Фандъкова: Намалихме с над 80% депонирането на отпадъци

Кметът на София отиде на проверка на площадка за преработване на отпадъци
9 мар 2017 14:00,
29
Фандъкова: Намалихме с над 80% депонирането на отпадъци
Снимка: БТА

С над 80% намалихме депонирането на отпадъци. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверка на работата на инсталацията за преработване на зелени и био отпадъци в компост и ток на площадка "Хан Богров", предаде "Фокус".

"За 2016 г. са произведени около 2000 МВтч електроенергия, което е с 500 МВтч повече в сравнение с 2015 г.", каза Фандъкова.

"От зелените отпадъци от цялата територия на Столична община, които преди това отиваха на депо, сега произвеждаме този компост, като също така производството се увеличава през последните години", доплъни тя и посочи, че за 2015 г. са произведени 6300 тона компост, а за 2016 увеличението е повече от два пъти - 15 хил. тона.

Според Фандъкова се увеличава също и интересът на гражданите към кампанията по безплатно предоставяне на компост срещу бележка за платена такса смет, тъй като за миналата година тази услуга са получили 270 души.

"Много важно е, че цялата тази система допринася за това да се включват все повече обекти в системата за разделно събиране на хранителни отпадъци и съответно да можем да намаляваме количествата депониран отпадък. Заедно с инсталацията за механично-биологично третиране в Яна намалихме чувствително с над 80% депонирането на отпадъците", подчерта тя и заяви, че това е била основната цел.

Директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Желев допълни, че тази инсталация устойчиво работи вече трета година, а за миналата година има приходи от електроенергия около 550 хил. лв. и 40 хил. лв. - от продажба на компост.

Той коментира, че голямото им притеснение е било дали ще има желаещи за такова третиране на отпадъците.

"Много приятно сме изненадани. Даже има желаещи от страната да вземат компост, но с приоритет са, разбира се, Столична община и малките клиенти", каза той.

"Важно е да отбележим, че това е разделно събран отпадък и цялата продукция и компоста, който произвеждаме, е от разделно събрани отпадъци. Сертифицирани сме по качество. Имаме първия сертификат за качество в България", коментира още Желев.

Той обърна внимание, че системата за разделно събиране на биоотпадъци е най-сложната и най-трудната за организиране, заради самото естество на отпадъка.

"Решение на кмета е как да развие системата и затова дори ние понякога настояваме това да става много внимателно, за да не провалим системата, защото тя е много успешна досега", посочи Желев.

Той отбеляза, че компостът не е тор и е изключително полезен за почвата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Моника Маковей преди 7 години
"Кметът" е отишла на "работа"!? Това е събитие. Щом е отишла на фото - сесия някъде, значи отклонява вниманието от друго място където се Краде. Например нещо което се вижда с просто око като разрухата и хаоса в Градския транспорт; Въпросчето е - Къде са амортизациите по активите? Няма ги. Значи са откраднати от Юрданка. Чао!?.
28
5
 
2
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До до 21Все пак Армеец е читава зала с добра акустика, много по-добра от тази на дрънкалаците и хлопатарници Христо Ботев, Универсиада, Фестивална.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо такса смет не намаля?
26
0
 
8
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
A качеството на въздуха кога?
25
1
 
6
 
! Отговори
янко преди 7 години
хитрата сврака с двата крака
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картофке, така както си застанала пред тази купчина тор си вземи няколко чувала и си ги отнеси у белчин и изпълни повелята на шефа си! А той ще ти се радва от страни и ще си похапва филия с мас!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долу мафиотската фирма герб
22
0
 
17
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Не бъркай местната власт с държавна! БСП кога са имали кмет на София?Новите автобуси са купени с пари по европроекти по програма транспорт и не са от бюджета на столична община. Хубави и удобни булеварди - ама ти сериозно ли? Колко от ремонтите са наистина качествени и да не се нацепят или станат на вълни до пролетта?Зали - за коя зала говориш - тази която я закриха заради софия тех парк или за Армеец която се ползва за всичко друго но не и за спорт защото не могат да си позволят наема. Още?
21
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тролололол до 1/ 20 Ех как ми липсват старите икаруси да ми пушат в носа или тролейбусите , които през пет минути се повреждаха , разбитите улици и площади и т.н. Сега не искам метро , не искам зали и нови площади , не искам хубави и удобни булеварди , просто си искам *** на БКП-БСП. Благодаря ти партиьо любима , че живях 50 години в нашата си любима *** .
20
2
 
