От пиле – мляко... на фермерския пазар

Стотици производители изложиха продукцията си за столичани
19 мар 2017 14:35, Екип на Dnes.bg
27
От пиле – мляко... на фермерския пазар
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сирена, млека, мед, сладка, плодове и зеленечуци, а и още стотици продукти зарадваха столичани в неделния ден.

Ден преди пролетното равноденствие Столичната община, Пазари Юг, Фондация "Биоселена" и "Хранкооп - София" организираха "Пролетен фермерски пазар", на ул. "Оборище" между пл. "Александър Невски" и бул. "Васил Левски".

Събитието се провежда за четвърти път, по модел на големите европейски столици и се превръща в празник за всички жители и гости на София.

Над 120 производители на чиста храна, както и арт ателиета зарадваха посетителите със сезонни вкусове и аромати, изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти от различни краища на страната, сиропи, богат избор на сладка и лютеници, билки, подправки, разнообразни млечни продукти и още много вкусни предложения от градините на производителите.

Пазарът ще работи днес до 19.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Христозоеаз наистина искам да си купя мед. ама МЕД, не глюкоза. кажи,къде продаваш и ще дойда да си купя.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много по-истински фермерски пазар на нормални цени зад 17-та поликлиника. Даже живи животни има за продан.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГМО ЛИ ?няма какво да се лъжеме-не подхрани ли човек почвата тревопасни трябва да станеме.. а растението е като човека-и то ,,боледува" и си иска лек.. теб като те заболи глава пиеш хапче,нали? е същото е с овошките,лозите и зеленчуците..
18
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 7 години
До ХенрихАбсолютно вярно е!И аз купих няколко пъти от този пазар и се разочаровах от качеството на продуктите им.Не ми коментират чесъна, който се развали след 2 седмици; прясното мляко - на етикета на бутилката пишеше, че е бутилирано преди 2 месеца; лещата, която беше с доста *** и куха; липовият цвят се напълни с мушици след 1 месец...да не изброявам повече.Може и да има качествени продукти, но аз лично не попаднах на такъв и приключих с фермерския пазар.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО КАТО СА ДЪРЖАВНИ, ЗЕМЯ, МАШИНИ ТОВА Е КОЛХОЗА, СОЦИАЛИЗЪМ.СЕГА ХОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ КУПУВА ТЕХНИКА И ПРОИЗВЕЖДА.НО ЩЕ СИ ГО ОГРАБЯТ, РОМИ, ОХРАНИТЕЛИ, ПАРТИИНИ РЕКЕТЬОРИ ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ.....
16
11
 
19
 
! Отговори
ГМО ЛИ ? преди 7 години
Ако говорим за ,,едно време да ви кажа .Знаете ли колко ДДТ погълна поколението на 60те.Забраниха го.Азотно-торовия -Стара Загора що азот,фосфор .амониева селитра изгълтахме и в почвата и по въздуха.Закриха го.Сега Девня ,Димитровград бълват около100,000тона изкуствени торове.Химко -Враца отново го пускат. Какво Гмо ,какви пет лева,голямата химия ни е хванала омного години. Няма селянин който да не слага амониева селитра и да не ЗАЛИВА с препарати плодове и зеленчуци.
15
6
 
43
 
! Отговори
чудна идея преди 7 години
Тези никой не ги контролира и стоката не е нито еко, нито био. Просто селска. Ама някаква измислена градска интелигенция се е вманиачила по всичко де що е уж " естествено" и си купува *** от там. После тича на йога и си отваря чакрите. Съвет до производителите на фермерските пазари: надуйте им още цените, тези хаховци могат и още да платят. Щом хомеопатични "лекарства" купуват, всяко л.айно ще изядат с кеф, а ако е и аюрведично направо супер!
14
2
 
13
 
! Отговори
Христозое преди 7 години
До ден година хранелИмам кошери от 15 години и аз искам продуцията да се пласи на най-добра цена, но Вие се подигравате с хората. 15 лева за буркан от 900 гр :/
13
1
 
7
 
! Отговори
Пазаруващ преди 7 години
Фермерски пазари има в определен ден от седмицата в Младост,Римската стена, Ив Вазов Не са големи но има интересни неща. А прекупвачите и стоките им си личат.
12
23
 
