Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
18
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
До 147Всички знаем, че отговорността ограбването на КТБ носят всички политици. Те са навързани като свински черва.Всички са крали от КТБ в различен времеви период.Има ли виновни за фалита на КТБ? Да сте чули някой депутат, министър председател или от министрите обвинен за фалита?Няма и да чуете.А депутатите си получиха депозитите в пълен размер, а?!? Сега работещите и бедни данъкоплатци да плащат грабежа от 4 милиарда лева.
123
3
 
15
 
! Отговори
До 146,Винету преди 7 години
Ех,Винету,разбирам твоето отчаяние и ти съчувствам,но реалностите са такива.Губите изборите и отивате в опозиция.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си роб. Аз не се чувствам роб. Даже си работа с хора от западните държави и няма проблеми. Такива общи знаменатели си ги псзсте. Вие нито сте Народа нито сте капацитета. Сори.
121
2
 
12
 
! Отговори
до 151 преди 7 години
Кое в коментара ми не е вярно? Айде дай поне един пример! Било дреболии. Ама тези дреболии, Станишев ги постигна за един мандат. А на тиквата ще му трябват поне пет или десет половинести мандата.
120
5
 
17
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Странно - Борисов си отиде сам, обиден и огорчен от нашето неразбиране за нуждата от Майка на нацията. Сега пък вече реши, че иска отново да е Премиер, макар че вместо да го прави с Майка ще се наложи да го правят с Вуйчо. Сигурно започвя да му харесва. Дали да не му дадем шанс. По-скоро Не. Утре кой знае какво ще поиска, а масрафа му ние плащаме.
119
3
 
18
 
! Отговори
спите ли преди 7 години
Сменете знамето на Европа с 27 звезди.ние не сме роби на Меркел.Оланд и Леополд2 стига лицемерие!Борисов е национален предател не ви ли стана ясно!
118
2
 
19
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
До ВинетуА като се махнаха Царят, БСП и Орешарски, кой дойде на власт? Дойде Борисов и ГРОБ.Какво направиха?* Направиха ни най-корумпираната държава.* Направиха ни най-бедната нация.* Превърнаха ни в най-бързо изчезващата нация.* Унищожиха здравеопазването и образованието.* Взеха умопомрачаващ дълг, който вие и вашите деца ще плащате.* Откраднаха еврофондовете без да се получи смислен резултат за народа.* Продължават да крадат от винетки, саниране и данъци.Бог да пази народа!
117
2
 
13
 
! Отговори
До 147 преди 7 години
Да си дойдем на думата-КТБ беше надута като балон при управлението на ГЕРБ и същите хора я фалираха и ограбиха по времето на Орешарски.След това отново дойдоха на власт и изтеглиха 16 милиарда за да покрият загубите на КТБ,която обраха.И кръга се затвори.Който разбрал-разбрал,който не е,за негова сметка си е.
116
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 144 червен анонимник. Типично по комунистически се действа избирателно и се вадят само някакви отделни дреболии, голяма част от които са лъжи, разбира се. И заеми са взимани за оръжията, и проходът на Републиката е трагедия (ти минавал ли си изобщо оттам, щото аз съм поне 50 пъти), и магистралите строени, недостроени. Айде стига манипулации, писнало ли ни е червената чумма и нейните похвати.
115
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всички положения най-големият печеливш на тези избори ще е Корнелия Нинова.Победата и е на 80% сигурна.Но дори и да загуби минимално,в това няма да има нищо срамно.Да си припомним,че преди половин година съотношението ГЕРБ:БСП беше 2:1.А сега са на кантар.Тази жена направи чудеса за броени месеци и бъдещето безусловно и принадлежи.Затова герберасите истерясват като чуят за нея.Друго си беше с добрия Мишо Миков,с който БСП и бариерата нямаше да мине.
114
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива глупости като на пенсиите няма никъде? Станишев имал 28 милиарда чужди инвестиции ? ХАХСХАХАХАХАЖ Авей замаяни той ако правише такива инвестиции нямаше да падне с камъни от властта?!? Къде ги видя я ми кажи през 2005 или 2006 или 2007 къде се вложиха 7 милиарда ? Че аз от дупки по него време влагах само в ремонт на колата :))
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВинетуЧети, чети си книжката...
112
10
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
До до 138БСП (БЕЛЕНЕ,КТБ и куп други) само за една година загуби от минимум 6-7 млрд ... Не разбрахте ли че можете да гласувате за много други .. но тея трябва да са в 10-та глуха :(
111
11
 
7
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 124 анонимник. Нещо много тарикатски си си написал коментара, защото има много да се пише между твоите редове. Като махнахме царя какво дойде, бе червен раппон, не дойде ли мръсната тройна коалиция с 3-5-8? Като махнахме Борисов през 2013 какво дойде, бе червен ***, не дойде ли катастрофата Орешарски? Айде стига с тези манипулации, да ва *** в алените миризливи каскети.
110
1
 
6
 
! Отговори
Депутати у резервати преди 7 години
Да гласуваш за партия/личност в България е все едно доброволно, да се подложиш на евтаназия... Кой и да управлява след него е погром... Сега обмислям не за кой да гласувам, а да гласувам за по-малкото зло!
109
7
 
13
 
! Отговори
до 138 преди 7 години
Преките чуждестранни инвестиции в България за периода 2005-2009 г, са в размер на 28 млрд евро. При това без да се изтегли и един цент заем. Как социалистите можеха, а тиквата не? Дори и от любимите му магистрали бяха построени повече. Плюс основно реновиране на Прохода на Републиката, който не е мръднал от тогава. Плюс основно ремонтиране на над 600 км железен път. Плюс закупуването на 25 модерни дизелови мотриси, плюс закупуване на Кугъри, Спартани, фрегати, и Еърбуса за правителстото.
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 140Пак няма факти само глупости.Имам родители за радост , не съм нито член нито познат на някой в ГЕРБ. Или на друга партия!Кой е тоя народа? И аз съм народа? И аз помня 90те гладните и мършави години помня и 2002 джипове , стрелби, разрушени улици? Нямахте пари едно яке да си купите? Това партинно ли е или истината, което казвам?
107
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2,7 i 10,8 =13,5% - e,, towa e procenta na normalnite bylgari! tezi, koito niama da uchastvat v cirka. Vinagi sym tvardial, che samo okolo 15% ot balgarite sa dobre s glavata. Ostanaloto e skrap i sbirshtina ot glasopodavateli:)
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,по команда агенциите на брата на Любо Пъпката и на Румяна Бъчварова днес излезнаха с почти идентични"данни".Явно настава последния напън за предотвратяване на грандиозния провал на Байх...Отдавна обаче не ловите декиш,социолози.Този път сте се заели наистина с мисия невъзможна.
105
2
 
16
 
! Отговори
До 132 преди 7 години
Ти сигурно нямаш родители или ако имаш,хранилката на ГЕРБ се грижи и за тях.Каквото и да драскате с последни напъни за нова власт,народа почувства най-напред по джоба си вашето "експертно" управление,вашата "загриженост" за хората,вашата "честност" и "почтеност".Затова сте аут.Свиквайте.