Нова визия за зоопарка – зелен, с естествени обитания

Идейният проект за цялостна промяна е за 10 млн. лева
30 мар 2017 20:02,
16

Снимка: БТА

Виж други галерии »
Столичната община е почти готова с разработването на идеен проект за цялостна промяна на визията на Зоологическата градина, така че да отговаря на съвременните изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Общата стойност на идейния проект е 10 млн. лв., обяви днес зам.-кметът по екология Йоана Христова, която провери ремонта в сектор "Хищници - големи котки", който предстои да бъде завършен до края на април.

От август 2016 г. в зоопарка се извършва преустройство на външната част на дворните клетки на представители на семейство котки - ягуар, пума, леопард и тигър. Преустройството ще разшири неколкократно външните пространства, като новите външни заграждения ще са с визия в съответствие със съвременното зоопарково строителство, посочи Христова, цитирана от БТА.

Ремонтът включва и подмяна на алейната настилка за посетители и парковата част на сектор "котки". Ремонтът е на стойност 1,3 млн.лв., осигурени от бюджета на общината.

Относно идейния проект за цялостна реконструкция на зоопарка зам.-кметът Христова очаква до края на годината финансирането да бъде осигурено.

Животните ще бъдат разположени в среда най-близка до естествените им обитания, на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега. Зоните ще са озеленени, специално аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип - Африка, Северна Америка, Южна Америка, Азия и т.н., обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Той подчерта, че животните ще имат възможност да са в смесени композиции, тоест в една зона могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи. Зоопаркът ще има и специални зони за посетителите - образователен център, книжарница, сладкарница. Ще бъдат направени и различни маршрути за посетителите, каза Бориславов. Зоологическата градина ще се превърне в атракцион от съвременен, европейски тип, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво много джица винкил халюмин много хубаво шасе получи зелено само требва малко дасе по убере и то шаси стане зелено и отрезани дрва браво
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лъвовете също живеят заедно със зебрите и антилопите в природата
12
0
 
3
 
! Отговори
глас от село преди 7 години
а за хората? кога? белият българин е все по-застрашен от изчезване биологичен вид
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки,че някои хора имат добри намерения за подобрение на условията,което е похвално,остава факта,че това е затвор за дивите животни,всички зоол.градини,освен ако не са тип големи естествени паркове,трябва да се затворят,както и да се забранят всички участия на диви животни в циркове-"развлечение"за най-низшата духовно прослойка на човешкото общество,болното"удоволствие"да гледаш измъчването и терора над силни,диви животни от страхливци и садисти.
10
2
 
5
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Само дето в европейските паркове билетчето е от 20 евро нагоре. Тук българина пак иска да е хубаво направен и да не плаща.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен10Дай инфо де - иначе изглеждаш като *** за 2 лева...
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идейния проект струва 2000лв. Останалите пари са за крадене по предварително изработена схема.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен5Брей, то човек да се е сетил да учи за проектиране на зоопаркове!
6
1
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
10млн. са доста малко. За да се реновира зоопарка както трябва трябват много повече средства. После са нужни и за поддръжката му. Няма значение коя фирма прави ремонта, стига да се направи както трябва. А и от друга страна всяко подобрение е добре дошло - видял ли си в какви условия живеят животните сега?
5
0
 
11
 
! Отговори
хмм преди 7 години
Отидете в кой да е европейски зоопарк - Виена, Кьолн, та дори една Будапеща имат невероятни зоопаркове. В контакт с животните, големи широки пространства за тях. Нашият зоопарк прилича на кокошарник - решетки навсякъде, тесни клетки, измъчени животни :(
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Идейният проект за цялостна промяна е за 10 млн. лева."---Ей-й! Коя ли фирма ще извърши "цялостна промяна" идейно и "само" за 10 млн. лева?Чакай да позная! :)
3
0
 
9
 
! Отговори
Зоолюбител преди 7 години
Искам всички дупетати там!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***! Нема такава държава! И на кой ще показвате екзотичните животни? На изчезналия БГ народ или на мигрантите които ги изтребиха в собствените си страни?
1
2
 
13
 
! Отговори
Африкански лъв преди 7 години
Браво на Столична община!Най ми хареса това:"в една зона могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи"Държа дебело да подчертая, че в природата лъвовете винаги са живееле заедно със зебри, жирафи и антилопи!