Фандъкова: Намалихме с над 80% депонирането на отпадъци

Кметът на София отиде на проверка на площадка за преработване на отпадъци
9 мар 2017 14:00,
29
Фандъкова: Намалихме с над 80% депонирането на отпадъци
Снимка: БТА

С над 80% намалихме депонирането на отпадъци. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверка на работата на инсталацията за преработване на зелени и био отпадъци в компост и ток на площадка "Хан Богров", предаде "Фокус".

"За 2016 г. са произведени около 2000 МВтч електроенергия, което е с 500 МВтч повече в сравнение с 2015 г.", каза Фандъкова.

"От зелените отпадъци от цялата територия на Столична община, които преди това отиваха на депо, сега произвеждаме този компост, като също така производството се увеличава през последните години", доплъни тя и посочи, че за 2015 г. са произведени 6300 тона компост, а за 2016 увеличението е повече от два пъти - 15 хил. тона.

Според Фандъкова се увеличава също и интересът на гражданите към кампанията по безплатно предоставяне на компост срещу бележка за платена такса смет, тъй като за миналата година тази услуга са получили 270 души.

"Много важно е, че цялата тази система допринася за това да се включват все повече обекти в системата за разделно събиране на хранителни отпадъци и съответно да можем да намаляваме количествата депониран отпадък. Заедно с инсталацията за механично-биологично третиране в Яна намалихме чувствително с над 80% депонирането на отпадъците", подчерта тя и заяви, че това е била основната цел.

Директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Желев допълни, че тази инсталация устойчиво работи вече трета година, а за миналата година има приходи от електроенергия около 550 хил. лв. и 40 хил. лв. - от продажба на компост.

Той коментира, че голямото им притеснение е било дали ще има желаещи за такова третиране на отпадъците.

"Много приятно сме изненадани. Даже има желаещи от страната да вземат компост, но с приоритет са, разбира се, Столична община и малките клиенти", каза той.

"Важно е да отбележим, че това е разделно събран отпадък и цялата продукция и компоста, който произвеждаме, е от разделно събрани отпадъци. Сертифицирани сме по качество. Имаме първия сертификат за качество в България", коментира още Желев.

Той обърна внимание, че системата за разделно събиране на биоотпадъци е най-сложната и най-трудната за организиране, заради самото естество на отпадъка.

"Решение на кмета е как да развие системата и затова дори ние понякога настояваме това да става много внимателно, за да не провалим системата, защото тя е много успешна досега", посочи Желев.

Той отбеляза, че компостът не е тор и е изключително полезен за почвата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-некадърни и по-крадливи кметове на София от последните 4, София не е имала.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Метрото е хубаво , браво г-жо Фандъкова !
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: " С над 80% намалихме депонирането на отпадъци. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова "Как да го разбирам? Че досега сме плащали за едни фиктивни отпадъци ли и сега когато ги мерят, отпадъците се оказват доста малко..... Затова ли Мафиянски, а след него и ГЕРБ не искаха завод за ***?
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нагла та нагла 2 Много си *** инеобразован другарю , защо да си подава остовката най добрия кмет на София . Това , че си *** и си от село не значи някой да ти се връзва на простотията .
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сополива кокошка още ли е кмет? Отдавна трябваше даже в затвора. Рано или късно ще влезе. Вуйчо й не е вече на власт и няма да бъде.
4
2
 
18
 
! Отговори
бла,бла преди 7 години
Заводът за отпадъци къде е? Още Бойче започна да го "строи", а Фандъчето го продължи...Сигурно ще го построят и ще вдигнат такса смет двойно, да може да се изплати. Така и с билетчето, така и с всичко.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София става все по-хубава , с бежанците на Лъвов мост които се увеличават всеки ден , наистина прилича на европейска столица !
2
3
 
13
 
! Отговори
нагла та нагла преди 7 години
Подавай си ОСТАВКАТА чакаме я вече от години.
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е чудно , защо червените *** не плюят г-жа Фандъкова. Дали , защото всичко в София върви по план и става все по добре или защото още нямат опорна точка от Позитано 20 . Нещастни и много прости БСП-ари .