София - 138 години столица на България

Телевизия Bulgaria On Air показа как мина празникът
20

138 години София е столица на България, като днес градът чества датата. Как се е променила София от 1879 година до днес, разказва Даниела Пехливанова.

С концерти и фотоизложби София отбеляза годишнината от обявяването си за столица. За най-носталгично настроените отново беше изкаран ретро трамваят, който за пореден път върна старите софиянци назад във времето.

"Аз съм се казчвала като дете на такъв трамвай и сега ми беше много интересно да си припомня детството", споделя пътничка в атракцияно.

По времето, когато този трамвай се е движел по улиците на столицата, в града са живеели под 12 000 души. Имало е две училища и 62 механи. Баба Роси, която също откриваме в мотрисата, пък показа как е изглеждала ученическата й карта за градския транспорт  издадена през 1954-та година:

"Цените значително са се увеличили, не мога да кажа с колко, защото имаше промяна на пари и това беше мног отдавна", споделя жената.

В тон с атмосферата тук откриваме и Ахмед, който посрещаше софиянци в ретро трамвая. За да бъде по-автентичен, сам открил костюм досущ като този, с който са се обличали старите кондуктори.

"Порастърсих се в Интернет на какво приличат контрольорите от онова време и научих, че са били с зелени сака  и потърсих в реквизита. Докарах някакъв вид на контрольор от онова време", споделя студентът в НАТФИЗ.

През старите прозорци обаче гледката днес е различна. София няма общо с преди – сега наброява над милион и половина души, а в нея са съсредоточени почти всички важни администрации и учреждения на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: столицаСофияпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Това беше доскоро Деня на София - вече не е.Колкото до напъните, че кореняци софиянци почти няма, не е лошо да си отворите очите и да видите, че така е с всички по-големи градове в България, а и по света. Когато София става столица, София е един от най-големите градове в България със сравнимо по брой население с останалите най-голями градове.
11
2
 
3
 
! Отговори
до кореняците ... преди 7 години
Как от 12 000 станахте милион и половина и всички сте кореняци и презирате хората от провинцията ...
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление всички знаем манталитета на шопа.Превръщайки се в столица на България шопското село създаде облика на цялата ни родина.Фрапантна грешка, чиято цена плащаме и до днес.Спокойно можехме да се увлечем по спокойствието и интелекта на старите пловдивчани.Или да споделим честността и добротата на старопрестолните северняци.А ние се натресохме на тарикатлъка и гьонсуратлъка на днешните "столичани".И така и ще се изчезнем,давайки се в мотото на шопа"Не е важно на мен да ми е добре...и т.н"
9
3
 
4
 
! Отговори
ха преди 7 години
Абе мани. Няма по-голяма селяния да наричаш "пришилци" сънародниците си. Сякаш да си софиянец е нещо повече от това да си перничанин или варналия. Жалко, че тази комплексарщина скоро няма да изчезне. В щатите хората сменят щата заради работа, гадже, университет. И там никой не ги нарича "пришълци" или "селяни". Само тук я има тази простотия. В 90% от случаите "пришълците" са разни ИТ-та или други образовани и интелигентни българи, на които софиянецът не може и на пръста да им се опре.
8
2
 
8
 
! Отговори
гражданин от прованс преди 7 години
София е проклятието на България.Местните ,които между другото искали да се присъединят към Сърбия и събудили се един ден като столичани ,наричат днешните пришълци селяни.Преди 100 години всички неграмотни шопи ,газещи калта са били *** ,а сега вече с претенции.Ами как станахте повече от милион бе абдали.Не е станало щото сте много плодовити ,а защото милион селяни от цяла селска България се натресоха да стават столичани.
7
3
 
4
 
! Отговори
до Цедка Прецедна преди 7 години
Поздравления! Ти си невероятен, автентичен, истински софиянец. Всички останали твои сънародници трябва да ти се възхищават, а защо не и да ти завиждат. Само ти имаш право да вървиш гордо по софийските улици преди да се прибереш в панелката си в Люлин. Само твоят голф има право да паркира по софийските улици, нали си автентичен. Аз вече ти се възхищавам, едвам се сдържам от възторг, имам неописуемата нужда да коленича и целуна ръката ви, г-б Автентичен!
6
3
 
9
 
! Отговори
Цедка Прецедна преди 7 години
Имам истинско софийско жителство(не съм роден тук).30 години живея и работя в този невероятен град и бих го защитил:1.Бих въвел отново жителството.2.Адресната регистрация да е водеща.3.Всеки "пришелец" да оставя бричката си или да плаща % от данъка в столицата(цената на газта ще попресее улиците-те са изградени за 600 хил. жители,не за 2.2 млн.)4.Кмет да е безпартиен-2г.мандат;5.Реститутка,негрижеща се за имот в затвора,а имота на търг;6.Всеки общински договор-на билборд;7.Римляните в Рим
5
1
 
7
 
! Отговори
русенец в Кьолн преди 7 години
Голямата грешка на първото Велико народно събрание е, че избраха някакво тъпо шопско село за СТОЛИЦА. Резултатите са очевидни! Да сте живи и здрави и да пребъдете!
4
7
 
5
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
София е чуден град. Спомням си началото на 80- те в понеделник сутрин какво беше около гара Подуяне. Забързани попотени селянки с бохчи, чички със суртуци никога невиждали химическо чистене и тук таме по некое селско моме, ухаещо на евтин парфюм и мъчещо се да скрие издайнически подрънкващи в торбето и буркани със спържа и туршия. А ние с пичовете си пиехме кафетата под малкото ясенче на ъгъла на Никола Ботушев и Янко Сакъзов и се кефехме на прииждащата селяния.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За празника Фандъкова да беше пуснала безплатен транспорт. Но тя знае само да краде.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София- посестрима с Дака и Мумбай.
1
2
 
8
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Горкият Град София........Нито един Кмет роден в София на който да му е мило за това населено място Няма. Погледнете Юрданка, Каруци, Гаржи в зелените площи, Сеч по паркове и градинки, Безумия в градския транспорт, Паркирани коли по тротоарите и много още.......