9
 
! Отговори
Хенрих преди 7 години
До Анонимен Не знам какво ГМО те гони. В България и почти цяла Европа то е забранено и просто го няма в продуктите. Храните преди 89-та не са бяха по-качествени или вкусни, ами ние нямаше с какво да сравним качеството им. Шоколад Кума лиса или бонбони Черноморец. Избирай! Имахме ги за нещо страхотно, щото не бяхме опитвали Милка, освен, ако тати не беше ходил в командировка. Кашкавалът беше по-зрял - да! Но не и по-качествен. Сега, ако имаш средства, можеш да се храниш 100 пъти по-добре.
11
2
 
16
 
! Отговори
Хенрих преди 7 години
Във Варна има такъв пазар всяка събота и неделя. Не е голям: около 35 продавачи. Едни продават просто селска стока, която я имат за био. Други препродават заводски био-стоки, напр. суджуци. Трети се опитват да те изненадат със собствена продукция олио, сирене, разядки, банички или вино. В повечето случаи изпълнението е аматьорско и вкусовите качества на продуктите не са задоволителни, а миналата година си купих пай с телешко месо - оказа се, че е от района, където бе плъзнал антракс.
10
30
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Магазините бяха празни или продаваха третокачествена, изгнила стока.Хубави зеленчуци имаше от градините на бабите на село, за тези които си имаха село.Другите се редяхме на опашки по три преки като докарваха нещо прясно в плод-зеленчуците.Аре не пробутвай приказки колко хубаво е било по татово време, щот истината е, че беше мизерия до шия.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не правят такъв пазар всяка седмица?Нали имаше такава идея, а като място беше предложена градинката, която по-рано се казваше "Вл.Заимов", сега не знам как се казва.
8
16
 
17
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Анониме,За стотинки купувахме *** в "Плод-зеленчук". Те бяха нещо много по-различно от произведеното в двора на баба.Но на Женския пазар до сергиите стояха автентични чичовци и лелки от село, които продаваха своя продукция. Те нямаха нищо общо с днешните прекупвачи-шведи. Продаваха стоката си малко по-скъпо, но никога не пробутваха ***. Към края на соца, за съжаление, започнахме да чуваме, че някои от тях прекаляват с изкуствените торове, но те по-правило бяха по-млади,модерни селяни
7
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези продукти ги ядяхме по Татова време във всички магазини. Цените им бяха стотинки. Тези тръгнали на стар краставичар краставици да продават. Затова ли скачахте и рипахте да купувате това което струваше стотинки а сега струва 5 лева? Е даве *** ***.кята *** у народа ш.иван!
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Това, че ти се радваш на българска стока продавана от прекупвачи на тройна цена си е твой проблем. Аз не им се радвам.А иначе банани хапвам редовно и киви и ананас...В единия от моловете бяха спретнали уж фермерски пазар и като ходехме на обяд там много им се радвахме. Те продавачи едно наконтено моме и един младеж, дет съм сигурен, че на село не са стъпвали от последната им ваканция при баба и дядо преди поне 5 години.*** иначе продаваха краставици по 5 лева бройката.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идеята е много добра,но цените на продуктите на този пазар са за европейски доходи за качеството не мога да коментирам,но по принцип съм резервиран от опит с подобни продукти мога да каже,че не винаги кореспондира с цента
4
13
 
13
 
! Отговори
ден година хранел преди 7 години
ми произведи го ти по-евтино. Когато си дребен (нищожен) производител, няма кк себестойността н продукта да ти е ниска. За това едно време се създадоха кооперации, после ги разбиха. Сега нашето е скъпо....ама кво да обяснявам на хора, които хранят, ама не могат да мислят.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въй, журнамята научиха, че имало фермерски пазари в София!!!!А такива се провеждат от години на най-различни места (например Римската стена или бизнес парка в Младост).Отличителното на тези пазари е, че има малко на брой производители, сред които прозвеждащите наистина качествени неша са малко, но за сметка на това цените са едва ли не космически.Ако се разтърсите по селата ще намерите много по-добри продукти на доста по-добра цена, но тук, в София, правилото е наистина ден година храни...
2
7
 
19
 
! Отговори
Христозое преди 7 години
Идеята е добра, но както винги в България недомисляна. Бутаницата е пълна и мястото не е подходящо. За жалост и правилото на всеки бъларски търговец в спазено " Ден година храни ". Мед 15 лева, краве сирене 12 лева и тн. Дано да е био !!!