Деца изследват тайните на водата

Изследователска инициатива ще разкрие тайните на водата
22 мар 2017 10:58,
0
Деца изследват тайните на водата
Снимка: архив Reuters

Тайните на водния свят ще могат да проучат ученици в специална изследователска инициатива по повод Международния ден на водата. Очакват ги истински тестове в мобилни лаборатории, интерактивни презентации, изложби, игри и награди. Празникът на водата за децата се организира от Софийска вода, Катедра "Обща и приложна хидробиология” към Биологически факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и детски научен център Музейко. Събитията ще се проведат в Музейко на 22.03.2017 г. – сряда и на 24.03.2017 г. – петък.

С игри и интерактивни презентации, преподавателите и студентите от Биологическия факултет на Софийски университет и експерти от Софийска вода ще запознаят децата с това какъв е животът във водите, как идва при нас водата, която пием, какво правим с отпадъчните води и как се пречистват те. Участвайки в специални лабораторни демонстрации, учениците ще се превърнат в истински изследователи на водния свят. Използвайки научна апаратура като микроскопи, стереомикроскопи, реактиви и други, те ще могат да се потопят в тайните на водата и да разучат нейния химичен състав и микробиология, да научат за рибите, водораслите и др.

Специално за инициативата в Музейко ще гостува и фотографската изложба "Жива вода", която показва интересни моменти от проучването на биоразнообразието, екосистемата и качеството на водата на река Искър. Изследването се провежда от Катедра "Обща и приложна хидробиология” към Биологически факултет на Софийски университет "Свети Кл.Охридски" с подкрепата на Софийска вода.

"Водата е богатството на нашата планета и затова решихме да подарим на децата този празник, с който те по забавен начин да научат повече за нея", коментира Владимир Гълъбов, старши мениджър "Комуникации" в Софийска вода. "Учениците ще могат да влязат в ролята на истински изследователи и се надяваме да провокираме в тях откривателския дух", сподели проф. дбн. Яна Топалова, ръководител на проекта "Жива вода" и на Катедра "Обща и приложна хидробиология” към Биологически факултет.

Отбелязването на световния ден на водата ще продължи и на 23 март в средно училище "Христо Ботев" в Бистрица, където ще бъде изнесена театралната постановка посветена на кръговрата на водата - "Капчо и Капчица".

ООН обявява 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Той се чества ежегодно, а тази година преминава под темата за отпадъчните води. В света има над 663 млн. души, които живеят без сигурен източник на питейна вода в близост до дома си или им трябват часове за набавяне на чиста вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари