Свличаща се улица изкара "Факултета" на протест

Жителите на квартала блокираха жп линията за Перник
31

2119 гледания   |  Още видео

Жители на столичния квартал "Факултета" блокираха жп линията за Перник, в близост до свличаща се земна маса.

Проблемът в квартала е от близо две години. Живущите там искат да се изгради подпорна стена, за да спре свличането на улица, непосредствено до жп линията, тъй като е опасно както за живущите, така и за преминаващите с влак пътници. Те се оплакаха, че проблемът със свличането на земната маса ги е оставил без ток и вода.

През януари е внесен проект във ведомствената комисия за изграждането на подпорна стена, но все още се чака решението ѝ, за да се отпуснат пари за изграждането на подпорната стена.

"През последните няколко години "Железопътна инфраструктура" инвестира във въпросния участък 2 670 000 лв. Причината за свличането е канализация, която тече по откоса. При подходящи метеорологични условия след няколко дни ще започнем работа по изграждане на временни подпори", сподели инженер Парван Рахталиев от "Железопътна инфраструктура".

Живущите в кв. "Факултета" казаха пред Bulgaria ON AIR, че за сега няма да блокират железопътната линия, но ако веднага не се почне работа по решаване на проблема, ще възобновят протеста си.

В предаването "България сутрин" Петко Асенов от Национален център за развитие на ромите също коментира темата. Той каза, че исканията към държавните институции, е да се задвижи процедурата по изграждането на подпорната стена.

"Проектът е готов преди още няколко месеца. Чакаме да дойдат парите отнякъде", обясни той.

Друг проблем за свличането е струпването на боклук в близост до жп линията. Асенов се обяви против блокадата на линията на живущите в близост до свлачището.

"Не може няколко човека да вземат решение и да блокират участъка. Не може няколко човека да създават такова напрежение", настоя Асенов.


31
Още от
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Oshte prez 2007 - 2008, kato minavah s vlaka, gledkata beshe potres, planini ot ***, minaha godini, nikoi nishto, bravooooo!!!!!
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези много нагли! Боклука който се вижда нахвърлян на склона да не е мой?! Външните клозети да не са наши? Първо да си почистят, да си узаконят къщите, партидите за ток и вода, и да започнат да плащат данъци. И когато са 5 години съвестни платци, ще могат да имат искания. И тогава да им се даде право да гласуват.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко данъци са платили въпросните, та държат да им бъде изградена инфраструктура? Къщите им законни ли са? Защо си изхвърлят битовите отпадъци до линията, а после правят протест, че е мръсно? Не са паднали от космоса тия замърсявания. Тока, без който са останали, че и водата, плащани ли са или просто свлачището им пречи да си крадат на воля?
22
0
 
8
 
! Отговори
румен преди 11 месеца
Гледах клипче за проблемния участък. Не видях нищо, което да прилича на нещо, което да струва над 2000000 лв, уж инвестирани от БДЖ.
Като си строих вилата /32 кв.м./ събирах безброй разрешения, а за септичния канал само от правителството не ме проверяваха. И пак си мисля, че ако някой реши ще намери пропуски и може да ми бутнат къщичката. Но аз не съм *** и това е големия ми проблем.
21
0
 
9
 
! Отговори
tolerast преди 11 месеца
Точно под това свлачище минава и незаконния водопровод който са си прокарали шведите,даже го показаха по телевизията.Не се съмнявам откъде си берат и тока.Та така,вече се възприема за нормално един етнос в България да ползва ток и вода безплатно.Няма лошо,щом търпим и го позволяваме,на края на месеца като дойде сметката ще им плащаме масрафа.
20
0
 
13
 
! Отговори
Решението е просто преди 11 месеца
Който е създал проблем, той го решава за своя сметка!
Преди това обаче търпи яка санкция заради нарушаването на официални правила и норми!

