Книжният пазар от "Славейков" пред хотел "Рила"

Общината сади нови дървета, отцепва още зелени площи
8
Книжният пазар от "Славейков" пред хотел "Рила"
Снимка: Булфото, архив

Старите дървета в центъра на София около ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди" няма да бъдат отсечени, ами дори Столичната община обещава да сади нови.

Още по темата

В проекта за обновяване на публичните пространства в Зона 2 на централната градска част, в която попада районът, е предвидено увеличаване на местата за озеленяване, съобщиха от Столичната община.

Работният инвестиционен проект за зоната е изготвен от А. Д. А. - Архитектурно дизайнерска агенция, след проведен конкурс от Столичната община, като не е възлагала оценка на дървесната растителност в зоната.

Проверка на състоянието на всички дървета в зоната, както и на територията на Столичната община, се прави ежегодно от експертите на дирекция "Зелена система" и дървета се премахват само в случай, че се констатира, че те са опасни за живота на гражданите и не могат да бъдат спасени.

Проектът за зона 2 на централна градска част предвижда увеличение на дърветата в зоната с 53%, като преди реконструкцията дърветата са 303, я след нея ще бъдат 463.

Проектът за възстановяване и обновяване на ул. "Граф Игнатиев" включва подмяна на подземната инфраструктура, настилките и релсовия път.

Книжният пазар на пл. "Славейков" остава, като ще бъде преместен временно в градинката при хотел "Рила", докато продължава ремонтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До 11 На площада хората знаят в пъти ,младо.И автори,и библиография-всичко.Има хора със стаи с книги-от пода до тавана, и ги знаят от *** до ***.Я влез в някоя от тия лъскави книжарници и ги питай,примерно,за Луи-Селин или Милтън-ще се чудят и маят и после ще почната да щракат на компютъра.Който си чете не му трябват стерилни и лъскави щандове,на които няма стари издания дори.Айде стига глупости.
7
5
 
2
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Честито, сега ще изрежат дърветата и ще ви сложат заведение, дядо Славейков гледа!
6
6
 
15
 
! Отговори
111 преди 7 години
Не мога да приема, книга да не е на рафт, а сложена на ц.и.г.а.н.с..к.а сергия, винаги съм се чудела, как може да се харесва такъв пазар на някой?!! Вече има големи книжарници, кеф да влезеш, да разлистиш книга, да прочетеш рецензия! А на пазара в целуфанче, прашна, омачкана....продавачът мръсен....да не говорим да попиташ нещо....ще те убие с поглед....Този пазар, на времето, беше полезен да си намериш някой пиратски запис на диск, сега вече няма място там!
5
21
 
21
 
! Отговори
Des преди 7 години
"Книжния пазар" тотално да го разкарат, или да го преместят на Илиенци - там му е мястото.
4
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.нар. "книжен пазар" в този си вид е тотална ориенталщина. Уж ценни книги в кашони от банани, бутани на раздрънкани колички и държани под някакви криви конструкции.Да ги махат.
3
9
 
28
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ще ти обясня. Има разни снобчета, които са били на двудневна екскурзия до Париж и си мислят, че тия вехтошари и търгаши по Славейков имат нещо общо с френските букенисти край Сена. Всъщност имат - и двата вида са алкохолизирани мързеливци. Не вярвате? Хванете най-скъпата и лъскава книга от вкъщи и се опитайте да им я продадете. Ще видите едно цупене, мръщене и ... "еми 2-3 лв. мога да ти дам, те тия ги има много".
2
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А този катун с кашоните, крясъците и сутрешно-вечерното товарене-разтоварване, наречен нелепо "Книжен пазар" заща остава?! Има вече десетки разкошни книжарници в Столицата. Тази миазма в центъра на кого е притрябвала?!
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София не останаха работещи по специалността специалисти по Озеленяване. С "умната" си политика да ги държи на минимални заплати, софийската община не можа да задържи тези специалисти и те напуснаха още през 90-те години. То и с другите специалисти стана така, но тук темата е озеленяване. Май фандъкова ще се изявява като специалист по всичко и ще нарежда как да се озеленява София, как да се разруши градския транспорт на София и т.н.