300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?

Имате акт или фиш от общината – няма да отпадне по давност
20 мар 2017 07:00, Златко Желев
87
300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?
Снимка: Facebook

Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата за движение, сочи отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г.

През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.

Общо 457 273.22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.

Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората.

"Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказва пред "Труд" началничката на институцията инж. Веска Георгиева.

По думите й такива сигнали са годно доказателство в съда: "Този механизъм работи, имаме спечелени дела". Средно по 295 жалби и сигнали за нарушения от различен характер постъпват в инспектората всеки ден.

Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017-а са издадени още над 400.

"Глобите трябва да бъдат възпиращи, а не социални", категорична е инж. Веска Георгиева.

От Столичния инспекторат имат лоша новина за нарушителите, които чакат да отпадне давността на наложените им санкции и не ги плащат.

"Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни Георгиева.

Така че имате ли акт и издадено наказателно постановление към него или фиш, рано или късно ще се наложи да заплатите наложената ви санкция. Тя няма да отпадне по давност. Точка!


87
Още от
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Ку-Ку преди 10 месеца
Не, София не е паркинг за ***. Просто, в София живеят само такива.
65
4
 
12
 
! Отговори
Митко преди 11 месеца
Обръщение към шофьорите (за паркирането):

- Покупката на автомобил не ти дава допълнителни права. Не, градът няма да ти подари парче земя за паркиране.
- Трудно е да се повярва в това, но няма да ти подари ...
- Още веднъж ... Не, никой не ти гарантира наличието на 20 кв.м. земя за да си поставиш трошката. Нито под прозореца на дома, нито пред офиса.
- Липсата на свободно място за паркиране не ти дава право да си поставиш трошката на тротоар или детска площадка.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Паркинги и гаражи е куче влачи реѝс,каца без дъно.......
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забележете, че като идиo*ти паркират или лъскави автомобили с изветрели блондинки, или някакви трошляци, на които не им пука, даже да не си намерят после таралясника.
Умните хора не паркират като повредени от реклами дeбили.
62
0
 
7
 
! Отговори
Ники преди 11 месеца
Статията отразява само едната страна. Разбира се има *** Затова глобиа. Но по задълбочено: Колите се увеличиха страшно много. Макар и късно задължиха новите сгради да имат поне по едно парко място на апартамент ( не знам как стои въпроса с офис сградите, тъй като никога не се знае колко служители ще има). А старите сгради не са проектирани така, че да има по едно парко място на апартамент. До общината има блокове без нито едно място за паркиране (паркира се на улицата - от 4 платна остават 2
61
2
 
3
 
! Отговори
Ба си преди 11 месеца
Статията е за ***, които паркират като ***.
Троловете да ходят да се почешат по северните части, ако не искат да поздравим майките им подходящо. Много обичам майките на троловете и още повече - на тези, които плащат на троловете! Големи майки!
Ха сега се съсредоточете върху статията. Освен, ако не сте от паркиращите като ***.
60
2
 
1
 
! Отговори
Питам преди 11 месеца
До Анонимен 57 Ти като си толкова убав и честен, защо гласуваш за БСП ?
59
2
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 11 месеца
При соца няма коли няма проблем.Сега се указа, че България е малка да побере колите.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 67
Защото ги мързи да се повъртят 5 минути да намерят нормално място за паркиране, или за тях "трябва" да са си паркирали под балкините, че да не се разходят 5-10 мин пеша
57
1
 
8
 
! Отговори
fish преди 11 месеца
4400/365=12фиша на ден, браво преработили сте се.
56
1
 
8
 
! Отговори
До 68 Тони преди 11 месеца
Защо спират по тротоарите е лесно обяснимо и не става дума за манталитет, възпитание, култура, така са свикнали, кеф и т.н. други подобни лакърдии. Въпрос с ПОНИЖЕНА трудност: Хайде сега кажи: Защо спират по тротоарите?
55
1
 
9
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 11 месеца
Депутатите имат право да спирта кьдето им падне,защото те много работят и се имат срещи с своят електорат.
54
4
 
27
 
! Отговори
кат преди 11 месеца
Катаджиите да обикалят непрекъснато и веднага да санкционират. Не да спят в колите, да хапват и пийват кафета. И да чакат гражданите да бъдат активни. Те вземат заплата за това, ние не.
53
3
 
10
 
! Отговори
до 63 преди 11 месеца
Общината им ги е взела, защото са си мълчали, когато това се е случвало. Гражданите са видели, че въпреки че им взимат от местата за паркиране има останала свободна зелена площ където да паркират и са си казали е какво да се прави ще паркираме в градинката. И така. Ако още тогава бяха почнали да търсят сметка от общинарите положението нямаше да е така! Но скоро и градинки няма да останат.
52
0
 
18
 
! Отговори
Сийка преди 11 месеца
Елате да видите селяните-служтиели от пощата в Младост 1, с баничактата минават през единствената дупка (избита от тях) между колчетата, за да стигнат до един от многото входове на пощата, после през зелената площ, щото не знаят как се кара на задна, след това разнасят кал по плочките на тротоара, докато карат срещу идващите по тротоара пешеходци.
51
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В София трябва да се забрани за поне 20 години да се строи нещо различно от паркинг. Ако след 20 години нещата пак са зле, още 20 години да не се строи. То няма как 27 години безразборно строителство, вкл. и върху съществуващите паркинги и после да искаме хората да паркират извън София, защото някоя мутра в комбина с общината им е взела паркоместата.
50
10
 
25
 
! Отговори
До 62 преди 11 месеца
А къде да паркират хората там, след като общината им взе част от паркингите и разреши да се построят още сгради, съответно с още коли за паркиране? Хайде гледайте каква е истината, а не само какво ни се иска.
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Подаваш сигнал до инспектората след 10-20 дни идват ЦГМ и КАТ вдигат 2-3 коли санкционират няколко, които са ги видели и идват да преместят автомобила и на другият ден е същото положението, всеки си паркира как му е кеф. Филм гледан многократно при естакадата между Младост 1 и Младост 2 на Сахаров. Знаят че района е проблемен, но не се сещат да правят ежедневен контрол-превенция и чакат нов сигнал. Не е ли именно това да упражняват контрол едно от нещата в трудовата им характеристика.
48
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 28
Нямат интерес да вържат апаратите към НАП защото не могат да отклоняват и крадат пари. От синята зона се краде поголовно.Затова Фандъкова е назначила за шефка нейната приятелка Румяна Милова и пажът им Емил Коларов.Изпечени мошеници и крадци.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До най големия селянин. Селото е родното място на Софиянци.