Блясък и разкош, заменени от руини: Старите сгради с история

Карта показва сгради паметници на културата, които обаче са в забвение
12 мар 2017 12:16, Боряна Павлова
6

2774 гледания   |  Още видео

Карта показва сгради - паметници на културата в София, тънещи в разруха.

Общо 7 сгради, които са културно наследство, фигурират в новата карта, пише Bulgaria ON AIR. В нея може да се открие точен адрес на сградите, снимки с актуалното им състояние, както и информация за тях. Предстои картата да бъде допълнена с още 1400 обекта.

Една от тези сгради е емблематичната къща на един от най-значимите български архитекти Георги Фингов. Той я проектира между 1906-1908 година и я създава сам, дори интериора и мебелите.

Стари разкази на хора, влизали в къщата по време на нейното величие, говорят за дъбова ламперия, вградена библиотека, облечени в махагон стени, пана с дърворезби, мебели с инкрустации и кристални полилеи.

Днес всичко това е история. Глобите са единственият начин, с който общината може да се бори с безхаберието на собствениците на тези имоти. Към днешна дата 95% от тях обжалват наложените им санкции пред съда.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
А на бас, че ако се проведе гражданска инициатива да се проведе ремонт от можещи доброволци (били те майстори, или хора да снабдят материали, или просто да тичат за кафета или да подават инструменти) на тези сгради, ти ще се покриеш като мишка, и вместо "оказваме се истински безродници" ще ревеш, "ама как, откъде накъде бе, аз труд на аванта не давам!"
И т'ва точно щото и ти си точно толкова българин! :))))
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дава се срок за ремонт, след изтичането му влизат майсторите и собственика задлъжнява до конфискацията на имота.
4
1
 
12
 
! Отговори
венец преди 1 година
Ние, българите, се оказваме истински безродници! Повече няма какво да коментирам..
3
1
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Тази практика има определена цел.
Като ги заплашат с глоби, ще ги принудят да си продадат наследените имоти. Бъди сигурен, че потенциалните купувачи отдавна са си набелязали имотите, които искат да купят и вече точат зъбки.
Нали знаеш кой диктува цената, когато продаващият е притиснат от обстоятелствата?
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво значи безхаберие на собствениците?? 45 години държавата е ползвала имотите до пълната им амортизация. Връща ги в плачевно състояние и чрез глоби принуждава наследниците да инвестират лични средства- за общото благо, щото били културни ценности.
1
6
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Тя държавата е в руини,те за паметниците на културата се загрижили.