Изпит на 5 години за таксиджиите, те – на бунт

Било подигравка, а шофьорите се чувствали обидени
15 мар 2017 09:30, Мария Захариева
71
Изпит на 5 години за таксиджиите, те – на бунт
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Таксиметровите шофьори в цялата страна излизат на протест днес. Причина за недоволството им е нова наредба, която ще изисква от тях да се явяват на шофьорски изпит на всеки пет години, за да подновят удостоверението си за работа.

Ивайло Джанати, представител на Синдикален съюз към таксиметровия бранш, заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази наредба е подигравка към шофьорите и те се чувстват обидени.

"Както всички в този бранш, ние ще трябва да си плащаме този изпит. Той се състои от две части - едната е административна, другата е техническа. В първата държим изпит с логически задачи и въпроси, а във втората имаме маршрути като към болници и подобни", каза Ивайло Джанати.

Адвокат Райна Димитрова, която преди е била таксиметров шофьор, също е против новата наредба.

Тя коментира, че законът изисква документи, които са напълно достатъчни, за да бъдат сигурни хората, че изпълняващите професията имат определен ранг и статут.

Днес предстои среща на представители на таксиметровия бранш с Министерство на транспорта, като недоволните се надяват да се стигне до съгласие новата наредба да бъде отменена.

 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
23
 
! Отговори
читател преди 4 години
Аз при този таксидижия на снимката не бих се качил никога, ако ще и всяка година да се явяват на изпит.
58
1
 
21
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Като искат да взимат повече пари, ще трябва да доказват периодично правоспособността си да извършват професионални превози! Освен това трябва да бъдат задължени да използват изправни автомобили, а не 20 годишни кошници или едва движещи се разбити от липса на поддръжка автомобили. Трябва редовно да бъдат тествани и за наркотици и алкохол!
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем,че повечето бакшиши са криминално проявени,неграмотни или обикновени простаци.Те си въобразяват,че могат да контролират процесите в страната и да защитават своите интереси,като плашат с протести и блокиране на кръстовища.Преди много години внезапно вдигнаха горивата и такситата блокираха парламента.Дойдоха два автобуса барети и десетина патрулки събраха на първите документите,а останалите се изпариха безславно.Така се прави.
56
2
 
27
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Най накрая и тези да ги накарат да се изпотят. Куцо, кьопаво, сакато, неграмотно, бивши затворници,, селяни от провинцията - всичко става таксиджия. Да се проверяват всяка година като на технически преглед. Колите им да са до 10години. Да са чисто облечени и да не пушат в колите. В София за сега най-добри са 91119, останалите потъват.
55
0
 
36
 
! Отговори
Копърка преди 4 години
Като се има в предвид колко неграмотни роми карат таксита , може би наистина е по-добре да го има тоя изпит ! Друг е въпроса че трябва да се изкорени корупцията в ДАИ , иначе ефекта ще е само събиране на пари и късане на нервите на белите водачи , а тия *** ще минават пак с пари под масата !
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги таксиметраджиите ще запълват дупките в бюджета нанесени от крадливите политици! Ама защо скачали нагоре таксиметровите тарифи? Е те затова....
53
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година. За някои и на 6 месеца.
52
1
 
26
 
! Отговори
БАКШИШ ОТ ФИЛИПОВЦИ преди 4 години
МЕНЕ МЕ НЕ ЛОВИ ....НИЕ СМЕ С .....ИНДИЙСКО ПОТЕКЛО!
51
1
 
30
 
! Отговори
БАКШИШ 12.... преди 4 години
КЪВ ИЗПИТ, БЕ......КАТО Я НЕ ЗНАМ ДА ПИШЕМ......??!!!!
50
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за. Поне за София половината бакшиши са с купени книжки, познават само няколко знака и нищо повече от правилника.
Аз съм учител по математика. Ако искат, могат и всяка година да ме изпитват, не ми пречи. Важното е да не ги вкарват в големи разходи за тези изпити.
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека се сподели опита на лондонските таксита - има българи, които достойно упражняват тази професия там и са преминали през взискателната цедка, за да бъдеш таксиметров шофьор. Не говоря за черните таксита, които са още по- специални.
И трябва да се работи с Юбер.
48
2
 
21
 
! Отговори
XXX преди 4 години
Bakshishite neshtat izpit , deputatite neshtat test za narkotici , romite neshtat el tabla ...Kli4ko ne iska doping proba .....qvno ne e nujno ....
47
1
 
31
 
! Отговори
Инж. до бакшиш преди 4 години
Много силно съм впечатлен от думите които сте написал. Но има няколко въпроса към вас с ясното съзнание че почти всичко което сте написал е вярно в моите очи. Първия е може ли с ръка на сърцето си да кажете какво сте завършил :) защото изпитвам известно съмнение, че сте с над средно образование. Второ след всички крайни елементи сред вашите "колеги", които освен на нас пречат и на вас да си упражнявате професията нито веднъж не сте протестирали срещо толерирането им?
46
9
 
20
 
! Отговори
гердика преди 4 години
май няма да го бъде ... все между шамарите се вре - абе може ли 10 дена преди избори да скочиш и то баш на таксиджиите? Началниците губят гласове, другарю Герджиков, мислете му!
45
0
 
39
 
! Отговори
Те на бунт..... преди 4 години
.....защото повечето от тях не умеят да пишат и четат!
44
0
 
29
 
! Отговори
Бакшиш преди 4 години
До 49,
Щеше да е така, ако не беше корумпираната ДАИ. Сега е само упражнение за събиране на пари.
43
1
 
47
 
! Отговори
Бакшишонелюбников преди 4 години
Тази работа често е смятана за елементарна.
Да, ама не...
Какъвто е човека,такъв е като шофьор
Много цветнокожи и старци бакшишуват,без образование,без шофьорски умения,изкуфели и болни.Конкуренцията се увеличи,а обслужването мина санитарния минимум.
Скоро имаше пресяване по други показатели и сега е време за ново такова.
Всеки грамотен таксиджия трябва да се радва на замислените промени, защото ако има повече от една клетка, ще разбере, че така ще има работа без конкуренция на всякакви ***.
42
0
 
34
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Бакшишите трябва да минават и на курс по лична хигиена (ежегоден), защото много им миришат такситата. Ако съм един ДАИджия ще ги спра половината от движение поради техн. негодност. Такива кен*ефи има, че се чудя как се движат въобще...
41
0
 
44
 
! Отговори
Шофьор на такси преди 4 години
Повечето колеги сас нелегално купени книжки и документи.За това се страхуват от този изпит.Аз сьм ЗА този изпит да е всяка година за да отпаднат некадьрниците и неграмотните *** които срамят бранша.Има колеги толкова неграмотни и незнаещи бьлгарски че трудно разбират диспечерките какво им казват.
40
7
 
19
 
! Отговори
Бакшиш преди 4 години
Колко сте жалки!
Знаете да плюете и да цъкате минуси, но когато Ви подхвърлих ръкавица се умълчахте. Само плюсчета и минусчета виждам, че набъбват, но доблест нямате.