Вместо това, у нас една етническа група не само изнудва държавата да им решава проблемите, които те сами са създали, но даже си и позволяват да действат чрез терор - блокират ж.п. линия!

Всичко това се решава много лесно, ако има УПРАВЛЕНСКА ВОЛЯ. Тогава ще станат по-ниски от тревата и по-тихи от водата.

Е, при това положение, кой е истинският виновник?
19
0
 
12
 
! Отговори
?!?!?!?!?! преди 11 месеца
КОЙ Е ПОСТРОИЛ ТАМ НЕЗАКОННИ ЖИЛИЩА ??? Още през социализма е поставян въпросът, че такава "опасна близост на жилища до ж.п. линия" никъде не е разрешена!

КОЙ СТРУПВА *** по наклона до самата ж.п. линия?!

"Причината за свличането е канализацията, която тече по откоса" - КОЙ СИ Е НАПРАВИЛ ВЪНШНИТЕ КЛОЗЕТИ НА САМИЯ РЪБ НА НАКЛОНА ?! Някои от тях са буквално надвиснали над ж.п. линията!

Докога тези ще създават проблеми и ще чакат държавата да ги решава, като за целта вади пари от нашия джоб?!
18
0
 
11
 
! Отговори
рускиня преди 11 месеца
Супер! Докато чакат опорна стена - целия квартал да вземе да изчисти боклука дето натрупа до линия. С това ще покажат че искат да бъдат дъбросъвестни стопани на този участък - ако не - всички къщи под багера. Сигурна съм че са незаконни
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чета комнтарите и не виждам нито един минус, явно всички тук са на едно мнение, нека да направим нещо по въпроса преди * да ни завземат!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Не стават преди 11 месеца
Дайте !!! А те какво дават на България освен да я мърлят и унас и в чужбина. Спрете с този морал към ,,гласоподавателите"
15
0
 
21
 
! Отговори
еди кой си преди 11 месеца
От къде на къде те предявават искания? В незаконни постройки, с безплатен ток (а може би и вода), необезпокоявани в градския транспорт.....
14
0
 
14
 
! Отговори
Стига преди 11 месеца
Ех няма ли в днешно време някой като Арлин Антонов. Протест ли ? Бой докато се научат да си плащат ток ,вода и данъци.Ида спрат да правят сметище точно там. Толкова ли е трудно да се провери ,проконтролира и да се ,,извърши нужното"за ,,некоректните".Ако бял човек закъснее с плащане му начисляват лихви и глоби,няма ,,правата на човека",а за тях -права без задължения.Това е заобикаляне на проблема и все по лошо ще става.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ако не ви ги построят - няма да гласувате ли?
12
0
 
22
 
! Отговори
питанката преди 11 месеца
ТЕ искат!!! Нагла *ч, която само иска и веднага трябва държавата да им уреди исканията. Една седмица преди изборите стават още по-нагли и агресивни. Защо първо не се провери законността на построените покрай жп линията къщи, бараки и всякаква гадост, която е разрушила канализацията. А кога ще си изчистят боклуците или пак с нашите пари ще им изчистят и подредят?
11
0
 
28
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 11 месеца
Решението - багери и почват наред и така, докато не стане равна поляна. Просто решение, а колко много проблеми ще се решат!
10
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 11 месеца
До Анонимен
Преместване е възможно само с цената на дълъг тунел - наоколо е застроено и релефа е хълмист.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кметичката дали знае дали са законни къщурките им
Ще стане като във Варна
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква държава
Всичко е от данъци, които не плащат
Живеят си царски при тоя режим
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи вечно чакат да дойдат пари "отнякъде". Строи се незаконно на рискови участъци, залива се с *** и после да дойдат парите и някой да им оправят поразийте! Не съм съгласна парите ми да отиват за това, че и жп линията блокират!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами те си го правят като си изхвърлят боклука където им скимне. Същото беше и във варненския квартал преди две години. Бяха затлачили реката с отпадъци и при по- голям дъжд ги помете.