Тревога в "Ботунец" – дете се разболя от туберкулоза

Учителки и ученици от местното училище на опашки за ваксина
4 апр 2017 10:15,
12
Тревога в "Ботунец" – дете се разболя от туберкулоза
Снимка: архив Reuters

Родители на деца в столичния кв. "Ботунец" поискаха оставката на директора на 162 ОУ. Причината - едно от децата в първи клас заболя от туберкулоза, но родителите на другите деца не са били уведомени. Опитите им да се свържат с директора бяха неуспешни.

Родители разказаха, че случайно разбрали за туберкулозата и в резултат поликлиниката се напълнила с притеснени деца и възрастни. По думите на една от майките 6 учителки от школото прередили децата, за да си направят имунизация. Междувременно запасите от ваксината свършили и се наложило родителите да я купуват.

Д-р Наталия Спиридонова успокои хората, като обясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Препоръчано е всички, които са били в контакт с детето, да си направят манту.

"Отговорността за изпълнението на предписанието е на директора", подчерта тя пред bTV.

Той все пак се появи и обясни на събралите се родители, че не ги уведомил, за да не ги тревожи излишно. Родителите на свой ред заявиха, че ще пуснат децата си на училище, но все пак искат той да се оттегли.

Те споделиха и за други проблеми, свързани с уволнението на обичана от децата учителка и забавяния с документите, нужни за получаване на детски надбавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Rici преди 7 години
С такъв директор облечен в лъжи и непочтеност нищо чудно. Как го държат на поста този.....
7
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Туберкулозата не се причинява от вирус, а от микобактерия (на Кох). Отслабването на имунната система на човека помага, но не е задължително условие. Рисков е само продължителният контакт с туберколозно болен и то с белодробна форма на болестта. При някои от заболелите имунната система успява да се справи и тя преминава в латентна форма. Тези хора не могат да заразят околните и не представляват опасност, но на по-късен етап туберкулозата може да повтори, затова и периодично ни тестват с манту.
6
0
 
2
 
! Отговори
main kampf преди 7 години
Запалете пещите на "Кремиковци"!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, какво се панирате, става дума за квартал "Ботунец" все пак...нали се сещате за кого иде реч? То при тях това си е в реда на нещата.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болестта на бедните! Почти всеки човек носи вируса в себе си, но болестта се проявява при отслабване на имунната система в следствие на недохранване и живот в недоимък...
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази боледт беше ликвидирана и затворена през социализма но сега при " демокрацията" тя е свободна отново и се появи....
2
5
 
16
 
! Отговори
DdR преди 7 години
Болестта на неимунизираните.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болестта на бедните се завърна в България.