Всяка пета кола у нас – без "Гражданска отговорност"

Броят на автомобилите извън закона нараства
7 мар 2017 07:23,
34
Всяка пета кола у нас – без "Гражданска отговорност"
Снимка: Булфото, архив

Всяка пета кола у нас е без застраховка "Гражданска отговорност", като от 3 492 064 регистрирани автомобила 737 211 се движат без задължителния стикер. Това съобщиха от комисията за финансов надзор (КФН), позовавайки се на данни от Гаранционния фонд (ГФ) пред "Монитор".

В средата на миналата година превозните средства без задължителната полица пък са били малко над 540 хил., което е с близо 200 хил. по-малко от броя на автомобилите, които в момента са на практика извън закона.

Тежката зима, която ни застигна в началото на тази година, пък свали 6 пъти обезщетенията, които изплаща ГФ, когато виновният за катастрофата е без застраховка "Гражданска отговорност" или изчезне от мястото на произшествието.

Така се оказва, че през първите два месеца на миналата година общо имуществените и неимуществените щети са били 225. Като за този период размерът на задълженията на фонда по тези щети е оценен на 820 хил. лв., а към момента от тях са изплатени едва 410 хил. лв. Причината е, че често потърпевшите обжалват сумата, която експертите определят да им бъде изплатена. Причинените имуществени вреди, при които само автомобилът е пострадал, са 183, а тези, при които и водачът е наранен, са 42. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До Анонимен Защо говориш като не знаеш ! Това е задължение на гаранционния фонд
21
0
 
1
 
! Отговори
Si преди 7 години
Razbrahme - bg banki imat problem s bg zastrahovateli i s kreditodavaneto.
20
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Първо да търсят виновните не като ония двамата де не думат от простотии дето ги вършат една след друга искам да ги попитам добре а после като не само като остане какво ще прави иначе лесно с придружител след това
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРИ ПРОИЗШЕ3СТВИЕ, КОЙТО НЯМА ЗАСТРАХОВКА ОСВЕН ЩЕТИТЕ, ДА ЛЕЖИ И ЕДНЕ ГОДИНА В ЗАТВОРА.
18
0
 
10
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Мотоциклетите и караваните плащат гражданска за времето през което се ползват, така трябва да бъде и с колите, като те хванат куките да караш без гражданска - глоба, ок! Хванат те без винетка и без ГТП - също!Ако можеш да се разбереш с катаджията, зер и той чавета храни, добре ако не глоба! Иначе другото си е жив РЕКЕТ! Нароиха се купчина частни застрахователи и всички до един гладни и алчни! До сега няма година в която да не са ревали, че застраховките, които плащаме са малки!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната лъжлива новина." от 3 492 064 регистрирани автомобила 737 211 се движат без задължителния стикер "От тези 737211 колко наистина се движат? А защо не са свалени от регистрация? Нещо много невярно има тук.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това са колите на малцинствата
15
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Точно така - Гражданската отговорност трябва да е на гражданина - не автомобила.Автомобила няма нищо общо със щетата - щетата я прави шофьора. Той трябва да отговаря. С която кола искаш.Същото е и с винетката. Имаш винетка - караш си по пътищата на родината. С която кола искаш. Ама тогава го няма якото лапане. Все съм се чудил накрая на годината къде отиват остатъка от парите от ГО в края на годината. Става дума за бая милиони - всяка година
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемът не е в застрахователния фонд, а в пътна полиция. застрахователите нямат списък на абсолютно всички коли в България, само на определен брой мпс с гражданска. като им поискат справка кой е платил, те пращат да речем за 3 милиона мпс, а за 1 милион нямат информация. някоя дървена кратуна решава на конвейр да дерегистрира всички останали коли, но после 3 месеца не сеща да иска справка за новите застраховки по метода на изключването, защото за това се иска и акъл.
13
3
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
за какво да им плащаме застраховки- да лапат само мутрите ли? практическа полза от застраховка няма,аз и не плащам!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само че някой въобще установи ли, че половината от тези коли са по селата, а другата половина са паркирани в гараж или двор и принадлежат на гастербайтери, които не от много хубаво изкарват по 8 месеца в чужбина? онзи ден един приятел се върна от чужбина след 9 месеца, първата му работа беше да си направи гражданска и после се качи на колата. интересно, ако служебно са му я спрели от движение, как ли ще се почесват, ако го спрат, а си има застраховка? 'недоразумение в системите'?
11
4
 
