1/3 от Южния парк – частeн! Ще го застроят ли?

Главният архитект настоява, че няма да се строи
Обновена: 8 мар 2017 09:18 | 8 мар 2017 09:15, Петя Славова
46
1/3 от Южния парк – частeн! Ще го застроят ли?
Снимка: bTV

1/3 от столичния Южен парк откъм ул. "Козяк", около главната алея на парка, се оказа частна собственост.

Главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че тези площи са върнати като реституция.

Все пак, по думите му площи, които са обозначени в градоустройствения план като зелени терени, няма как да бъдат застроени, защото са защитени от този закон.

"Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града", обясни Здравков и допълни, че каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане.

Главният архитект допълни пред bTV, че бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото бюджетът е ограничен и тази година ще бъдат отделени повече пари за третия метродиаметър.

Здравков поясни, че след изработването на подробни устройствени планове ще стане възможно отчуждаването на частните терени в срок от 10 години след изработването на плана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Съгласен съм - всички плюят реституцията (не че съвсем няма защо де), но забравят първопричината за нея - национализацията. Но както и да е, и двете вече са наприятно минало. Нека първо си вземем поука и никога не повтаряме тези грешки - нито комунизма, нито "връщането" на земя свещу свидетелство от двама човека. Второ, нека да опитаме да решим породените проблеми. Едно добро начало е стриктното спазване на забраната за строеж върху зелени площи. Ако трябва, дори още по-рестриктивен ПУП!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До king_for_a_day 17Точно за това ми е думата . Ако частната собственост си беше винаги такава сега нямаше да има тази бъркотия. Земята на Младост щеше да си е поле и София нямаше да стане два милиона и всичко щеше да си е нормално както във всички Европейски градове . Затова е виновна БКП , която направи от България *** .
16
0
 
14
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Е, забавно ли беше да се подиграваме на новия кмет на Младост Иванчева? Нали частната собственост беше неприкосновена и всеки можеше да строи в градинките, стига да се е уредил като реститут? Нали жителите на квартала бяха *** и нямали право на глас?Сега, като се подпали чергата, какво стана? И Южния парк ще се застрои... И това ли е нормално? И той ли не е "зелена площ"? И там ли общината няма право да забранява строежи? Или отново ще прецени, че са по-необходими от някакви си дървета...
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стар комунист 15 Много си *** и необразован , затова няма какво да ти се обяснява. В цял свят само в България и Съв. съюз отнеха правото на частна собственост на хората и затова сега сме на този хал . А такива *** пролетариат като тебе винаги ще има .
14
6
 
10
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
До Анонимен 12Комунизма не е мразен, напротив, много е харесван даже, дори от американците, които бавничко си го строят, мразена е само думата комунизъм. С радост виждам че дори "десните" мразят нас "комунистите" не за друго, а защото уж сме били фирмаджии и частници. Това е много похвално момчета, давайте все така! Всички мразят капитализма, дори вие, просто заблудено си мислехте че западния модел е истинския път към комунизма, ама не било баш така :)
13
0
 
4
 
! Отговори
zeus преди 7 години
А откъм ул. Хенрих Ибсен има десетки частни парцели, които не се водят зелени площи по предназначение и никой не спира собствениците да строят ;)
12
2
 
16
 
! Отговори
do 12 преди 7 години
Да направим една проверка на какво основания са ви дали апартаменти преди 1990 и ще се види, че за втори път искате пари за един имот. Вярно, че комунистите вземаха и даваха. А вашето е наглост, използвате че завряният зет прокара един закон, който облагодетелства точно определени хора и много си припознаха имотите, за които са получили обезщетения отново, а някои дори не са имали никога имоти.
11
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стар комунист 11От такива като тебе озверели комунисти цялата ни държава е объркана. Ако на тебе сега ти вземет всички имоти и те пратят в Белене да те ядат прасетата добре ли ще ти е . Затова комунизма е мразен в цял свят .
10
10
 
15
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
Жалко че Лучников умря, като дойде новата революция пръв него щяхме да отстреляме на площада, преди всички банкери и спекуланти, това реституцията беше най-гнусното деяние на озверялата седерастия!
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е събирателен пример на цялото безумно управление на БКП след 1944 г- до днес . Така наречения социализъм нанесе непоправими щети на хората в България . Крадяха имотите на хората , убиваха богатите и накрая всеки вижда резултата от това престъпление . И днес децата и внуците на тези убийци пак искат да управляват . Е наистина няма такава държава .
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, те дюните по морето застроиха, като преди това ги изравниха и казаха, че са обикновен пясък....та едни дръвчета ли ще ги спрат?Изобщо защо ли се пише и говори въобще.Ако това жалко съсловие от самопровъзгласили се журналисти и медии, имаха поне капка достойнство и морал, щяха да разследват наистина всички далавери в общините, щяха да помагат на истината, а не на платежоспособните и силните на деня.Но, за съжаление няма да се оправи положението ни и след 100години.
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частно щом ако иска ще си го бетонира цялото, там е запустяло има нужда от нови красиви сгради и един мол
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много обичам половинчати новини:Столична община ще обсъди предложение за строеж на тенис корт на входа на Южния парк при ул. "Козяк". Това заяви пред Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков. Той уточни, че тази част от парка е частна собственост, но това не означава, че ще може да се строи без проблем върху нея.Предложението за тенис корт не е от скоро, уточни Здравков. По думите му инвеститорът е внесъл в общината своя план, но бившият главен архитект на града Петър Диков го е
5
4
 
6
 
! Отговори
Space x преди 7 години
Naли частната собственост е свещенна и неприкосновенна.
4
0
 
30
 
! Отговори
нормално преди 7 години
Герберската кметица много успешно развива корупцията.
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....1/3 от Южния парк частeн! Ще го застроят ли?Не, ще го залесят като черноморието
2
1
 
35
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Онуфри, да ти напомням ли откога кметица е самоковския чипс? А преди нея?
1
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде комунистът радеФ от БСП и своеволята започнаха! БАП вън от властта.