300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?

Имате акт или фиш от общината – няма да отпадне по давност
20 мар 2017 07:00,
87
300 жалби на ден: София – паркинг за идиоти ли е!?
Снимка: Facebook

Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата за движение, сочи отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г.

През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.

Общо 457 273.22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.

Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората.

"Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказва пред "Труд" началничката на институцията инж. Веска Георгиева.

По думите й такива сигнали са годно доказателство в съда: "Този механизъм работи, имаме спечелени дела". Средно по 295 жалби и сигнали за нарушения от различен характер постъпват в инспектората всеки ден.

Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017-а са издадени още над 400.

"Глобите трябва да бъдат възпиращи, а не социални", категорична е инж. Веска Георгиева.

От Столичния инспекторат имат лоша новина за нарушителите, които чакат да отпадне давността на наложените им санкции и не ги плащат.

"Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни Георгиева.

Така че имате ли акт и издадено наказателно постановление към него или фиш, рано или късно ще се наложи да заплатите наложената ви санкция. Тя няма да отпадне по давност. Точка!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28 Нямат интерес да вържат апаратите към НАП защото не могат да отклоняват и крадат пари. От синята зона се краде поголовно.Затова Фандъкова е назначила за шефка нейната приятелка Румяна Милова и пажът им Емил Коларов.Изпечени мошеници и крадци.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До най големия селянин. Селото е родното място на Софиянци.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селянин е социално, а не географско понятие..Селския гъзар вика на прасето си : GUCCI GUCCI GUCCI
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се само защо им плащат заплати в инспекторатът с най-голям бюджет в цяла България, след като вместо да обикалят ежедневно и да следят те чакат гражданите да им пращат снимки. Само ако тръгнат да обикалят ежедневнно из Младостите в София, особено отдавна презастроената Младост 2 и няма да им стигне мастилото и хартията за санкциониране. Така току виж хем може и да останат зелени площи, хем да посъберат малко средства за построяване на обществен паркинг!
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големият парадокс - всички мразят София, и всички се натискат да живеят в този град.После кметицата била виновна, че много хора не обичат да спазват правилата и законите, пък и почват да учат другите как да живеят и да правят същите безобразия като тях.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София е град за ***, не само паркинг :)
42
2
 
5
 
! Отговори
51 51 преди 7 години
Да закрием София........ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ДО СЕГА НЕ БЯХ ЧЕЛ........ СЕЛСКА ЧЕСТ Единствено Варна и Пловдив не говорят против Софиянци защото са разбрали ,, че техните градове са си хубави...................
41
0
 
14
 
! Отговори
Бургаския преди 7 години
Навсякъде е така - и в Бургас е същото положение - градът се претъпква , при съществуващите нормативи в ЗУТ за етажност и К инт. общинските власти разрешават застрояване без да се мисли какви ще са последиците , строителите са повече от алчни, сънуват милионните си сметки в евро и нямат спиране: Казали хората - апетита идва с яденето - така , че в общината ако си мислят, че апетита на строителите ще секне - лъжат се, не знам на какво ще заприлича града от сгради и автомобили - някакъв ад ..
40
2
 
36
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Проблемът е най-вече презастрояването на София, благодарение на Янчулев, Мафиянски, Борисов и Фандъкова, което постави хората в София в невъзможност да паркират по правилата. Вторият проблем е, че няам контрол - на практика контролните органи са и най-големите нарушители. Колите на МВР, вкл. и КАТ, както и тези на Градска мобилност, рядко паркират според закона, но кой ще глоби глобяващите?
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се закрие най-после тая помийна яма, наречена София!
38
0
 
17
 
! Отговори
До Пацо преди 7 години
Пацо, за нещо май компесираш с тази Q7-ca ми се струва, мишок жалък.Да ги беше дал тия пари за образование.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стар столичанинАко това стане в София ще останат има-няма 50 000 души !
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и как да искам да съм свидетел за неправилно паркиране, като аз ще трябва да губя време да ходя да давам обяснения в КАТ, вместо хората които взимат пари за тази си работа, да дойдат, да го щракнат и санкционират?
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и аз докато отивам на работа минавам покрай няколко неправилно паркирани коли - най-често на полицията и на центъра за градска мобилност. То при мен няма как да паркират неправилно по друг начин, освен да паркират на някоя пешеходна пътека на кръстовищата и те това и правят. Паркира си полицая така, че за да преминеш трябва да минеш през кръстовището и евентуално да те отнесе някой шофьор, но на полицая не му пука - ядат си баничките или спят в колата.
34
6
 
22
 
! Отговори
Стар столичанин преди 7 години
Проблемът е, че София се напълни със всякаква селяния, трябва столицата да се изчисти от селяните, селятините трябва да се изметат от София.
33
21
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 7 години
Ще праща снимки на мойто Ауди q7 и ще ми се яви в съда да свидетелства ама после пари за зъболекър и нови предни зъби дали ще има?
32
2
 
8
 
! Отговори
от село преди 7 години
До 41Че то в София е пълно с камионетки от онези с каросерията. Със Софийска регистрация са, значи са местни. Ама на столичанина може да му е нужно такова возило - я фураж да натовари, я торта да изхвърли, я свинята да закара на нер...
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от основните проблеми с паркирането е огромния брой парко места, заети от безсптопанствени или полустопанисвани коли, оставени на улицата да доизгниват мирно и кротко, докато стопаните на същите "недвижими" имоти си карат "новите" коли. За съжаление, ще е така, докато притежанието на МПС е толкова евтино. Според мен решението е или целия град някакъв вид зона с много строг обществен контрол, как се изразходват приходите, или промяна на данъчната политика.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дойдат всички селяни и да подкарат камионите си из София и да упрекват кметицата, защо не им строи надземни и подземни паркинги на етажи.Срещу провинциалната наглост няма лек.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако аз си паркирам "въшката" в синя зона 1 + 1 час платено и после - паяка. Ако баровеца се паркира с джипа-камион в зоната може цял ден да си цъка уиски, щото в колата има шофьорче и се води спрял, а не паркирал.