15
 
! Отговори
НЕКЪВ СИ ТАМ.. преди 7 години
е то като я има тази гражданската застраховка ,неква файда...У френско застрахована кола ту риск ти я изплащат до 15 дена след инцидента с близо 40 процента оскъпяване, ако не става за ремонт....ако аварираш на път за някъде , ти изпращат друга кола да си продължиш пътуването и твоята ти я прибират до вкъщи или до посочен от теб сервиз....а не дай си боже да имаш некви наранявания след инцидет ...плащат яко....но това в БГ няма какда стане...там е само лапачка
10
6
 
7
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Аз мутри не храня!Който иска да им дава пари!Преди години си имах работа,с,така наречените"застрахователи",стана ми ясно колко струват.От тогава,нищо не давам на тия мутри!Вие си ги хранете,то акъла ви е ясно колко е фикита с коняк!
9
0
 
12
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
В това число влизат и двете коли на нашата улица.От 2 г.са оставени да гният на воля и заемат и без това малкото места за паркиране.Собственика на едната не я дава за скраб защото му давали 300лв.Явно иска 3 000.Ако общините премахнат тия паметници статистиката ще е друга.И двете коли са с номера.Не са виновни тия без застраховка виновни са тия дето трябва да осъществяват контрол.
8
0
 
14
 
! Отговори
Перо преди 7 години
Държавата ви задължава да плащате ГО - около 100 евро на кола и повече /В Германия - 300 евро/. Но я потърсете същата тази държава, когато пострадате в катастрофа! Там я няма - праща те да си търсиш правата при застрахователя или в съда. Предлаганите споразумения обикновено са 2-3 пъти под онова, което може да получите в съда, но пък там ще чакате 2-3 години. А в съда ще получите десетки пъти под това, което плащат в Германия, а не 2-3 пъти - колкото е съотношението на цената на ГО.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом всяка пета кола е без гражданска, как тогава са минали преглед или са си платили данък?! Кога в българия ще се въведат електронни системи в полицията, образованието и болниците и да видите, колко лесно всичко ще се проследява - въпроса е, че тия лентяи в системата ще трябва да работят, а те не искат, за това нямаме такива подобрения.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това му казвам пари на вятъра храни държавата излишно а гя гладна но не това е проблема основния проблем е зависта хората никога не се поставят от другата страна докато е така няма да се оправим место да седне да се мисли за това ич не ги интересува а дано съвеста ги зачука казваше един колега и е прав
5
2
 
44
 
! Отговори
досега преди 7 години
Досега не съм видял кола на полицай с винетка и ГО....
4
2
 
39
 
! Отговори
Иво преди 7 години
А защо се отчита, че всички коли без гражданска са в движение по пътищата? Има толкова таратайки дето се карат само няколко месеца- например през лятото и само тогава собствениците правят застраховка.
3
1
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Защо тази статистика не е вярна и лъжлива и подвеждаща.Миналата година януари- продадох предната кола.Сега на 5-ти март получавам писмо,че не е сключена гражданската.продадена е ,чрез нотариус и всички салтанати.От там нататъка за в КА,Т оня да си има грижата.Оказа се някакъв селски бек,който явно цяла година не плаща.Много се смях,като ме предупредиха,че ще я спрат от движение :) Е те тва е статистика,че някои коли са без ГО :) Де да беше само и това.Нещо като с катастрофите и ФАРОВЕТЕ :)