21
 
! Отговори
Тролололол до 1 преди 7 години
Абе бая си я солим даскалицата да ти кажа!И за билета по 1,60И за ремонтите на Цариградско всяка година (И за ремонтите на ремонтите ако ме разбираш)И за застрояването в градинките между блоковете по всички квартали и центъраИ за скапаните велоалеиИ за ЦГМ дето са само Герберски връзкари на директорски постовеИ за нагласените поръчкиИ за ремонта на Витошка и кафетата дето ограждат пожарни крановеИ т.н. че ми свършиха символите
19
1
 
14
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Редно е Евророма и Съюз на Клошарите да работят по разделното събиране и оползотворяване на отпадъците по най-съвременна технология - изсипва се съдържанието на контейнера на купчина, събират се годните за рециклиране отпадъци и останалото се оставя на място и евентуално може да мине допълнителна проверка от улични кучета и котки, които да оползотворят още отпадъци.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде другари плюйте по смело , че вашия кмет преди много години въведе купонна система за хляб . Ако си мислите , че някога Софиянци ще гласуват за БКП-БСП много се лъжете . Ние знаем най добре какво чудо е БКП-БСП през 50 години робство от тях . Турското бледнее пред тия сатрапи . Това да не вие някакво село с червени бабички . Никаква агитация в София няма да помогне . Ще гласуваме за ци.г.а.ни но не и за БСП .
17
1
 
9
 
! Отговори
Любов преди 7 години
Отпадъци. Ревизията, при вас е задължителна. Всички си знем , как обществените поръчки са под съмнение при вас. Вашата партия бие първото място, но по мистериите.Около дела , хора с който работите. Призовавам ви да покажете хората си и досиетата и да застанете за тях.
16
1
 
9
 
! Отговори
Любов преди 7 години
Отпадъци. Ревизията, при вас е задължителна. Всички си знем , как обществените поръчки са под съмнение при вас. Вашата партия бие първото място, но по мистериите.Около дела , хора с който работите. Призовавам ви да покажете хората си и досиетата и да застанете за тях.
15
3
 
12
 
! Отговори
мнението ми: преди 7 години
Кметка-марионетка,крадлива сврака!
14
3
 
12
 
! Отговори
АНТИ до герберУшеви преди 7 години
Я кажи как хитри ми Гербарю,мрежа от лъжи ще оплетеш,и във нея хитри ми Другарю,бюлетините ще ги сбереш ?!
13
2
 
16
 
! Отговори
Вики преди 7 години
Таксата смет е по-висока от данък сгради. А на мен дори кофа не ми дават. Вече 30 години нося на 3 км. от дома си торби с ***. Подавала съм три жалби,но никакъв резултат. Някой ги бил крадял. Да съм ги връзвала с въже и други подобни глупости. Ако не платя тази несъществуваща услуга, не ми приемат парите за данъка. И текат лихви в гушите на тези алчни общински пеликани!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ВСЕ СЕ ХВАЛИШ И ТИ КАТО БОЙКО АМА НЕ СЕ ПОСВИНИХТЕ ДА ВДИГНЕТЕ БИЛЕТЧЕТО 3 ПЪТИ ,БЕЗ ДА СИ ДАВАТЕ СМЕТКА ЧЕ И ЗАПЛАТИТЕ НА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ СОФИЯНЦИ СА ДАЛЕЧ ПО НИСКИ ОТ ВАШИТЕ ,И МАКАР ЧЕ УВЕЛИЧАВАТЕ ПЕНСИИТЕ С ПО 2 % НА ГОДИНА. БОЛШИНСТВОТО ОТ СОФИЯНЦИ ВИЖДАТ ,ЧЕ ВСИЧКО КАКВОТО ПРАВИТЕ НА ВТОРАТА ГОДИНА ГО ПОПРАВЯТЕ ,ЗНАЕМЕ ,ЧЕ В БУКУРЕЩ ПЪТУВАТ С БИЛЕТЧЕ ОТ 0.60 ЛВ. ,ЗАЩОТО ТАМ НЕ СА КАТО ВАС ЛАКОМИИ И ИМАТ СТРАХ ОТ СЪД И ОТ БОГА ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС !
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази самоковска *** има навик да ни казва, че черното е бяло, а бялото е черно. Когато говори за това какво е свършил ГЕРБ, ни обяснява как черното е бяло, а когато говори за другите ни обяснява как бялото е черно.
10
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Софиянци гласуваха за ГЕРБ в София и само след месец за"благодарност"ГЕРБ вдигна цените на транспорта за да прикрие кражбите в ЦГМ,такава подигравка не се забравя и ГЕРБ ще си плаща дълго......