някои заблудени си мислят , че е привилегия да гледаш куче ,но да го гледат отговорно и не мърсят навсякъде . Хората не са длъжни да стъпват по кучешки *** по тротоари и паркове . На село всеки има двор , но гледат да ги изкарат на улицата за по -лесно да не чистят .Ако им се направи забележка са готови да се нахвърлят и на бой . Отвратително е да търсим права на животни , а хората са длъжни да търпят мръсното по улиците и да бъдат хапани и обиждани .
6
0
 
28
 
! Отговори
А фекалиите 2 преди 1 година
Имам шотландска овчарка - Коли. Но ми писна от фекалиите по улиците. Отвратителна мръсотия. Вземете мерки за непочистените фекалии. Наберете в общините доброволци - стопани на кучета, които да глобяват безотговорните стопани. Всички, които не почистват в моя район ги познавам лично.
Имам куче, но тази мръсотия не се търпи. Отвращавам се, да не говорим за болестите.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За хигиената, характера и всичко останало около животното отговаря собственика, ако той е про*т и мърляч, какво да се очаква от животното, все пак то не може да се изходи на място, което може ако не го заведат и не може да се изкъпе само и да се обезпаразити. Като си сви*я си личи във всеки един аспект на живота.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредното "всяко чудо за три дни"
3
12
 
14
 
! Отговори
А фекалиите? преди 1 година
Кучето ми е регистрирано в общината,с чип, кастрирано, в домовата книга е. Е никога, при наличие, че има чип, няма да му разнасям паспорта по поляните. Не може кучето ми да е с намордник. Правите един тест за агресивност, и задължавате собствениците да извеждат агресивните кучета с намордник. И да не забравяте, че малките кучета са най-злобни - пинчери, мопсове, шпицове и ***, купени по пазарите. Глоби за непочистени фекалии. Всички кучета трябва да са кастрирани, с изключение на развъдници.
2
9
 
35
 
! Отговори
гошо преди 1 година
А домоуправителите ще регистрират ли т.нар. "лелката с котките", която живее във всеки вход и всяки ден изнася пластмасова кофичка с помия в ъгъла пред входа да я ядат кварталните котки, мишки и гълъби.
Тези дето хвърлят хляб от прозорци от балкони, защото са добри хора и трябва да нахранят бедното животинче долу пред входа също трябва да се регистрират.
Нищо чудно че никой не иска да бъде домоуправител, незаплатана длъжност, всички те ругаят и заплашват, накрая те глобява общината. Ша са опраим
1
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучетата в София ги извеждат без каишка, намордник, тичат и с.ерат навсякъде в парковете , по улиците, велоалеите. Целият град е заприличал на кучешка тоалетна.