Евтино билетче в София или хаос? Общинари, решавайте!

Граждански организации излязоха с призив към Общинския съвет в София
8 мар 2017 13:23,
102
Евтино билетче в София или хаос? Общинари, решавайте!
Снимка: Dnes.bg

Общинските съветници не трябва да атакуват решението на Административния съд за отмяна на поскъпването на билета за градския транспорт в София. Настоящата тарифна политика не е стабилна и упорството на Общинския съвет може да предизвика хаос и да провали интегрирането на системата за електронно тарифиране.

Това обявиха в отворено писмо до общинските съветници в София няколко граждански организации. Сред тях са "Спаси София", гражданска инициатива Спаси метрото, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", Сдружение "Велоеволюция", Инициатива "Зелени релси" и др.

Още по темата

"Недопустимо е да се коментира обществена поръчка за изграждането на интегрирана система за електронно тарифиране без яснота за бъдещето на превозните документи в София", смятат от гражданските организации.

Те са категорични, че очакваната от 12 години система не трябв ада се превръща в жертва на липсата на отговорност.

Сдруженията настояват общинарите да бъдат съвестни служители и изработят тарифната политика на града преди да се изготви и приеме заданието за изработката на системата за електронно тарифиране.

"Това е начин да се разсеят съмненията, че и тази поръчка е "писана за наши хора" без ясни критерии и очакван резултат", допълват организациите.

В писмото си до общинарите те предлагат мерки, които да подобрят транспортните услуги в София. Сред тях е обединяване на системите за таксуване на "Център за градска мобилност" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и бъдещия изпълнител на концесионния договор за система за велосипеди под наем; анализи за промяна на маршрутните линии на градския транспорт; въвеждане на конкретни показатели за качество на услугата и удобство за пътниците в градския транспорт.

Организациите настояват още за внедряване на модерни системи за таксуване, видеонаблюдение, премахване на билета за багаж и въвеждане на почасов билет с неограничен брой прекачвания и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова и гроб трябва да бъдат свалени от властСофия и магистралите са златната кокошка на гроб и тази групировка прави милиони на наш гръб
76
1
 
12
 
! Отговори
провинциален БайХ преди 7 години
Столичните ***, последни ще разберат, че колкото и да крадат, няма как в бедна държава столицата да е като Цюрих. Оправяйте държавата, а не столицата! Тогава и трафикът ще падне и хората няма да се скупчват в един град и ще е чисто и места в детските градини ще има и т.н. Държавните служители и най-вече корупцията засмукват всичко от страната. Е, да са ви честити!
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАОСЪТ ЩЕ Е ЗА ОБЩИНАРИТЕ ДЕТО ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА ВСЯКО ЗАСЕДАНИЕ И ЗА ЦЕНТЪРА ЗА ГРАДСКА МОБИНОСТ,ЗАЩОТО НАМАЛЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТЧЕТАТА ПОСТАВЯ ТЯХНОТО ЗАПЛАЩАНЕ И ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ ПОД РИСК. И ЗА ДА СИ ВЪРТЯТ ТЕ СИНДИРЧЕТО И ДА ВЗЕМАТ ОТ ПО СТО МЕСТА ПАРИ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ГОЛЯМАТА ЦЕНА ЗА БЕДНА БЪЛГАРИЯ НА ТОВА БИЛЕТЧЕ!
74
3
 
17
 
! Отговори
Къде са преди 7 години
Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваВноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!Прошляков и цялото СИЕ на Фандъкова може ли да покаже де факто нещо по тая сметка!!!какво ОЩЕ има да изплащаме рали Дакар,Боевски или ....
73
21
 
2
 
! Отговори
breh da mu se преди 7 години
Всичките тия организации дето реват срещу билета имат по 2-3 члена и една страничка във Фейсбук. Платени клакьори пред избори.
72
12
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Бесплатен обяд нема.
71
18
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Само се оплаквате . Нали искате модерен градски транспорт цената е 1.60 лв.
70
2
 
13
 
! Отговори
до тоя от Хамбург преди 7 години
Моя колежка замина с мъжа си за Хамбург. Наемът само им е 1200 евра, но пък заплатата й е 3800 евро в момента с изглед да расте в бъдеще. Мъжът й е анестезиолог и не го зная колко взима, но със сигурност е повече от нея. Така, че 3,2 евро въобще не я събарят.
69
3
 
16
 
! Отговори
nqkoi si преди 7 години
Много сте се озлобили бе хора!!! Отдавна напуснах БГ, ходя рядко, зле е там, но.....Така сте се настроили всеки против всеки. Кой бил морски, кой горски, кой столичанин. Е какво значение има, като оставихте 1 шепа хора с дебели вратове и X6-ци и къщи в бояна да ви правят на маймуни и да си играят със съдбата ви и тази на децата ви.
68
2
 
26
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Ако мислите, че само бедняците се возят в градския транспорт в Европа много сте се объркали! Просто билетите са съобразени със заплатите! Отделно има 100 вида абонаменти, социални тарифи и т.н. И билета важи поне 1ч! Достатъчно е да смениш 2 автобуса или трамвая! А при нас 1.60лв без значение една спирка или 10... билета трябва да се направи важи поне час, за да може да се стига с един билет до работа, училище!
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До морски Заради такива като тебе ни е срам да кажем, че сме от морето....Щот мноо ти знае устата, ама квартирите го даваш през лятото само. През останалото време си "у Софето" и мьекаш по моловете...Ае у лево
66
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75Изобщо не ми дреме за билетчето ти в Хамбург. Защото заплатите в София не са като тея в Хамбург, ясно ли ти е?...А като ти е скъпо билетчето - прибирай се в БългарияИли просто си гледай мизерията в дойчланд сред а.ррабели и терористи и не се бъркай - избрал си да си биеш шута - налягай си парцалите и ни освободи от досадата да бъдем информирани за житието ти....
65
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Хамбург билета ни е 3.2 евро в едната посока. Който не е доволен от цените на билетите в София да заповяда в Хамбург.
64
6
 
6
 
! Отговори
КОМУНЯГИТЕ НА СЕЛО!! преди 7 години
ТАМ Е НАЙ-ЕВТИНО ,БЕ.....И БЛИЗО ДО НАРОДА!!!!!!
63
14
 
6
 
! Отговори
Какво преди 7 години
направи картофената принцеса за мандатите за които бе избрана- направи мостове и виадукти , каквито не е имало преди, направи метрото - работещо с три линии, четвъртата се строи, направи ремонти по пътищата, пусна нови автобуси. Според комуноидите това трябваше да бъде направено без пари. Пез пари има само в - Комунистичвския манифест, там е без метро , със чисто стари икаруси и със дупки - колкото искаш. Ех колко убаво беше при бай Тоше, без пари , без метро, без коли по пътя.
62
17
 
5
 
! Отговори
У СОФЕТО Е ТАКА: преди 7 години
НЕМА ЕВТИНО!ЕВТИНО Е САМО НА СЕЛО !НАПРАВЕТЕ БИЛЕТА --2-ЛВ.!В ГЕРМАНИЯ Е --------2-?!!!Ако не го направите --всички черномръскави , ше накаца у София!ИЗБИРАЙТЕ!!!
61
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименDo 66 Ne si prav. Gradskia transport ne samo triabva da bade bezplaten no i na vseki patnik da se predlaga parche salam i studena bira Tozi komunizam nikoga niama da napusne tazi strana. Ti napravo izbi ribata s tova predlojenie
60
4
 
43
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Направо го направете 2,00лв. И до шест месеца всички ще са с коли или колела. А и градския ще фалира, а вие ще го разпродадете. Какво толкова :D
59
3
 
34
 
! Отговори
nekoj преди 7 години
Във всички Европейски градове в които съм бил - билетите са за ВРЕМЕ и са за Цялата транспортна мрежа! А не като тук - все едно за 1 или 10 спирки се возиш и ако трябва да се прекачиш два пъти - по евтино излиза с колата да отидеш!Ама така нема как да се краде и Фъндъкова не е да се въведе това... А освен това трябва и координация между участниците - а това да с направи е Работа! А тя не обича да работи!
58
26
 
11
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
отначало билетчето за трамвая беше зелено и на стойност 4 ст. ! По същото време тролейния билет беше 6 ! Надявам се обаче никой да не иска да се върне онова време нали ?